Johannesberg skapar en närmast unik lösning. En green som både är till för spel och träning. Foto: Getty images

Nytänkande

Klubben skapar greenhybrid – både för spel och träning

När Johannesberg satte sig för att rita om sitt ena håls greenområde valde de att göra något annorlunda.

Text: Jesper Johansson • 2020-03-19

Johannesberg Golf är mitt uppe i en renovering av ett hål, det nionde på deras niohåls-bana. Greenen ska dock inte bara vara till för spel på slingan. Nej, framöver ska man också kunna träna inspel mot samma kortklippta yta.
– Man kommer kunna spela hålet som vanligt men vi sätter dit ytterligare två flaggor. Den för spelet står siffran nio på, de två andra är för träning, säger Helen Schönbäck, som arbetar på klubben.

Klubben tyckte inte om hur hålets green var utformad. Den var för liten och behövde byggas ut. Då beslutades att göra ytan så pass stor att man både kan träna och spela på den. Övningsområdet kommer vara från 120 meter och in. Greenen kommer ha samma kvalitet som alla andra på golfklubbens anläggning, detta för att träningen ska efterlikna det riktiga spelet så mycket som möjligt.
– Vår ambition är att bygga ett nytt, högklassigt, övningsområde som ska kunna användas av alla olika typer av golfare. Man ska kunna träna från ruffen, fairway och semiruffen. Alla ska ha god nytta att träna här, säger Schönbäck som lyfter fram hur viktigt det nya träningsområdet kommer vara för klubbens juniorer.
– Det här gynnar deras utveckling inom golfen och att vara med och bidra är något vi är stolta över.

Johanesberg Golf är belägen i närheten av Rimbo i Uppland och har totalt 27 hål. Ombyggnationen av greenen beräknas vara klar under sommaren. Till dess går det att spela niohålaren med en provisorisk green på hål nio.

För att undvika potentiella krockar och skador säger Helen Schönbäck att de som spelar niohålaren har företräde i förhållande till de som tränar.
– Det är ingen jättetrafik på niohålsbanan och den används i första hand av våra nybörjare. Innan ett träningspass påbörjas informeras man också om det är någon ute på banan. Dessutom ser man de som spelar från långt håll.


Text: Jesper Johansson • 2020-03-19
Banor och resorJohannesberg GolfSvenska golfbanor
Scroll to Top