Rio 2016 Olympics Golf Course

Då öppnar OS-banan i Rio de Janeiro för allmänheten

Satt du bänkad framför OS-golfen? Snart har du chansen att spela banan!

Text: Jesper Johansson • 2016-09-09 Uppdaterad 2016-09-09

Om banan:

Par: 71
Längd: 6 516/5 711
Arkitekt: Gil Hanse
Banrekord: Maria Verchenova, 62
Färdig: 2016
Karaktär: Links

I Rio de Janeiro fick vi för första gången på 112 år se golf spelas i OS. Henrik Stenson tog hem ett silver efter en tuff duell med Justin Rose och på damsidan fick Inbee Park kliva högst upp på pallen. Snart kan alla golfare spela banan där olympiaden avgjordes. 

Banan, Rio de Janeiro Olympic Course, öppnades till spelen och var något av en succé.

Svensk Golfs chefredaktör, Tobias Bergman, var på plats och gillade det han såg.

– Den ser ut som en klassisk linksbana i sin framtoning, men spelas inte som en sådan då underlaget och grässorterna är annorlunda. Sedan finns det förstås inte så många linksbanor där du kan gå runt i shorts och pikétröja året runt, säger Bergman. 

”Bana som är rolig att spela för många typer av golfare”

Första oktober öppnar banan för allmänheten och den som åker till Brasilien bör ta med sig golfklubborna för att testa banan, menar Bergman.

– Jag är övertygad om att det här är en bana som är rolig att spela för många typer av golfare. Den är inte för lång, du hittar nästan alltid bollen i de sandiga ytorna utanför fairway och kan få tillbaka den i spel igen och sedan är det på och runt greenerna som utmaningsgraden höjs. 

Då öppnar OS-banan i Rio de Janeiro för allmänheten
Foto: Christer Höglund

”Betyder mycket för Rios golfturism”

Och att banan öppnar är viktigt för Rio de Janeiro som golfstad och Brasilien som golfland. Att resa över Atlanten är något Svensk Golfs chefredaktör rekommenderar:

– Det betyder mycket för Rios golfturism att staden har fått den här anläggningen. Tidigare fanns bara ett par privata klubbar, men nu blir det ju plötsligt ett intressant mål i sig att åka och spela OS-banan. Sedan tycker ju jag att Rio är den vackraste och coolaste staden i världen, oavsett om man har klubborna med sig eller inte, säger Bergman och fortsätter:

– Det ska bli intressant att följa utvecklingen av den här banan och hur den kommer att tas om hand. För dess framtid bygger i stor utsträckning på turism, eftersom golf fortfarande är alltför dyrt för lokalbefolkningen.

Här är allt du behöver veta om OS-golfen


Så lång är OS-banan


Text: Jesper Johansson • 2016-09-09
Banor och resorBanor & resorBrasilienDrömresaLinksOlympiska spelenVeckoresa
Rulla till toppen