Ruff Golf har invigts. Bilden till höger är från lokalen i Gävle. Foto: Jesper Johansson

Ruff

Ny – lyxig – golflounge har slagit upp portarna

Första Ruff-anläggningen i Stockholmsområdet har öppnat för allmänheten. Svensk Golf var på plats under invigningen.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-16 Uppdaterad 2020-12-18

Poff!
Champagneflaskan släpper greppet om korken som fastnar i Wille Schaumans högra hand. Det är fredag eftermiddag och bara elva dagar efter att han och hans bror, Gustav Schauman, tog över lokalen på Södra Kajen 37 i Frihamnen kan nya Ruff Indoor Golf invigas.

Champagnen slås upp i glasen på disken i rostfärgat stål vid entrén och alla som är på plats för invigningen bjuds på de små bubblorna.
Äntligen kan Wille och Gustav andas ut. Efter att ha snittat fyra timmars sömn de senaste dygnen kan de nu se ut över en lokal med fem golfsimulatorer, den senaste simulatortekniken från Trackman till ljudet av de första gästernas bankande av bollar på digitala banor från alla världens hörn.

Det har gått fort att slå upp lokalerna i Scandic-hotellet. Men det är inget förhastat. I över ett år har bröderna Schauman diskuterat en lösning för att öppna en plats för golfsimulatorer. De hittade till och med en fin lokal precis utanför stan men på grund av hyran föll det.
I september slumpade det sig så att Gustav spelade en sponsortävling på Ingarö. I scramblen hamnade han tillsammans med Alexander Bengtsson, skaparen av den första Ruff-lokalen i Gävle. De båda började prata och helt plötsligt var bröderna Schauman en del av bolaget som ämnar att skapa ännu fler lokaler för golf inomhus i Sverige.
– Nu när vi byggt den här lokalen kommer det gå mycket snabbare att bygga nästa och det är mycket tack vare Alex. Han har en kreativ vision över hur Ruff ska se ut. Hur det ska dofta till och med. Nästa lokal vi bygger kommer vara mycket enklare nu, då vi vet vilka gardiner, färger och soffor som ska användas, säger Gustav.

Det var i oktober som Ruff i Gävle öppnade. Alexander Bengtsson är mannen bakom konceptet och han förklarar vad han vill att Ruff ska vara för besökaren.
– Vi vill inte vara en golfhall. Vi vill vara en golflounge. Det kan tyckas vara semantik men för oss är den skillnaden allt. Jag har kommit in till lokaler där det är 14 grader varmt och halvtaskiga simulatorer. Ruff är precis tvärtom. Det här är ett ställe du vill hänga på. Här vill du dricka en bira och kolla på The Masters, säger Bengtsson och fortsätter.
–Jag tar golfen på största allvar. Man ska kunna stå här och spela Pebble Beach i högsta kvalitet eller träna och försöka förbättra sin attack angle. Men man ska också kunna komma hit och dricka en bira och spela nio hål. Det här är golf på allas villkor.

Även Bengtsson pratar ivrigt om målet att bygga fler Ruff-lokaler runt om i Sverige. Han har tillsammans med bröderna Schauman tittat på fler lokaler och hoppas kunna bygga nya simulatorplatser snart. Men de är medvetna om att det finns konkurrens.
Enligt Gustav är det högt tryck på Trackman-maskinerna och bara de senaste åren har flera studios öppnat runt om i Sverige. Inte minst i Stockholmsområdet med Lidingö Indoor Golfs satsning.
– Vi skyndar långsamt. Vi vill vara något annat, säger Wille och gör en jämförelse med golfboomen i mitten av 00-talet.
– När det var som mest golfhype var det massvis av potatisåkrar som blev golfbanor. Har de hållit? Har de varit lönsamma? När hypen finns etablerar sig flera aktörer. Men när intresset dämpas kommer de som inte är tillräckligt attraktiva att tömmas på bokningar. Vi vill att Ruff ska vara något som består.

Den mörkgrå färgen i lokalens entré har knappt hunnit torka. Konstgräsmattan i den stora lokalen för simulatorerna har precis beskurits för att placeras på den före detta konferenslokalens hårda golv. Ovanför ger svaga spotlights ett behagligt ljus. Nordatlantgrå gardiner omringar lokalen för att skapa en mjuk känsla. Kanske kan det här vara framtidens koncept för inomhushallar runt om i Sverige. En stämning som snarare påminner om en mysig restaurang än en klinisk, kall billhall som vi sett på andra ställen. Målet för bröderna Schauman, och kanske framför allt Alexander Bengtsson med sin kreativa roll, är att skapa en plats man vill återvända till.
– Vi vill öppna upp något som inspirerar och som folk vill komma tillbaka till, säger Wille Schauman och tittar in mot lokalen.
Gustav fyller på.
– När du kommer hit första gången ska du få en wow-känsla. Vi vill göra världens bästa förstaintryck. Alla som kommer hit ska vilja komma tillbaka.

Ruff i Gävle har varit öppen sedan oktober.

Det är förstås för tidigt att säga om besökarna från premiärdagen är villiga att komma tillbaka. Men med de förutsättningar som skapats finns det god anledning att tro det.


Text: Jesper Johansson • 2020-12-16
Banor och resorSpelaGolfsverigeRuffWille Schauman
Scroll to Top