Det går aldrig att vara överens. Vad är vackrast egentligen?

Vi beskådar golfbanor i vitt skilda miljöer. Vissa av golfhålen kallas signaturhål och får extra uppmärksamhet när fotografernas kameror och drönare förevigar deras skönhet med bilder och filmer, ibland också som tavlor av konstnärer.

Det sextonde hålet på Cypress Point? 
Eller det tolfte på Augusta National? Kanske det fjärde i Banff Springs?
Stilla havet dundrar in mot Kaliforniens mäktiga klippor, azaleorna skapar sin färgprakt i Georgias vackraste trädgård, de kanadensiska bergen ståtar bortom ett golfhål där en grizzlybjörn lunkar fram.

Vad är vackrast?
I Sverige spelar vi golf på 454 klubbar. 
Totalt 8,2 miljoner ronder under 2019. På banor med ett eller flera signaturhål. Några naturligt utlagda, andra skapade av modern teknik och designers med fantasi och golfkänsla.

Kan vi jämföra Falsterbo med Funäsdalen?
Var är våra svenska insjöar som vackrast?
Töreboda, Ullna, Katrineholm eller Forsbacka?
Gotlands stränder eller Bergslagens porlande forsar?
Österlen, Bjärehalvön, Falsterbonäset eller Kullabygden?
Var är den svenska skärgården som vackrast?

Från Blekinge till Piteå via Tjust, Gryt, Stockholm och Roslagen. Kungsbacka till Strömstad via Hovås, Orust och Fjällbacka.
Vad vi vet är att det svenska golfäventyret ständigt fortsätter.

Här är 25 golfhål som bländar oss med sin skönhet och skapar ett extra sug i magtrakten när vi ska spela dem.

Listan över Sveriges 25 vackraste golfhål är sammanställd av Svensk Golfs redaktion.
Hålen är inte rankade individuellt mot varandra.

TEXTER: Tomas Hagfeldt (om inte annat anges)

Foto: Jacob Sjöman

Bro Hof Slott, Stadium Course – hål 15

EN PLATS FÖR drömmar – under en period också mardrömmar.
En översvämmad åker, ett träsk, en skyddsvall från andra världskriget fick tillbaka sina naturliga vattenkanter intill Mälaren och förvandlades till ett av landets mest spektakulära golfhål.  Hål 15, par 5, 416–569 meter långt.

Bro Hof Slott är den svenska golfens mest storslagna projekt. Björn Örås var entreprenören som fann marken, såg möjligheterna och förverkligade sin dröm. Viktigast var att få bygga det golfhål som skulle komma att bli det 15:e och vara starten på en avslutning som skulle vara minnesvärd och hänförande.

Hålet skapades. Skyddsvallen fraktades bort, all träskmark muddrades och sjölinjen blev tydlig och enastående vacker. Det blev en del i arkitekten Robert Trent Jones symfoni. Vår svenska tourtävling spelades på Bro Hof. Lockande tv-bilder från platser som de 15:e och 17:e hålen fick spridning. Samtidigt pågick en kamp mot kommun och myndigheter, en kamp som nu är över.

Strategiskt handlar hålet om klassisk risk och belöning. Den som väljer den längsta spellinjen över vattnet får det kortaste inspelet. Greenen är upphöjd, skyddad av en bunker i framkant och framför allt av avrinningsytor och slänter där felplacerade bollar snabbt rullar ner mot sjön.


Foto: Peter Cordén

Golf South Sthlm, Vidbynäs North Course – hål 11

STRAX SÖDER OM Stockholm city, mitt ute i den sörmländska landsbygden, men här med en känsla av att befi nna sig i vild skogsnatur långt norrut. Vidbynäs två banor, South och North, är två verk av amerikanske arkitekten Brian Curley. North Course är banan där hålen har fått sina egna rum mellan träden i ett kuperat skogslandskap.

