Banor och resor

En svensk medelpunkt

En herrgård bredvid golfbanan. Besöket på Hussborg i Medelpad får en extra krydda när logi och mat ligger nära. Parkbanan passar gärna medelgolfarna som framförallt får njuta av varierade korthål.

Tobias Bergman • 2014-10-27

BANA: Hussborg GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1991.
ARKITEKT: Lars Candell.
GREENFEE: 350/175 kr.
HEMSIDA: www.hussborggk.se

VAD SOM ÄR en centralt belägen golfbana är en definitionsfråga och åsikten lär variera beroende på vem du frågar. Således lär många protestera om vi påstår att det definitiva svaret finns djupt inne i Medelpad, där skog möter älvlandskap. Där ligger nämligen Hussborg GK – bara någon mil från Sveriges geografi ska mittpunkt Flataklocken. Utöver detta är också själva banan en trivsam historia, som kan tilltala de flesta.

KARAKTÄR: Parkbana.

SPELA NÄR: Det går inte att komma ifrån sanningen som säger att de norrländska banorna gör sig bäst från andra halvan av juli till slutet av september.

PASSAR FÖR: Jodå, nog finns det viss utmaningsgrad för eliten här. Men det är troligen medelgolfaren som trivs allra bäst på Hussborg.

TREPUTTSFAKTOR: Medel. Visserligen pressar klubben då och då upp greenspeeden rätt ordentligt och då blir det åka av.

PAR 3 VS PAR 5: Korthålen är varierade och troligen banans största tillgång. Par 5:orna faller inte ur ramen, men väcker inte samma känslor.

HÖJDARHÅLET: Utslaget ställer krav på längd och precision. Det diagonalt ställda vattenhindret innan greenen testar både mod och omdöme. Hål 8 må vara ett svårt hål, det tuffaste banan har att erbjuda, men det är också roligt, utmanande – och riktigt bra.

NYTT GREPP: Under tävlingar körs ofta ”närmast hål” på 18:e. Den som ligger närmast bläddrar då fram avståndet i ett räkneverk, så det blir synligt från tee vad som krävs för att ta över ledningen.

SÄMSTA HÅLET: Att tvingas slå utslaget en speciell distans, där både för kort och för långt funkar dåligt, är sällan kul. Det gäller också här. Därför är sjuan Hussborgs svagaste stund.

BO HÄR: Det är få norrländska banor som kan erbjuda hotell på anläggningen, men Hussborgs herrgård funkar perfekt för golfgänget som vill bo och äta i anslutning till banan.

FRÅGA: Halvblinda ettan känns inte som något idealiskt öppningshål. Finns det någon möjlighet att lägga om sträckningen och börja ronden på vassa tian – utan att rubba på nuvarande 18:e som naturlig avslutning?

OCH MITTPUNKTEN DÅ? Sveriges geografi ska mitt, Flataklocken, ligger en halvtimme bort och kan vara värd en avstickare. Annars kan man åka till det holländska paret som säljer egenproducerad glass i Ljungaverk i stället.

 

 Bild 1130947
Utsikt mot artonde hålet. Foto: Tobias Bergman

SCENEN ÄR DIN – HÅL 18
Drömmer du om att få visa upp dina färdigheter med järnen eller har du kanske lust att showa loss med en närspelsuppvisning? I så fall har du verkligen chansen. Allt som händer på Hussborgs 18:e utspelar sig inför de nyfikna ögonen på betraktarna uppe på den härliga trädgårdsterrassen.

 

TUMMEN UPP
Herrgården är en fantastisk tillgång som gör anläggningen ganska unik i Norrland.

TUMMEN NED
Det skiner igenom på vissa ställen att resurserna är begränsade exempelvis när det gäller finishen.

Scroll to Top