Sjunde hålet är banans bästa men så mycket marginal för krokiga slag erbjuds inte. Foto: Tobias Bergman

Banor och resor

Nytändning i skogsmiljö

En skogsbana i vacker sensommartid eller lugna ronder under hösten. Det bjuder Sörfjärdens GK på i Hälsingland. Här gäller det att ställa in siktet så att bollen håller sig på fairway.

Text: Tobias Bergman • 2014-11-20 Uppdaterad 2014-11-20

Namnet är nytt, men banan bekant. För efter några jobbiga år gick Gnarpsbadens GK i konkurs och så småningom uppstod istället Sörfjärden tack vare krafter från bygden. Nu har anläggningen mellan Sundsvall och Hudiksvall fått en nystart. Med en bana som har varit i fint skick i sommar och som hela tiden utvecklas verkar det finnas en framtid för den mest kustnära av de tre banorna i lilla Nordanstigs kommun.

Karaktär: Skogsbana.

Spela när: På sensommaren är banan riktigt tät och frodig. Men att göra som vi och gå ut en höstvardag är inte heller fel, eftersom man i stort sett är ensam på banan då sommarstugegästerna har åkt hem.

Passar för: Den som slår rakt. I de strama skogskorridorerna är utrymmet för vingel marginellt.

Treputtsfaktor: Greenerna är luriga, eftersom de ser mycket snabbare ut än vad de är. Men efter några hål lär du dig det sträva underlaget och då ska det inte behöva bli så många treputtar.

Räcker ett trepack: Nej, sannolikt inte.

Höjdarhålet: Det är svårt att inte tycka om sjuan, som är ett kort och vackert par 5 där chanserna att nå in på två eller tre är goda. Men utslaget ställer krav på precision och strax före greenen lurar ett vattenhinder.

Sämsta hålet: Fyran är ett väldigt långt och ganska intetsägande par 3. Men inte nog med det – greenen är också så kraftigt lutande att klipphöjden måste hållas uppe om bollen ska ligga kvar.

Driver vs järn: De flesta av oss har tillräckligt med tryck i slagen för att kunna ta oss runt Sörfjärden utan att få blåsor i händerna. Däremot är det här en tvättäkta skogsbana i ordets rätta bemärkelse och det är guld värt att kunna hålla bollen på fairway.

Så prövas flåset: Banan spelas på en liten sluttning så visst suger det i benen ibland.

Avslutningen då: 16–18 är kanske banans starkaste parti med tre varierade och intressanta par 4-hål.

Fråga: Från 14:e tee ser hålet ut att vara ett av banans bästa, med ett fint utslag som slås över en bäck som delar fairway. Men när man kommer fram till inspelet så är allt man kan se den ensamma tall som fått stå kvar vid ingången till greenen. Det är synd på ett hål som hade kunnat vara så fint med en djup bunker istället.

Traktens dolda pärla | Skogsäventyr
Planerar du sommarsemester med familjen i krokarna? Missa inte den tämligen okända Trolska Skogen där barnen får uppleva ett spännande äventyr med sagoväsen i skogsmiljö. Småskaligt, men rofyllt och en riktigt trivsam utflykt för barn mellan 3 och 10 år.

 

TUMMEN UPP
Eftersom i princip varje hål har sitt eget rum blir det ombonad och mysigt.

TUMMEN NER
Par 3-hålen är inte så inspirerande till roliga järnslag.


Text: Tobias Bergman • 2014-11-20
Banor och resorBanorBanor & resorHälsinglandSörfjärdens GKSvenska golfbanor
Scroll to Top