Vi tar en paus efter att ha spelat det utmärkta tionde hålet. Bakom greenen ligger kiosken och fikaborden. Vi får tid att planera klubbvalet på det elfte hålet. Pulsen stiger. Hålet är 71–139 meter långt, greenen skapad på en platå nedanför berget, ovanför den lilla sjön/stora dammen som blivit en signatur för hela banan.

Vinna eller försvinna? Rättvist eller för hårt straffande? Var det så klokt att ta en paus för att hinna tänka? Resultatet av utslaget bestämmer svaret.


Foto: Jacob Sjöman

Sand GC – hål 12

ARTIFICIELLT, SKAPAT, KONSTGJORT. Här är det designers, shapers och greenkeepers som varit konstnärerna och med den moderna teknikens alla medel förvandlat ett intetsägande område av sand, sand och sand till en häftig och vacker lekplats för golfare.

Sand GC utanför Jönköping var ett av 00-talets svenska profilstarka projekt. Skapandet tog form, fantasin flödade. Bunkersystem och höga kullar gav banan en karaktär som inte tidigare funnits i Sverige, en design som vi internationellt sett på banor som Whistling Straits i Wisconsin, årets Ryder Cup-arena.
Från det intilliggande hotellets balkonger syns banans allra mest spektakulära del. Närmast sträcker sig hela det tolfte hålet. Från teeområdena till vänster till det magnifika vattenhindret, spelfältets landningsytor och upp till den upphöjda greenen till höger, skapat ovanför djupa bunkrar och omringad av vilt vajande ruffgräs på banans högsta kullar.
Hålet liknar inte något annat som hittas på en svensk golfbana.


Foto: Jacob Sjöman

Björklidens GK, Lapland Resorts – hål 14

HIT GÅR SVERIGES bästa klubbresa, hit till hemmaklubben.
”Vi gör lite mer än en vanlig golfklubb. Varje sommar reser vi exempelvis upp till Björkliden. Att kunna göra det tillsammans på en sådan fantastisk plats känns unikt. De senaste tre åren har vi dessutom mötts av 24–25 graders värme”, säger Jarl Klang, ordförande i Björklidens GK.

Klubben bildades 1985. Numera har den sin bas i Bromma och Sundbyberg. Det är 130 mil till Tjuonatjåkka, Nissuntjårro och Lapporten, belägen 25 mil norr om polcirkeln.

Klubbens medlemmar spelar också i Bromma och Bodaholm. Medlemsmöten, regelgenomgångar och golfquiz hålls på puben Bishops Arms i Sundbyberg. Det finns kontraster.

I en golfvärld där golfbanor som norska Lofoten Links inmutat sitt revir är Björkliden vårt unika, svenska alternativ i midnattssolens rike. Här finns nio greener men 18 utslagsplatser. Vi slår golfslag med underbara bollflykter mot Lapplands toppar, dalar, träsk, fairways och greener.

Var är det allra vackrast? En smaksak, naturligtvis. Valet faller på det femte hålets andra utslagsplats, hål 14 på scorekortet, högt belägen och med panoramautsikt över hela den lappländska nationalparken. Den intagande u-formen av Lapporten i kulissen. Väldiga Torneträsk nere till vänster.

Greenen syns som ett frimärke där nedanför, runt 225 meter bort. Njut av utsikten, slå och hoppas på att hitta bollen.


Falsterbo GK – hål 7

UTSLAGET ÄR EN ljummen upplevelse. Du står nästan i någons trädgård och försöker peta ut bollen mot en halvt gömd fairway. Men sedan belönas ögonen med ett av norra Europas mest spektakulära inspel. För detta är en av få platser på banan där havet reduceras till ett avlägset ljud i periferin. Vi blickar mot det tidlösa klubbhuset till vänster och vänder sedan blicken mot höger och suger in det vidöppna linkslandskap som snart ska utforskas. Men först ska det delikata slaget klaras av. Greenen är din frizon i mitten av det kluster med bunkrar som står redo att sluka bollen.

