Sveriges golfare ska fortsatt kunna spela, hoppas Svenska Golfförbundets generalsekreterare. Foto: Getty images

Coronavirus

Förbundet: ”Golfen kan bli alternativ för fler”

Kan golfen få ett uppsving av coronapandemin? Det hoppas Svenska Golfförbundets generalsekreterare, Gunnar Håkansson.

Text: Jesper Johansson • 2020-03-20

Coronaviruset har gjort att många länder försatts i total karantän. Det innebär att man inte får spela golf och enligt skottska Bunkered är nästan hälften av Europas golfbanor stängda för spel. I Norge har förbundet gått ut och rekommenderat att ingen får spela på landets banorna. I Danmark har ett liknande beslut tagits. Men i Sverige är det fortsatt fritt fram att svinga en golfklubba ute i det gröna, eller vad som i alla fall börjar bli grönt så här års.

Men hur länge kommer Sveriges banor hållas öppna?
Svenska Golfförbundets generalsekreterare, Gunnar Håkansson, hoppas att det ska kunna spelas golf i Sverige en lång tid framöver.
– Risken finns att myndigheterna skärper riktlinjerna även i Sverige för att minska smittspridningen, och självklart tar vi utmaningen att bromsa smittspridningen på största allvar, säger han till Svensk Golf och fortsätter.
– SGF:s uppfattning är dock att golfspel fortsatt kan pågå också med skärpta riktlinjer då spelet sker utomhus på stora ytor och med möjlighet att i praktiken spela själv.

KRÖNIKA: ”Aldrig har drömmen om golf varit viktigare”

SGF hoppas alltså att man fortsätter spela golf som vanligt och att coronaviruset inte ska ställa till det allt för mycket. Men klubbarna runtom i landet måste fortfarande anpassa sig. Städrutiner måste skärpas, restauranger ändra typen av matlagning eller kanske till och med bomma igen. Gunnar Håkansson säger att det i dagsläget är svårt att bedöma hur klubbarna kommer att påverkas ekonomiskt.
– Antalet medlemmar i Golfsverige är något högre än vid motsvarande tid i fjol, men spelet har knappt börjat. Just nu sker därför störst bortfall i restauranger, avbokade företagsdagar och sponsorer som avvaktar. Vad som händer längre fram är svårt att bedöma, men då det mesta är stängt i samhället kan golfen kanske bli ett alternativ för fler, säger Håkansson.

LÄS MER: Banchefens knep under coronapandemin

Om den här situationen gör att svenska klubbar går under ekonomiskt, kan ni då bistå med ekonomiska medel?
– SGF fungerar ungefär som en golfklubb, det vill säga huvuddelen av våra intäkter kommer in via medlemsavgifter från klubbarna. Vi bedriver den verksamhet golfklubbarna önskar och tar in avgifter för det. Vi har ett i sammanhanget begränsat eget kapital att spela med, men då det i praktiken är alla golfklubbars pengar kräver det samsyn i golfrörelsen om vi ska stötta enskilda klubbar.

Vilket organisatoriskt stöd ger ni Sveriges golfklubbar?
– Vi försöker löpande kommunicera information och riktlinjer på vår hemsida. Sedan kan man såklart kontakta oss för enskilda samtal, där klubbrådgivarna kanske är den mest naturliga kontakten, säger Håkansson.

Här kan du läsa mer om Svenska Golfförbundets riktlinjer under coronapandemin.


Text: Jesper Johansson • 2020-03-20
Banor och resorCoronavirusetSvenska golfbanor
Scroll to Top