5de464b8b6aa1

Banor och resor

Efter golfronden på Vara-Bjertorp väntar 6-rättersmiddag på slottet

Golfbanan ligger granne med slottet. Och där kan du avnjuta en läcker middag efter ronden.[b][/b]

Text: Redaktionen • 2016-08-22

Vara-bjertorp gk hittas visserligen bara några få minuter från den pulserande trafiken på E20. Men från att du betalar greenfeen i det charmiga klubbhuset, till att du ställer dig på första tee hinner ett påtagligt lugn fylla sinnet.

Jan Sederholms layout på Västgötaslätten bidrar inledningsvis heller inte till att dra upp pulsen, men ju längre in i ronden du kommer, desto bättre och mer intressant blir banan. Har du inte bråttom vidare efteråt, checka in och avnjut en läcker middag på Bjertorp Slott. 

 

Karaktär: Park- och ängsbana.

Spela när: Brukar kunna öppna tidigt, med gott skick. Men enligt lokal expertis är den absolut bästa tiden att spela banan framåt höstkanten när den övergripande putsen håller hög klass och greenerna bjude på riktigt fin rull.

Passar för: Tack vare det platta markområdet är det en lätt promenad. På pappret ser banan heller inte överdrivet tuff ut, men innan du räknar hem 38-poängaren ska en del kluriga hål passeras.

Bästa hålet: Det 14:e hålet (325/285 meter) är ingen särskilt lång par fyra. Men från den upphöjda utslagsplatsen skapar fairwaybunkrarna en bra definition av vad som krävs av utslaget. Greenområdet är också intressant, även för den som bara har en wedge kvar på inspelet.

Sämsta hålet: På det fjärde hålet blir det konturlösa landskapet särskilt påtagligt och det 130/110 meter långa korthålet känns faktiskt väldigt… platt.

Treputtsfaktor: Inledningsvis ganska låg, men mot slutet av ronden finns det ett par greener som kräver bra känsla för att undvika den förhatliga treputten.

Avslutningen: En utmanande avslutning på ronden, särskilt när hålet skurits nära det vaktande vattenhindret. Hur aggressivt vågar du slå inspelet?

Natt på slottet: För den som inte besöker Vara-Bjertorp GK över dag-en är ett golfpaket med boende på Bjertorp Slott, precis intill banan, en höjdare. Då ingår en ljuvlig sex-rätters­middag i den stiliga matsalen – där du morgonen efter plockar ihop en härlig frukosttallrik från buffén.

Dyrt banrekord: Klubbens proffstävling Stenhaga Open har ett roligt extrapris, där den som sätter ett nytt banrekord belönas med 100 000 kronor. Närmast i årets upplaga var Benjamin Hjort, fast hans 68-rond var fortfarande fem slag kort om att övertrumfa Nicklas Glans 64:a från 2013, som alltså är det gällande banrekordet att slå. 

Prons bästa tips: “Lång och rak är alltid bra (skratt). Men vi har ju vår högruff som gärna äter upp en del bollar, så det är inte dumt att vara rak från tee. En fördel med banan är att den med enkla medel kan sättas upp antingen lätt eller riktigt tuff beroende på tee- och flaggplaceringar. Avslutningen är tuff, 16–18 är ofta väldigt utslagsgivande hål.”
– Hanna Thorsén

Plus: Sista nio bjuder på ett gäng bra hål med roliga greenområden.

Minus: Inledningshålen är lite trist platta.

 

Kolla in den här videon för Golfskolan med tre närspelsslag som sänker din score direkt:

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Redaktionen • 2016-08-22
Banor och resorBanorSvenska golfbanorVara-Bjertorp GK
Scroll to Top