Men det är också lätt att förlora sig i bakgrunden där de majestätiska dynerna vid sidan av avslutningshålet reser sig mot skyn. Detta sker på näset, i en gråzon mellan hav och land. På mark där 18-hålsbanan huserat sedan 1930-talets början.

Text: Eric Franzén

Foto: Mickael Tannus

Foto: Jacob Sjöman

Ullna GC – hål 3

FÖRST SVEN TUMBA, sedan Jack Nicklaus.
Kombinationen är förstås lyckad och klubbens uppmaning ”Play The Icon” känns motiverad redan när vi når det tredje hålet och slår oss ner mot Ullnasjön med sitt… just det, ikoniska greenområde på en ö i det glittrande insjövattnet.

Vita och vackra bunkrar på varsin sida om den pedantiskt skötta greenen ger denna tavla sin form och färg. Stenar tar sin plats ovanför vattenytan och i sänkan framför det fin­klippta. Värdet av konsten höjs.

Detta är Tumbas verk. Utan Sven Tumba, inget golfhål som detta. Dels hade han idéerna, dels kontakterna. Framför allt viljan och insikten att inget var omöjligt. Denna tredje green fanns inte i originalskissen. Men ett hål saknades. Mark­området ansågs vara för litet för 18 hål. Ytterligare en green behövde byggas och det fanns ju plats vid sjön. Drömmar blev till verklighet och skapelsen Ullna invigdes den 27 augusti 1981 av Prins Bertil och Sven Tumba på hans födelsedag.
Snart blev det en mäster­skapsbana och en bana dit golfens ikoner fått plats på gästlistan.

Jack Nicklaus kom hit för att hjälpa sin vän och en ny epok i Ullnas historia startade efter en omfattande renovering år 2011. Greenen på hål 3 ligger kvar i sjön, förädlad och vackrare än någonsin.



Foto: Alf Larsson

Saxå GK – hål 2

GRYTHYTTANS delikatesser är många. Här trivs livsnju­tarna. Lyckligtvis finns här också ett antal vackra golfhål som gör den vilda Bergslagsnaturen extra mäktig.

Saxå Golfklubb invigde sin golfbana 1965. Det an­dra hålet – bedömt som det allra vackraste – ingick i den ursprungliga niohålssträckningen. I början av 1990-­talet stod 18 hål klara för spel.
Redan vid första anblicken inser man att detta är något unikt. Detta handlar om spel på historisk mark. På Saxå Bruk framställdes järn. Dåtidens hyttor, ugnar, malmkrossar och smedjor finns kvar.

Läget intill sjön Saxen är som skapat för en golfbana. Den andra greenen ligger strax framför sjön, det ofta stilla vattnet som blickfång från en utslagsplats högt ovanför greenområdet.
Den djupa sjön syns från 13 av hålen. Allra skönast blir upplevelsen när även den porlande, forsande och slingrande älven är i spel.


Foto: Mickael Tannus

Piteå GK – hål 5

BLAND ÖAR, SKÄR, GRUND, VIKAR och långa sandstränder i Piteå skärgård gör golfaren helst turen till Notön, halvön strax öster om den norrbottniska sommarstaden.
Här har det spelats golf sedan 1960-talet. På 27 hål sedan 1995. Numera även med motell och aktiviteter på en komplett anläggning.
Den första niohålsslingan på 18-hålsbanan har fått namnet Fjärden tack vare sitt unika havsläge. Allra närmast fjärden är vi på det femte hålet. Vi slår oss ner mot havet, dogleg vänster, med ett vattenhinder på den vänstra sidan och havsbandet på den högra. Den långtslående siktar mot greenen, att ta vara på möjligheten att slå ett järn rakt ner mot fjärden är en strategi att fundera på. Greenen är vackert belägen på en landtunga på hålets högersida, strax intill havet.

Golfdagen vid Fjärden fortsätter på det sjätte hålet, ett korthål i samma vidunderligt storslagna miljö.


