Trummenäs Golfklubb arbetar för att bli mer klimatsmarta. Ett steg i detta är solcellspaneler. Foto: Klubben

Säkrad framtid

Klubben satsar på solceller: ”Ambition att bli klimatsmarta”

Trummenäs Golfklubb rustar för framtiden. Klubben har sökt bidrag från länsstyrelsen som nu beviljats och satsningen att bygga en solcellsanläggning är därmed i full gång.

Text: Jesper Johansson • 2020-02-12 Uppdaterad 2020-02-12

Trummenäs får 392 877 kronor i bidrag, vilket är en bra start för satsningen.
– Det innebär att vi får 20 procent av satsningen vi har planerat för på två miljoner kronor, säger ordföranden Mats Johansson till Sydöstran.

Resten ska klubben finansiera genom egna medel eller lån. Oavsett hur är klubben övertygad om att de kommer få igen pengarna då de använder stora mängder el för att driva anläggningen.
– Vi gör av med el motsvarande vad det kostar att värma upp 15–20 villor under ett år. Vi har stora kostnader för att bland annat pumpa upp vatten, säger Johansson.

Trummenäs vill alltså bli mer klimatsmarta, även fast de redan, på sätt och vis, är det. Detta tack vare skaparna av golfbanan. De skapade nämligen brunnar som samlar dagvattnet för att det ska kunna återanvändas. Solcellsanläggningen ska nu få elförbrukningen att minska.
– Vi har en ambition att bli klimatsmarta och jag tror att de kraven kommer att ställas än mer på framtidens golfbanor. Nu när vi fått klart med bidraget måste vi ta tag i frågan snabbt, säger ordföranden.

Hur snabbt återstår att se men Mats Johansson säger till Sydöstran att man antingen kan lägga anläggningen på marken eller befintliga tak.
– Vi har 90 hektar mark till vårt förfogande och förutsättningarna på Trummenäs för solceller är mycket bra med tanke på läget och närheten till havet där solen reflekterar extra mycket.


Text: Jesper Johansson • 2020-02-12
Banor och resorSvenska golfbanorTrummenäs GK
Scroll to Top