Hål sju är ett av de nya hålen på Salem och har bidragit till att lyfta banan. Foto: Jacob Sjöman

Banor och resor

Parkbana i toppform

En riktigt fin bana i toppskick har mött spelarna på Salems GK i år. En förändrad bansträckning förstärker upplevelsen ytterligare på anläggningen söder och Stockholm.

Text: Tobias Bergman • 2014-10-27

BANA: Salems GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1996.
ARKITEKT: Bengt Johansson.
GREENFEE: 300–520 kr.
HEMSIDA: www.salemsgk.se

GOLFUTBUDET I STOCKHOLM domineras av den norra sidan. Men när det gäller skicket på banorna är det i år få som har kunnat mäta sig med en liten pärla några mil söder om huvudstaden. Det handlar om den behagliga parkbanan Salems GK som tillsammans med niohålaren Högantorp har skapat ett trevligt stopp – långt från allfarlederna. Sedan klubben lade om sträckningen och tog bort tre hål från den tidigare och ersatte dem med tre från niohålsbanan har också helhetsupplevelsen förstärkts.

 

KARAKTÄR: Parkbana.

SPELA NÄR: Greenerna brukar komma i gång ganska tidigt med Stockholmsmått mätt. I juli är banan i topptrim.

PASSAR FÖR: Det beror på vilken sida greenkeepern har vaknat på. Är hastigheten på greenerna upptrissad så får höghandicapparen problem.

RÄCKER ETT TREPACK: Ja, det vill man nog tro. Ruffen är givmild och det finns inte så många elaka vattenhinder heller.

STARTEN: Bra hål som kan vara en bussig öppning där allt handlar om att sätta sig i position inför inspelet. Men också en chans att utmana vattnet strax innan greenen och tjäna slag – eller få en tung start på ronden.

VASSASTE HÅLET: Det svåraste hålet är också det bästa. Vad som gör Salems 15:e är att du kan spela försiktigt från tee, men då få ett kämpigt inspel som straff. Men är du beredd att utmana bunkrar och vatten med ditt utslag kan det bli en bra belöning i form av ett betydligt enklare andraslag.

SVAGASTE HÅLET: Nej, i grund och botten är inte femman ett dåligt hål. Men trädet som finns mitt i fairway dikterar villkoren alltför mycket och lämnar ingen naturlig öppning på någon av sidorna – och det känns så slumpmässigt om man klarar sig.

SMART SKIFTE: Den som spelade Salem för några år sedan kommer inte riktigt att känna igen sig. Tre av hålen har nämligen ersatts av tre av hålen från klubbens Högantorpsbana. Ett bra byte!

MEN SKICKET DÅ? Det finns få svenska banor som kan mäta sig med den kondition Salem visade upp sommaren 2014. Fairways var täta, gröna och hårda och vitgröegreenerna helt perfekta.

MÅTTEN HÅLLER MÅTTET: På samtliga Salems par 3:or finns dagens exakta mått till flaggan – från alla tees. På övriga hål finns flyttbara 100- och 150-markeringar i relation till flaggan.

Bild 1130952
Fårstallet blev klubbhus. Foto: Jacob Sjöman

INTE LÄNGRE “FORE” I KLUBBHUSET
Salems klubbhus tillhör det mera unika slaget. Dels för att det är extremt stort och luftigt, dels eftersom det är ett 150 år gammalt fårstall. I dag finns inga djur – men bra shop och gott om utrymmen för matgäster.

 

TUMMEN UPP
Det går inte att blunda för att konditionen varit alldeles fenomenal i år.

TUMMEN NER
Sorry, eken på femman. Du är banans svagaste länk.


Text: Tobias Bergman • 2014-10-27
Banor och resorBanor & resorSalems GKSödermanlandSvenska golfbanor
Scroll to Top