Forsbacka GK – hål 17

AVSLUTNINGEN, från hål 15 till 17, utmed Fors­backasjön tillhör vårt lands mest eleganta och rogivande.
Banan har sedan länge kallats ”den dals­ländska skönheten” och har tack vare sina vyer och ett stort arbete behållit sin plats på de svenska rankinglistorna.
Det 17:e hålet mäter 110–175 meter, ett kort­hål utmed sjön där en liten vik strax framför greenområdet får pul­sen att plötsligt stiga med några extra slag.
Samtliga hål på Fors­backa har namn efter historiska minnen vid bruket och herrgården. Hål 17 kallas Bagge­ skuttet och handlar om Gustaf Bagge, ägare av Forsbacka på 1660­talet.

Foto: Klubben

Foto: Jacob Sjöman

Visby GK – hål 6

KNOTIGA, LÅGVÄXTA och vind­pinade tallar till vänster. En stenstrand till höger. Ett orört naturområde där blåelden är i full blom, lysande kornblått, vid midsommartid. Hålet är smalt. Full kontroll med driver eller spoon, gärna också lite tur, krävs för att få ett fritt läge mitt på fairway. Att det ibland muttras vid bolletande är givet, att hålets skönhet är betagande tvekar däremot ingen om.

Vid omgörningen av den gotländska pärlan hämtade arkitekten Pierre Fulke sin inspiration från bland annat Austra­lien. Det handlar om bunkrarnas former och variation, ofta stora och vackert formade i det öppna och relativt platta landskapet. De sköna formerna finns i allra högsta grad på det sjätte hålet, med skarpa bunkerkanter och tungor av gräs som kontrast till den ljusa sanden.


Foto: Mickael Tannus

Torekovs GK – hål 9

Att summera den första niohålsrundan på en plats som denna tillhör en av golfivets gåvor. Hela dagen har havet (här Kattegatt) funnits i vår när­het, vindarna gjort sig påminda inför slag i alla väderstreck, turfen känts behaglig att slå ifrån. Nu är strandlinjens gräs­ tuvor, stenar och tång nära den green vi precis puttat på, strax bakom stenmuren som ger landskapet ytterligare skönhetspoäng. Ute i havet, här längst ute på den skånska Bjärehalvön, syns Hallands Väderö med sitt naturreservat och rika fågelliv. Rundan fortsätter mot det tionde hålets mag­nifika greenområde och vidare utmed en vresig kustlinje.


Romeleåsens GK – hål 8

EK, BOK OCH ÄDELTRÄD har mog­nat, växt sig breda och bildar ridåer på varsin sida av fairway när vi slår oss ner mot greenen.
Som vackrast på våren när vit­sipporna sätter färg på sluttning­arna? Eller om hösten när lövens färger skiftar i alla dess gula och röda nyanser?
På Romeleåsen arbetar man hårt och framgångsrikt för att kunna visa upp det bästa av sin unika skånska miljö. På det åt­tonde hålet märks det tydligt. Utslagsplatsen är upphöjd. Vi slår oss ner mot fairway, undviker dammen på vänstersidan och tar oss vidare uppe på åsens höjder och sänkor. Bakom greenen sträcker sig det skånska landskapet bort mot horisonten.

Rundan summeras i den fridfulla klubbhusmiljön. Här befinner vi oss verkligen mitt i den gemytliga skånska myllan.

Foto: Stefan Nilsson

Foto: Jacob Sjöman

Ombergs Golf – hål 14

DET GIVNA SAMTALSÄMNET bland resortgästerna efter rundan: Spelet på det 14:e hålet. Här är den alltid välskötta golfanläggning­en som allra vackrast. Här är vilda Vättern som närmast, kvälls­solen som starkast. Greenen är högt belägen bland klippor och strandäng­ar ovanför vårt lands näst största sjö.

Bakom greenen och närliggande 15:e tee stannar vi till vid en bänk för att njuta av utsikten en extra stund. Framför greenen ligger ett vatten­hinder, snyggt inramat av stenar som naturligt ger hela banan sin karaktär på broar och murar.

I Omberg har ett tidigare övningsfält för militära skyttar utvecklats till en av de mest populära resortanläggningarna i den skönaste av golfmiljöer.


