Banor och resor

Billigt & fantastiskt – upptäck Storbritanniens bortglömda golfpärla!

Wales – vid vägs ände. Dags att upptäcka Storbritanniens bortglömda golfpärla.

Av Tommy Jeppsson • 2018-04-17

Det är väldigt lätt att glömma bort Wales. Förmodligen gör du som så många andra – bokar linksbanor i Skottland och Irland av ren slentrian? Då har du en spännande upptäcktsresa framför dig. Wales är en sällsynt lyckad kombination av pris och kvalitet.

På udden: Nefyn & District Golf Club, Pwlheli. 
Belägen på en klippa i havet, två och en halv timmes bilresa sydväst om Liverpool. Banan, byggd 1890, har beskrivits som både ”komisk” och ”bisarr”. Men sådant klagar vi ju inte över när det handlar om Cruden Bay i Skottland och helblinda linksbanor i västra Irland. Missa inte Ty Coch Inn, puben vid foten av vägen som ringlar sig ned från banan från det 16:e hålet. Greenfee: 300–700 kr.

Kunglig glans: Royal St. David’s Golf Club, Gwynedd:
Jo, det finns kungliga banor även i Wales. Två stycken. Detta är den ena. Den bästa banan i norra Wales, tycker många. Den anlades 1894 och är en riktig linksupplevelse med böljande fairways och greener som går att lita på. Däremot är de svårlästa. De är dessutom stora till ytan så räkna med en del långa puttar. Banans fem sista hål är en minnesvärd loop genom dynlandskapet. Greenfee: 400–800 kr.

Billigt & fantastiskt - upptäck Storbritanniens bortglömda golfpärla!
Foto: Pressbilder
Royal St. David’s GC.

Bästa banan: Royal Porthcawl, Rest Bay: 
Den andra kungliga banan är Wales bästa, därom verkar alla vara överens och kända namn tar kölapp för att överösa banan med hedersbetygelser. Den byggdes ursprungligen 1891 men flyttades i början av 1900-talet. Den nya banan byggdes av Ramsay Hunter som var greenkeeper på Royal St George’s. Det var på den här banan Christian Härdin vann sin Amateur Championship 1988 vilket renderade honom en plats i Masters på Augusta, som förste svensk. Greenfee: 800-1700 kr.

Scroll to Top