Banrapport

Så mår Sveriges banor inför säsongen

En mild vinter i stora delar av landet gör att många banor ser ut att kunna öppna tidigare än på länge. Men Svenska Golfförbundet varnar för att banorna inte ska öppna för tidigt.

Text: Jesper Johansson • 2020-03-02 Uppdaterad 2020-03-02

Känner du hur golfsäsongen närmar sig? Hur det liksom kliar i fingrarna – snart ska vi få spela golf igen.
Svenska Golfförbundets bankonsulenter har nu sammanställt en rapport för läget i de olika distrikten i februari. Överlag är det extremt positiva tongångar och på många håll ser det ut som att banorna ska kunna öppna ovanligt tidigt – om de inte redan har öppnat.

Här är en sammanställning av Sveriges banor inför säsongen.

Gästrikland, Stockholm, Uppland

Bankonsulenten Henrik Norén har gjort en sammanställning över banstatusen på banorna i distriktet. Han skriver att det är barmark överallt i de tre distrikten och att många banor har varit tvungna att ta bort dukarna på vintertäckta greener då det börjat växa under dem, vilket är gynnsamt för snömögelsvamp. Den milda vintern har gjort att det varit plusgrader i marken vilket gjort att gräset, framför allt vitgröe, börjat växa. ”Det ser mycket bra ut på de flesta banorna just nu”, skriver Norén. ”Jag är i nuläget lugn och har på känn att vi kan få en riktigt bra start på våren”.


Göteborg, Halland

Bankonsulent i dessa två distrikt är Kim Sintorn, som säger att det milda vädret fått bra fart på tillväxten, men varnar samtidigt för att öppna greenerna för tidigt.
Sintorn skriver att det inte varit meteorologisk vinter i hans område och att det märks på tillväxten hos gräset, och att många klubbars banarbetare fått klippa ytorna både en och två gånger. Trots det växer gräset inte i närheten av tillräckligt för att kompensera det slitage som det frekventa golfspelet ger upphov till. ”Frågan varje klubb bör ställa i nuläget är: Är det värt att öppna för spel nu, då skadorna kommer att försämra kvalitén under lång tid, när den verkliga säsongen tar fart på riktigt om en månad eller så?”, skriver Sintorn. ”Slutligen, fortsätter vintersäsongen på detta sätt med i huvudsak mildväder kan vi nog utlova en mycket tidig vårstart, men för oss här på västkusten är det alltid månaden mars som kan stöka till det”.


Gotland, Småland, Värmland, Örebro

Mikael ”Bobban” Frisk skriver att även hans distrikt mår bra efter en ”otroligt mild vinter”. På grund av de stora regnmassorna säger han också att många klubbar har, eller borde, se till att diken och andra dräneringsvägar är rensade för att vattnet på så sätt ska kunna rinna undan. ”Nu hoppas vi alla på att våren dyker upp med lite go’ värme inom en inte allt för lång framtid”, skriver Frisk.


Blekinge, Skåne

Bankonsulenten Fredrik Seeger skriver att det han hör är positiva kommentarer från klubbarna i sitt distrikt gällande svampangrepp. ”Knappt någon har fått nya angrepp under vintern och de angrepp som kom i höstas har på många ställen läkt ihop tack vare det milda vädret”, skriver Seeger. Många banor i landets sydliga delar har inte kunnat genomföra sitt normala vinterarbete på grund av de stora vattenmassorna som gjort banan mjuk.


Bohuslän-Dal, Västergötland

Peter Edman skriver att det, trots gynnsamma förhållanden, inte blev speciellt många snömögelangrepp på banorna i hans distrikt under hösten. Edman skriver också att det har varit en jämn temperatur i distriktet och att banorna mår bra men skickar också med en varning: ”Vi har minst sju ”vinterveckor” kvar med risk för snö på otjälad mark, så riskerna för angrepp är inte över. Vi kan också få en riktigt kall period på oskyddat gräs, vilket kan bli problematiskt. De som har vintertäckningsdukar eller liknande bör ha dem i beredskap”.


Dalarna, Södermanland, Västmanland, Östergötland

”Det är varken snö eller tjäle någonstans i min region”, skriver distriktets bankonsulent Carl-Johan Lönnberg. Han skriver också att de flesta banorna är väldigt gröna och fina men väldigt blöta, då det kommit mycket nederbörd under vinterperioden. Lönnberg skriver också att banorna ännu inte är helt säkra för skador, då det fortfarande kan bli riktigt kallt. ”10 minusgrader kan få negativa konsekvenser”.


Hälsingland, Medelpad, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen, Norr-Västerbotten

Håkan Blusi, som ansvarar för Sveriges norra distrikt, skriver att förutsättningarna är rejält olika beroende på var i landet man är. ”En grov generalisering är att det finns snö i fjällen, annars inte så mycket. En väldigt mild vinter i stora delar av landet – man behöver komma ganska högt upp i landet för att kalla det en normal vinter”, skriver Blusi.


Text: Jesper Johansson • 2020-03-02
Banor och resorSvenska golfbanor
Scroll to Top