Romeleåsen

Ekonomi

Romeleåsens GK fortsatt till salu

Romeleåsens GK vill hitta någon som kan investera i klubben för att drömmarna ska förverkligas. Men när man skulle rösta om en potentiell uppköpare sa medlemmarna nej.

Text: Jesper Johansson • 2020-04-03

Drömmar och visioner har klubben gott om. Potentialen är också stor. Men Romeleåsens Golfklubb har haft svårt att hitta pengarna som krävs för att driva igenom sina projekt.

Detta kom på tal förra året, då ett företag höll ett evenemang tillsammans med bland andra Mats Wilander och John McEnroe på klubben.

De valde då att se på det och kolla hur man kan skulle kunna finansiera planerna innehållandes allt ifrån padelbanor till stugbyggnationer på området. Allt för att locka till sig en ny typ av gäster – de som stannar en hel helg, istället för att åka hem direkt efter ronden.

Intresset för att köpa Romeleåsen och på så sätt kunna finansiera satsningen var relativt stort. Flera aktörer hörde av sig och kom med bud. Det bästa av dem kom från Elisefarm GC, belägen 40 minuter från Romeleåsens Golfklubb.

Elisefarms förslag om att köpa anläggningen var redan klart att röstas om på ett extrainsatt möte Romeleåsen. Men så kom coronaviruset.

Pandemin har gjort att många företag tappat ekonomiska muskler. Däribland Elisefarm, som tvingats permittera ett antal medarbetare. På grund av detta sänkte de budet på Romeleåsens GK.
– Vår klubb är värderad till 15–18 miljoner kronor. Elisefarms bud sedan tidigare var lägre än den summan och sänktes med ytterligare 20 procent på grund av coronapandemin. Vi gjorde då en omröstning och resultatet där blev att vi inte ingår avtal med Elisefarm. Det man kunde känna mellan raderna hos våra medlemmar var att summan var för låg, säger Stefan Nilsson, intendent på Romeleåsen till Svensk Golf.

Coronaviruset gjorde att klubben satte upp en typ av vallokal på sitt område där medlemmarna fick lägga sina röster i en valurna. Av klubbens 500 medlemmar var det 151 som deltog. 82 röstade nej till förslaget medan 69 röstade för.
– Det fanns många fördelar med Elisefarm-spåret. De kan branschen väldigt bra. Men det finns fortfarande andra spår att välja, säger Nilsson som menar att en av de andra som intresserat sig för att köpa klubben fick många röster under ett första möte angående spåret man ska välja att gå vidare på.

– Vi vill att någon förverkligar våra intentioner. Vi har redan många greenfeegäster men vill bygga boende för att folk ska kunna komma hit och stanna längre. Men vi har inga ekonomiska muskler. Vi vet att banan är tillräckligt bra. Kommer man hit och spelar vill man komma tillbaka. Men man måste ha saker runt själva golfen. Det är där businessen finns. Så det första förslaget till uppköp blev alltså inte av.

Trots det är Stefan Nilsson optimistisk.
– Det är fortfarande flera som är intresserade och nyligen tillkom ytterligare en aktör som vi för diskussioner med. Jag tror att det kommer bli bra. Vi har alla bitar på plats. Vi har visioner för framtiden, det handlar mest om att få in en aktör som kan stötta projektet ekonomiskt, säger han.


Text: Jesper Johansson • 2020-04-03
Banor och resorElisefarm GCRomeleåsens GKSvenska golfbanor
Scroll to Top