Foto: Rolf Karlsson

Lindesbergs GK – hål 16

BERGSLAGENS NATUR, mäk­tig och stillsam, ger banan sin karaktär. Den porlande Arbogaån och Björkasjön ramar in hålen och följer oss under i princip hela den andra niohålsslingan.
Vi slår oss över broar, den slingrande ån och bort mot greenen framför en parad av björkar. En tidigare omtalad björk har lyckligtvis tagits bort för all framtid.

Området kallas Dalkarls­hyttan. Historien går tillbaka till 1500-­talet och till Gustav Vasas tid. Här framställdes järn, här fanns sågverk och kraftstation. Dagens golf spelas på de tidigare jakt­markerna.

När området nu utvecklas är golfen en viktig del. Det har satsats på hotell och stu­gor i bästa möjliga golfläge. Golfen kan kombineras med fiske, forsränning, padelten­nis och äventyrsbad. Som skönast är ändå stunden med den korta järnklubban på 16:e hålets utslagsplats.


Funäsfjällens GK – hål 14

BOLLEN SLÅS RAKT upp mot kvällsso­len. Att bollflykten därmed kan vara svår att följa känns som ett faktum som inte är värt att diskutera på vägen mot greenen längs med Ljusnedalssjön.  Här befinner vi oss mitt i ett av vårt lands skönaste vandringar med klubba och boll.
Fyra hål i följd, från 13 till 16, rik­tar sig åt väst och nordväst med sjön som ett ständigt hinder på vänster­ sidan. Skarvarnas fjälltoppar och Fu­näsdalsberget är i blickfånget, liksom skidanläggningen och Toppstugan byggd 957 meter över havsnivån.

Skidåkning och golf samma dag? Vissa majmånader kan det hända. Vilket av dessa hål som är vackrast är svårt att säga med säkerhet. Det 13:e, ett kort par 4-­hål, med greenen på en halvö i Ljus­nedalssjön, tycker vissa. Vårt val faller till slut på det 14:e. Ett par 5­-hål som slingrar sig fram längs den förföriskt vackra sjön som en vindstilla dag speg­lar det vackra fjäl­landskapet.

Glöm inte heller att vända dig bakåt för en sista titt på hålet från 15:e tee, för vyn på bilden.

Foto: Oskar Åsgård


Foto: Peter Cordén

Linksgolf Öland – hål 2

FÖR LITEN YTA… för tunt lager av skifferjord? Galenskap att klämma in 18 hål där tidigare campinggäster nöjt sig med en sexhålsbana hos en så kallad brevlådeklubb.

Kanske? Nej, inte alls!
Pierre Fulke fick och tog sin chans att skapa en linksbana på ”Solens och vindarnas ö”. Redan på det andra hålet får vi vad vi längtat efter när vi gjort den aningen krångliga bilturen ut mot öns sydligaste avkrokar, utmed Alvaret, intill Kalmarsund, mot fyren Långe Jan och Ottenbys fågelstation.

Utslagsplatserna ligger så nära havet vi alltid vill vara. Vilt och spektakulärt, lugnt och rogivande. Utmanande eller för­bluffande enkelt? Allt beroende på vilken siffra som visas på vindmätaren.

Med stenstranden strax till vänster om fairway och med tvärtorvade bunkrar framför oss startar en av Golfsveriges bästa promenader.

I den bästa av världar – om den extremt kräsne måste öns­ka sig något – skulle detta vara banans öppningshål. Iögonfallande, mäktigt och naturligt skapat, vid sitt lands yttersta ände.


Rya GK – hål 16

NÄR RAFAEL Sund­blom, sin tids främ­ste arkitekt av golf­banor, utvecklade Rya GK på 1950­-ta­let kom golfhål som det 16:e till. Tre bunkrar vak­tar greenen. En till vänster, en framför, en till höger. En fjärde bunker syns från tee, långt där nedanför, placerad framför det intillig­gande fjärde hålet och klubbhusområ­det. Höjdskillnaden är svindlande och adderar ett stort mått av dramatik.

