Vadstena Golfklubb kommer inte ha problem med bevattningen framöver. Foto: Klubben

Sverige

Klubbens storsatsning: Bygger damm för 400 000 kronor

Torra somrar ställer till det för golfbanorna runt om i landet. Nu väljer Vadstena att ta tag i problemet.

Text: Jesper Johansson • 2020-02-27 Uppdaterad 2020-02-27

För 30 år sedan byggdes Vadstena Golfklubbs bevattningsdamm. Den har länge varit tillräckligt för stor för att bevattna stora delar av banan men vid torra somrar har vattnet inte räckt till och klubben har då behövt pumpa upp grundvatten. Förhoppningsvis ska det inte behövas göras längre, då klubben storsatsar med ytterligare en bevattningsdamm till golfbanan. Mats Bergmar är klubbchef på Vadstena och han har länge klurat på hur man ska kunna bygga en till damm för att samla vatten för torrare perioder. I och med att klubben miljöcertifierades under 2019 såg han en möjlighet.
– Det här är ett perfekt miljöprojekt som gör att vi kan rena mer volym av jordbruksvattnet som rinner ner i dammen. Ju mer vatten som vi samlar i dammen, desto bättre är det för klimatet, säger Bergmar till Svensk Golf.

Den nya dammen ska vara lika stor som den gamla, vilket då innebär att man i de torraste perioderna ska ha vatten för mer än greener och utslagsplatser. Målsättningen är att alltid kunna bevattna fairways på samma sätt som alltid.

Prislappen för den nya dammen ligger på 400 000 kronor vilket förstås är en ansenlig summa. Men Mats Bergmar hoppas kunna få bidrag för projektet och menar dessutom att pengarna kan vara intjänade på bara några år.
– Vi har sökt bidrag för våtmark hos Länsstyrelsen. Eftersom dammen vi bygger är miljöanpassad och ska rena vattnet kan vi få bidrag. Vi har inte fått klart med bidraget än men hoppas kunna få det snart. Vi resonerade så att vi ändå behöver en damm och om vi får bidraget är det ett plus i kanten, säger Bergmar.

Enligt klubbchefen skulle de kunna få upp till en fjärdedel av kostnaden i bidrag av Länsstyrelsen. För att spara ännu mer pengar han man också tagit vara på den matjord man grävt upp i och med det stora bygget. Det värderar han till ungefär 150 000 kronor. Resterande summa kan också snabbt vara intjänade.
– Säg att det blir en eller två nya torra somrar inom en snar framtid. Det är katastrof för oss om vi inte kan bevattna golfbanan. Vi tappar stora intäkter då. Nu kommer vi vara rustade för svåra tider.

hål 15 kommer att få ett nytt hinder i och med den nya bevattningsdammen.

Det nya vattenhindret placeras på samma hål som tidigare bevattningsdammen är belägen. Men den här gången sätts hindret på andra sidan fairway.
– För de som slår långt kommer hålet att bli svårare då de måste slå rakare. För oss mer dödliga kommer utslaget att stanna framför vattenhindret. Sedan slår man det andra slaget på par 5-hålet över vattenhindren, säger Mats Bergmar.

Den nya dammen beräknas vara klar i mitten av mars. Därefter är det dags för vårstädning och förhoppningsvis kommer banan att öppna i slutet av mars beroende på vädret de kommande veckorna.


Text: Jesper Johansson • 2020-02-27
Banor och resorSvenska golfbanorVadstena GK
Scroll to Top