Vildsvinens framfart skapar stor förödelse på Sveriges golfbanor, inte minst på Waxholm Golf. Foto: Getty images

Skadegörelse

Svinen förstör på Waxholm

Trots elstängsel och galler tar sig vildsvinen in på Waxholm Golf. Varje morgon ser banarbetarna nya skador på golfbanan.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-30 Uppdaterad 2020-12-01

Under hösten har Waxholms Golfklubb haft rekordstora skador på grund av vildsvin. Nu vill golfbanan att grisarna ska skjutas av. Även kommunen vill se att åtgärder vidtas, enligt Mitt i Vaxholm.

Pelle Gripenberg är bananvsarig på Waxholm Golf och han har jobbat på golfbanor i nästan 20 år. Till tidningen säg han nu att höstens skador är de värsta han sett.
– De var här varje dag under flera veckor. Alla hålen är angripna, värst vid tolvan och den lilla 9-hålsbanan. Det är flera flockar som varit inne samtidigt, säger han.

Waxholm Golf är en del av GolfStar som nu fått lägga stora resurser under hösten för att laga och reparera efter vildsvinens mumsande. Enligt Gripenberg har kostnaden varit flera hundratusentals kronor. 900 arbetstimmar har lagts på att reparera golfbanan. Enligt Gripenberg går det att ganska enkelt reparera golfbanan där grisarna bökat efter mask och rötter för första gången. Men när de återkommer till samma ställe, ja då blir det nästan omöjligt att reparera utan att så gräs på nytt.

Golfklubben har lagt stora resurser för att göra så vildsvinen inte tar sig in. Elstängsel har kompletterats och en färist finns för att stoppa djuren. Men bevisligen tar sig vildsvinen in ändå. Aningen rullar de över föristens galler eller så springer de rakt igenom elstängslet med 15 000 volt.

Vaxholms kommun är medvetna om problemet på golfbanan men också den ökade förödelsen på andra håll i kommunen som har en gynnsam natur för svinen med gott om deras favoritföda: ekollon. Nu ska de inleda en diskussion med de lokala jaktlagen för att intensifiera jakten på vildsvinen.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-30
Banor och resorSpelaGolfStarGolfsverigeWaxholms GK
Rulla till toppen