Utsikten, läget och designen är kombinationen som gör Ryas 16:e hål minnesvärt.

Öresund är kulis­sen, ständigt skiftande i alla sina blå ny­anser. Strandprome­naden och stranden ligger strax intill. Sedan 1934 har det spelats seaside­golf på Ryas ängar. Här spelar vi såväl utmed havet som inne bland pilträd, al, björk och ek i ett lummigt parklandskap.

Foto: Mickael Tannus


Foto: Mickael Tannus

Barsebäck G&CC, Masters Course – hål 17

MAGISKT. Ordet används ofta, börjar måhända bli slitet, men vid rätt dag och rätt tillfälle känns ordet som det rätta. Bland synony­merna nämns ord som över­ naturligt, förtrollande och fängslande.
Rätt tillfälle?

Senare på kvällen står solen lågt bortom Öresund och färgar himlen mellan trädgrenarna i flammande färger. Att hålet är utlagt som nummer 17 och spelas i slutet av rundan kan ses som en lycklig tillfällighet.
Vi slår två väl avvägda slag igenom långa rader av trädstammar, in i vår egen katedral. Vandringen bort mot det sköna greenområ­det blir till en enda njutning. Greenen ramas in av kno­tiga, vindpinade tallar och en bunker på vänstersidan. Mellan stammarna glittrar Öresund och vi kan avundas de som ännu är ute på hålen nere på strandängen.


Göteborgs GK – hål 6

OUT OF BOUNDS till vänster, träd till höger, besvärliga rufflägen och ett långt golfhål (för att ligga på mark där det spelats golf i 116 år). Dessutom med en stor green ute på en halvö i den göte­borgska skärgården. Härligt, härligt men farligt, farligt. Utsikterna från Hovås sjätte och sjunde hål tillhör vårt lands mest vi­dunderliga och uni­ka. Det blåser ofta från Askimsfjorden. Havets färger och nyanser är ständigt skiftande.

Hålet kallas Domarringen och syftar på den forn­minnesgrav som passeras under promenadvägen upp mot utslags­ platsen. Gravtypens historia sägs ha ett ursprung från tiden 500 före Kristus. Golfspelet på Hovås är ungt och kan fortsätta.

Foto: Mickael Tannus

Katrineholms GK – hål 6

EN TIDIG MORGON på försommaren, där ett mjukt, fuktigt ljus smeker och famnar björk­dungarna och de grönskiftande spelfälten slingrar sig genom den kuperade terrängen.

Detta är klassisk, svensk golf­ mark. I park och skog på ur­gammal sörmländsk jordbruks­ mark skapades en golfbana på 60-­ och 70-­talen. Det senaste 10-­talets omgörningar och förbättringar har förstärkt upplevelsen och gjort ”Jättorp” till såväl en mästerskapsbana som en populär landsortsklubb.

Mycket är naturligtvis den lokale hjälten Robert Karlssons förtjänst.

Ute vid Stensjön är miljön som allra vackrast, de två hålen strax intill sjökanten som mest iögonfallande, hål 5 och 6.
Vi slår oss upp mot höjder­na, väljer en modig spellinje utmed vänsterkanten av sex­ans fairway. Sjön är nära men avståndet till greenen – upp­ höjd, undulerad och belägen på en halvö – minskar. Här är det glittrande vattnet i spel, från utslaget till det kittlande wedgeslaget upp mot greenen.

