5de3e683af2be

Banor och resor

Gemytlig golf 10 minuter från Avenyn

God spelstrategi tar dig långt på trivsamma Delsjö GK.

Text: Svensk Golf • 2019-03-19 Uppdaterad 2019-12-12

Antal hål: 18
Spelklar: 1965
Greenfee: 550–600 kronor
Arkitekt: Douglas Brasier & Frank Pennink
Hemsida: degk.se

Det tar tre hål, kanske fyra, innan vi noterar den… Tystnaden.

Citykärnan finns bara några kilometer bort, motorvägens buller närmare än så, men plötsligt så omsluts vi av mäktiga lövträd som skjuter upp utmed hålens fairways och avskärmar oss effektivt från livet där utanför. En rond på Delsjö Golfklubb, strax utanför Göteborg, är en rond med dig själv, dina tankar, ditt spelsällskap och din boll.

Gemytlig golf 10 minuter från Avenyn
Gemytlig golf 10 minuter från Avenyn

De 17 hålen (vi glömmer ettan, för det känns på något sätt inte som att den tillhör samma bana) är omsorgsfullt utmejslade i naturreservatets kuperade och böljande terräng. Höjdskillnaderna skapar också en hel del roliga utslag, då tees generellt har placerats upphöjt och skapar en tydlig beskrivning över hålets utformning och vilken typ av uppgift som väntar.
Emellanåt blir det kanske lite monotont och variationslöst, som på korthålen 4 och 5 som kommer i följd och i princip är lika tuffa och långa, men för det mesta utgör banan en trevlig promenad och hittar rätt i sitt tonläge mot de flesta kategorier av spelare. Den tydligaste kravspecifikationen för den som vill få ihop sin rond här är att behärska området spelstrategi. Det gäller att verkligen ha koll på sina slaglängder och klubbval för att manövrera bollen runt doglegs och ofta välplacerade fairwaybunkrar.

Också på inspelen kommer de strategiska elementen in, eftersom renoveringen av greenområdena för drygt tio år sedan har medfört en hel del dramatiska lutningar, platåer och unduleringar som det gäller att hålla koll på. 

Gemytlig golf 10 minuter från Avenyn
Gemytlig golf 10 minuter från Avenyn

Det är samtidigt svårt att också undvika att kontemplera här. Det är få svenska banor som erbjuder en så rofylld golfmiljö och det är fascinerande med tanke på att den ligger så nära Göteborgs pulserande stadscentrum, och det är gott om ungdomar på anläggningen.
– För mig handlar Delsjö mycket om en härlig och tillåtande atmosfär och miljö för juniorer, säger Karin Sjödin som har spelat på LPGA och fostrats här. 

Banan har legat på platsen i över 50 år. Även om urbaniseringen tilltar och skapar nya behov, så finns goda förutsättningar att naturreservatet fortsätter att skapa skydd mot exploatering, så Göteborgsgolfarna får njuta av den här oasen i många år till.Text: Svensk Golf • 2019-03-19
Banor och resorDelsjö GKSvenska golfbanor
Scroll to Top