Österåkers västra bana är välbesökt under vinterhalvåret. Foto: Klubben

Golfsverige

Skidspåren lockar till banan – ”Tyrolerstämning”

En golfbana kan lika gärna användas på vintern. Men då kanske främst för andra aktiviteter än golf...

Text: Jesper Johansson • 2021-02-09

Österåkers golfklubb har under sommarmånaderna en ständigt välfylld parkering. Med två fina golfbanor, en välbesökt range och padelbanor finns det alltid många personer på anläggningen.

Men även i februari har klubbens besökare bitvis svårt att hitta en plats att ställa bilen. Det är dock inte på grund av golfen – utan längdspåren som dragits på klubbens västra bana.

Andreas Ljunggren är klubbchef på Österåker och berättar att många hundra personer gästar klubben under helgerna.
– Det har varit Tyrolerstämning i restaurangen på helgerna. Vi kör fyra klassiska spår och ett spår för skate. Jag skulle säga att det är 400-500 personer på en helgdag minst. Det är fullt med folk från innan dess vi kommit hit till efter mörkrets inbrott då folk åker med pannlampa.

Foto: Klubben

Spåren ligger på Österåkers västra bana. Men framöver kan det också finnas spår på Öster by Stenson. När man byggde om den banan planerade man nämligen för att kunna använda sig av snökanoner för att göra spår. Men med ombyggnationer där under vintern har man istället valt att koncentrera spåren på den andra banan, och med så mycket natursnö är spåren i toppklass. Ekonomiskt har det varit bra för klubben, även om priset för att åka är frivilligt.
– Vi tar en blygsam, frivillig, avgift. Nu handlar det mer om att få igång allting här. Men det här är en klar boost för restaurangen. Det är många som åker i spåren även på vardagar och då stannar för att äta lunch eller en våffla, säger Ljunggren.

Strategin att göra skidspår på vintern är förstås ingen slump på Österråker, som arbetar för att vara en multianläggning. När det inte ligger snö på marken tjänar klubben pengar via sin range året runt och även padelbanorna – placerade utomhus – ger intäkter.
– Jag håller på med kvartalsrapporten nu och såg att vi tjänade 35 000 kronor på våra padelbanor i december. Detta trots att det regnade i princip varje dag. Jag vet att det var några som till och med skyfflade bort snö för att kunna spela.

Klubben har både spår för skateåkning och klassisk stil. Foto: Klubben

Andreas Ljunggren ser att det finns flera fördelar med att ha skidspår på banan. En av de största anledningarna är att parkeringen har lika många bilar i februari som under sommarmånaderna.
– Det blir liv och rörelse på klubben. Det är dessutom många som kommer hit som inte hittar till golfbanan annars. Det är otroligt viktigt att de som är här upptäcker restaurangen och så. Den är öppen året runt.
– Vår strategi gör också att vi kan anställa fler personer året runt. Det innebär bättre kvalitet genom att ha bättre kompetens inhouse istället för säsongspersonal. För oss är det en självklarhet att jobba med detta men vi gör det alltid med golfen som hjärta, säger Ljunggren.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-09
Banor och resorBanor & resorGolfsverigeÖsteråkers GK
Scroll to Top