5de410c070f79

Golf på Östersjöns soligaste ö

Bornholm – stränder och golf. Några mil från Ystad spelar vi fyra banor på Östersjöns soligaste ö.

Text: Tommy Jeppsson • 2018-04-19 Uppdaterad 2020-03-26

Under två år på 1600-talet var ön svensk. I dag är Bornholm Danmarks solsäkraste plats – och den minst regniga. Ön är bara fyra mil hög och 28 kilometer bred men här finns tre golfklubbar och fyra banor.

• Blommar om våren – Bornholms GolfKlub, Rönne:
Parkbana för den som söker lä på en i övrigt vindpinad ö. Bornholm är särskilt vacker om våren när alla körsbärsträden blommar. Det finns gott om dem här. Detta är inte öns bästa bana. Den saknar fairwaybevattning och på det 250 meter långa sextonde hålet driver vi inte green – däremot 25 meter förbi den. Ta höjd för rull…

Golf på Östersjöns soligaste ö
Nordbornholm GK.

• Ny och gammal – Nordbornholm Golfklub, Rø. 
I Rö finns två banor. Old Course och New Course. Old Course byggdes 1984. Hålet många minns efter rundan är det 17:e. Du slår ut på ett 30 meter högt berg och ska med vänsterskruv runda en gammal ek. Men här finns många trevliga hål. Banan omringas av skog och klippor, och är rik på vatten. Kort men tekniskt krävande. På nya banan ser du havet från de första åtta hålen och klara dagar skymtar Christiansö i horisonten. Banan är öppen och bred inledningsvis men dramatiken tätnar allt eftersom du spelar. Den kuperade terrängen och vattenfyllda stenbrott utmanar tekniken.

• Seasidekänsla  Nexø Golf Klub, Dueodde.
Nexö GK ligger bara några kilometer från Dueodde som är Bornholms finaste strand (sju kilometer lång, hundra meter bred). Banan har följaktligen viss seasidekaraktär. De första nio hålen spelas i ett böljande öppet landskap, blottat för vinden. Bara två hål, 12 och 13, är rena skogshål. Resten har byggts på ett generöst utrymme och banan får anses som relativt enkel.

Linksgolf på Danmarks äldsta golfbana


Här ska du spela golf på Jylland


Text: Tommy Jeppsson • 2018-04-19
Banor och resorBanor & resorDanmarkEuropa
Rulla till toppen