5de47eca65c28

Världens äldsta golfbana tvingas stänga?

Den öppnades när kungen tillät golf i Skottland – minst 70 år innan "The Old Course". Nu kan det vara färdigspelat.

Text: Michael Åhman • 2016-02-08 Uppdaterad 2016-02-08

St. Andrews må vara ”The Home of Golf”. Men North Inch Golf Course lär vara världens äldsta golfbana.

Året var 1502 när skottarnas kung James IV ansåg att hotet om krig mot England hade minskat och han hävde då förbudet mot golfspel. Själv tog han också upp spelet. (Ironiskt nog blev James IV den siste skotske – och brittiske – monarken att dödas i strid, just mot engelsmännen 1513). Det här innebär att North Inch var igång minst 70 år innan The Old Course.

Den kommunala banan, som ligger nästan inne i staden Perth, är enligt Beasley´s World Atlas of Golf den första kända, riktiga golfbanan. Den nyttjas av två klubbar: Perch Merchant Golf Club och Perth Artisans.

Banan har par 64 och mäter ungefär 5.000 meter.

Men nu kan det vara färdigspelat på den bana som en gång i tiden modifierades till sin nuvarande form av Old Tom Morris.

De styrande i Perth och Kinross fullmäktige måste nämligen skära nästan 5 miljoner pund i den lokala budgeten. 100.000 av dessa pund (1,2 miljoner kronor) skärs genom att minska det årliga bidraget till golfbanan. Det vore dödsstöten för banan.

– Det här är en bana som tillhör folket i Perth. Det vore en stor besvikelse om den stängdes, säger Robin Valentine, 83-årig medlem i Perth Merchants till The Scotsman.

På torsdag tar fullmäktige besluten om budgeten. Ett alternativ till att stänga banan är att minska gatsopningen i staden.

North Inch Golf Clubs egen sajt
Svensk Golf skrev faktiskt några rader om banan 1996

Världens äldsta golfpub riskeras att rivas


Englands äldsta klubb tvingas sälja konstskatt


Text: Michael Åhman • 2016-02-08
Banor och resorBanorBanor & resorSkottland
Rulla till toppen