5de37104b01de

Banor och resor

Bro-Hofs okända syskon

Spela drömgolf till budgetpris på Zala Springs

Martin Strömberg • 2019-07-29

Det kryllar inte av golfbanor i Ungern.

Enligt landets golfförbund finns ett tiotal 18-hålsbanor och nästan lika många niohålare i landet som är ungefär en femtedel så stort som Sverige till ytan men som har nästan lika många invånare.

Men trots att det inte finns så många banor så finns sedan 2016 en som till stor del påminner om vår egen stolthet Bro Hof Stadium Course.

Zala Springs öppnades för tre år sedan och ritades av Robert Trent Jones Jr, precis som Stadium Course, och det märks. Naturen i regionen Zala, strax väster om den mäktiga Balatonsjön, är snarlik den svenska och området specifikt runt golfbanan påminner till stor del om området runt Bro Hof.

Det är varmare och torrare i Ungern men det böljande landskapet och hur hålen mejslats ut runt sjöarna och kullarna ger känslan att Zala verkligen är en syskonbana till Bro Hof. 

Man har använt vattendragen på området för att skapa utmanande par-femmor och hål 3 och 5 på Zala Springs påminner en hel del om 13 och 15 på Bro Hof med stora fördelar för dem som vågar hålla djärva linjer och betydligt jobbigare väg fram mot green för den försiktige.

 

 

 

 

Bro-Hofs okända syskon

Första hålet är också en par-femma precis som på Bro Hof med ungefär samma mått och karaktär.

Bro Hofs läckra ö-hål 17 motsvaras på Zala av hål 5 och hål 12, alla tre går över vatten men medan 17 på Bro Hof i princip saknar bail-outs så kan man missa på ett par sidor av Zalas något snällare versioner.

Sträckningen har fem par 5-hål, fem par 3-hål och åtta par 4-hål och banan saknar svaga hål. Som alltid tycker man bättre om vissa hål än andra och en del hål sticker ut mer rent visuellt men hur jag än funderar finns inga “meningslösa” hål på Zala Springs.

Från gul tee har man två, tre hål som för långtslående går att jaga upp i greenområdet med en rejäl drive, men det är alltid förenat med stora risker.

På hål 4 och 13 är det oerhört strategiskt placerade bunkrar medan hål 6 och 17 vaktas av en ringlande bäck respektive en waste area som man kan gena över men det blir längre ju mer höger man vågar gå.

Det är svårt att slå bort bollarna på Zala men det finns ställen på banan som kostar direkt. Waste areas och de flesta av bunkrarna innebär hårdare straff än på många andra banor och banan är i extremt välputsat och högklassigt skick för att vara så ung.

Snudd på pedantskött.

Bro-Hofs okända syskon

Klubbhuset håller naturligtvis samma skick som banan och man har både buffé och a la carte till – med svenska mått – oerhört förmånliga priser. 

Man bygger för fullt på området och i ägarnas Masterplan finns förutom de redan befintliga tre hyreshusen flera områden med villor samt affärer.

Nu bor man i lägenheter av valfri storlek och standarden är mycket god och boendet är i direkt närhet till banan och klubbhuset.

Prisnivån i Ungern är betydligt lägre än i Sverige varför man får extremt mycket för pengarna jämfört med om man åker till många andra golfdestinationer.

 

Bro-Hofs okända syskon

Greenfeen på Zala ligger på 65 euros om man kommer som besökare en vanlig dag men det går att få betydligt lägre priser om man letar, och en middag för två med en öl eller ett glas vin får man för cirka 200 kronor. En stor öl kostar cirka 15 kronor.

Det enda minuset med Zala Springs är att det kräver en liten transfer från någon av flygplatserna i Wien eller Budapest.

Det är ungefär tre timmars resa vilken man än väljer att flyga till.

Men när man väl är framme så är det värt varenda minut.

För Zala Springs är verkligen snudd på i klass med Bro Hof och ge den ett par år till så är den det definitivt.

Mer info: www.zalasprings.hu

Scroll to Top