På Ala Wai GC på Honolulu spelar man normalt sett i sexbollar som går ut var sjätte minut // Foto: HGCSA

Banor och resor

Världens mest spelade bana drabbas hårt av coronakrisen

Ala Wai GC har stora ekonomiska problem i coronapandemins svall.

Text: Martin Strömberg • 2020-06-02

Medan många av golfbanorna i världen går mot att släppa ut bollar med längre mellanrum har Ala Wai GC, en kommunal bana nära Waikiki Beach på Hawaii, ett snudd på oslagbart rekord.

I slutet av 1980-talet utsågs man till världens mest upptagna bana av National Golf Foundation och på den tiden spelades nästan 200 000 ronder per år på banan. Man släppte ut spelarna i sexbollar som gick ut var sjätte minut.

Banans popularitet beror också på att prisnivån alltid varit minst sagt rimlig, en rond på veckodagar kostar cirka 220 kronor för lokalinvånarna och på helgerna är det några tior dyrare.

Men den ekonomiskt sett blomstrande golfbanan har drabbats hårt av coronapandemin.

Sedan coronautbrottet har banan varit stängd i två månader, vilket drabbat klubbens ekonomi hårt, och planerar att öppna för allmänheten igen den 5 maj, berättar golf.com.

Borta då är sexbollarna och sexminutersintervallerna och troligen också vad värre är turisterna.

Ala Wai GC har nu beslutat att begränsat antalet spelare i varje boll till fyra, vilket ju är det normala på i stort sett alla banor i världen. Man har också ökat intervallerna till tolv minuter, men man planerar att sänka tiden mellan bollarna till nio minuter inom kort.

Och naturligtvis är det ekonomin som är huvudorsaken. Ala Wai har varit en kassako under många år och banan subventionerar de andra fem kommunala banorna på Hawaii. Går det dåligt för Ala Wai så går det dåligt även för de andra banorna i området och turismintäkterna på ön har i princip varit noll hittills i år.

Mark Rolfing, känd golfjournalist på tv-kanalen NBC, bor på Hawaii sedan länge och han är orolig över framtiden för golfen på hemön:

– Jag brukar vara en obotlig optimist men nu är jag orolig på allvar. Det lokala spelet är inte tillräckligt för att dra runt golfbanorna här under någon längre tid utan man är beroende av pengar utifrån. Den nuvarande krisen har strypt intäkterna.

Återstår att se om Ala Wai GC överlever krisen och om tiden då man spelade sexbollar var sjätte minut någonsin kommer tillbaka.


Text: Martin Strömberg • 2020-06-02
Banor och resorAla Wai GCBanorCoronaviruset
Scroll to Top