Sista nio bjuder på vackra vyer över Garnsviken. Foto: Oskar Åsgård

Banor och resor

Pigg nystart i Uppland

På Sigtuna GK får majoriteten av spelarna uppleva det de söker under en rond. För gästerna gäller erbjudandet fyra ronder betala för tre. Och i närheten har både slott och hotell finputsas.

Text: Oskar Åsgård • 2014-08-29 Uppdaterad 2014-08-29

BANA: Sigtuna GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1969 (9 hål), 1971 (18 hål).
GREENFEE: Varierande, 200–470 kr.
ARKITEKT: Nils Sköld.
HEMSIDA: www.sigtunagk.se

Sigtuna är en stad stöpt historia, ända tillbaka till tidigt 1000-tal. Men kanske är Sigtuna GK med omnejd på gång att addera ytterligare nya kapitel i historieböckerna just nu. Klubben har nyligen skaffat en ny greenkeeper vilket vässat bankvalitén, det anrika grannslottet har rustats upp från förfall och det tidigare behandlingshemmet bredvid banan har gjorts om till hotell. Det kan med andra ord finnas flera goda skäl att ta av mot Sigtuna nästa gång du är i krokarna.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

SPELA NÄR: En fördel för gäster är att banan i regel har hög tillgänglighet, så du behöver inte boka tid veckor i förväg. Sett till banan är den ganska årstidsokänslig.

PASSAR FÖR: Banan är varken särskilt svår eller lång, så med undantag möjligen för den som letar efter en tuff genomkörare av hela spelregistret är den välkomnande för den stora majoriteten.

PÅ SCOREJAKT: I så fall kan en tur till Sigtuna GK vara facit. Du behöver förstås spela bra, men gör du det finns goda möjligheter att notera säsongens bästa resultat här.

SAMLA STÄMPLAR: Tips! Återkommande gäster kan med fördel nyttja klubbens erbjudande att betala tre greenfee och spela den fjärde ronden gratis.

CHECKA IN: Precis bredvid banans andra hål ligger turistmålet Wenngarns slott, uppfört 1670, som nyligen renoverats och rustats upp. På området har även nyöppnade Hotell Anstalten slagit upp portarna till sina 39 rum. Ett golfpaket med del i dubbelrum samt greenfee och frukostbuffé kostar 895 kronor.

RÄCKER ETT TREPACK: Absolut! Med något undantag är det generösa spelfält och nästan utan vatten i spel, så tre bollar borde räcka gott.

I BEHOV AV TRÄNING: Bakom rangen ligger ett utmärkt och rymligt övningsfält med tre riktiga greener, där du kan träna alla slag från cirka 150 meter och in. Även bunkerslag och puttning kan finslipas här och greenfeegäster är välkomna.

BANANS BÄSTA: Greenområdena. I stora drag är det ganska platta och öppna fairways, men vid inspelen bör du kalibrera siktet för att navigera greenernas konturer och de skyddande bunkrarna. Väl på green kan du se fram emot välskötta puttytor med jämn rull.

VI MÖTTE | PELLE LILJEQVIST, MEDLEM: “Jag tycker att banan är väldigt vacker med många stora, fina ekar. Vi har också fått en ny greenkeeper sen förra året och det har varit ett stort lyft. Tidigare hade vi tröga greener här, men nu rullar de riktigt bra. Det är roligt, jag tror att gästerna uppskattar det.”

TVEKSAMMA PARTIER: Det halvblinda inspelet till sjätte hålets green blir lite lattjo med vattenhindret precis till höger och en mäktigt undulerad green. Hål 8 och 9 bryter av en hel del mot resten av banans karaktär med sina smala, knixiga utslag och skrålagda fairways.

 

TUMMEN UPP
Fri från motorvägsbuller, inramad av vackra lövträd och med Garnsvikens lugnande vattenblänk i fonden blir Sigtuna GK en avkopplande oas.

TUMMEN NER
Bunkerkanterna skulle må bra av att rensas från ogräs här och var för att höja intrycket. 


Text: Oskar Åsgård • 2014-08-29
Banor och resorBanorBanor & resorSigtuna GKSvenska golfbanorUppland
Scroll to Top