Foto: Peter Cordén

Foto: Alexander Neimert

Idrefjällens GK – hål 16

GLÖM INTE ATT TITTA BAKÅT!
Ett tips i all välmening, oavsett vilken siffra som nyss skrivits i scorekortet. Det är här uppifrån, från den upphöjda greenen, den svenska fjällvärlden kan upplevas som vackrast om sommaren.
Greenen är undulerad, bevakad av två bunkrar och sänkorna som omger den sköts med extra omsorg. Nedanför ligger vattenhindret – av vissa kallad ”havet” – som skapar såväl skönhet som svårighe­ter. Tack vare lokala regler och snällt pla­cerade dropprutor kommer alla till slut förbi hindret. Idrefjällen fick sin golfbana 1992. De 18 hålen i sin mäktigt kupe­rade fjällnatur fick snabbt uppmärksamhet och en plats bland mångas favoriter som ett av vårt lands skönaste golfupplevelser.
Nu har den mognat… till något ännu vackrare. Banteamet med greenkeepern Trond Lia i spetsen ser till att sminka sin skönhet med klipplinjer som ger land­skapet sina grönaste och skönaste nyanser. Under de tre senaste säsongerna har banan varit i sin bästa kondition. Längtan till 2020 års spel är stor.


Åtvidabergs GK – hål 11

Långa Sjö är namnet – en klassisk svensk skönhet. Från teekulorna längst bak, med utslagsplatsen ute på en landtunga i Bysjön, mäter hålet 465 meter. Utmed hela hålets fairway, inspel och greenområde finns sjökanten på den vänstra sidan. Greenområdet omges av ekar och andra ädelträd med stammar och kronor som växt sig allt större och bredare sedan det här började spelas golf i mitten av 1950-­talet.

Anläggningen utvecklas och det satsas nu stort på såväl hotell som bana. Det gamla Trädgårdshotellet kommer från och med i vår att ändra namn till Villa Baro. Vid ombyggnaden vänder man blickarna neråt, med vyer mot sjön och berömda Långa Sjö.

Foto: Jacob Sjöman

Foto: Klubben

Östersund-Frösö GK – hål 1

Med vyer mot vackra Storsjön, den jämtländska arkipelagen och dramatiska Oviksfjällen startar rundan på ett golfhål som blivit välkänt långt utanför den jämtländska gränsen. På teeskyltarna står siffran  1. Därmed är hålet extra omtalat. Ibland utnämnt till ”Sveriges bästa öppningshål”.

Utsikten från tee är bedårande. Från hög höjd slås dagens första bollar ner mot en bred fairway och mot greenen, belägen framför sjön, bergen och allt det vackra i horisonten.
På en ö fylld av naturupplevelser och kulturhistoria har golfbanan smyckat landskapet sedan 1940-talet.


Töreboda GK – hål 10

VI HÅLLER MED medlemmarna… totalupplevelsen på deras golfbana är så mycket mer än spel på hål 10. I den västgötska idyllen har tio av de 18 hålen kontakt med vattnet och även stunderna inne bland skogshålen kan under ljusa svenska sommarkvällar upplevas som förtrollande.
Men det tionde hålet passeras aldrig obemärkt. Greenens läge ute på Månsarudssjöns udde är svårslaget. Den diagonala – smala och breda – bunkern mellan sjökanten och det finklippta förhöjer skönheten. Mellan hålets torra ytor, från tee till green, finns 100 meter av spegelblankt insjövatten, stenar och näckrosor.
Håll tummen för att bollträffen blir bra.


Foto: Mickael Tannus

Österlens GK, Lilla Vik – hål 14

BLOMSTRANDE ÄPPELTRÄD på våren, eldiga höstfärger bland susande träd­ kronor när hösten är som vackrast. All­ tid med Hanöbuk­ten som blickfång från golfhål som Lilla Viks 14:e.
Här är underbart kort. 123–144 meter till greenen bero­ende på valet av teekulor på den rejäla utslagsplatsen. Vita out of bounds­pinnar lurar till vänster. I övrigt är det havet och stranden långt där nedanför som fångar våra blickar.

Här finns utsikterna, tillika char­men och en klassisk golfkänsla tack vare en lång tradition.
I Lilla Vik har det spelats golf sedan 1940-­talet, från 1951 på nio hål, från 1979 på 18 hål. Hela anläggningen har under senare år fått en skön ansiktslyftning. Motiven från hål som det 14:e platsar kort och gott i samtliga Österlens konstgallerier.


Scroll to Top