Lyckorna GK bjuder inte bara på vackra vyer utan även en rejäl pulshöjare. Ett exempel är det avslutande 18:e hålet, som anas i bakgrunden. Foto: Brynja Brynjarsdottir

Banor och resor

Bästkusten – en resa för livsnjutaren

Golfsemestern tillbringas bäst hemma i sköna Sverige. Vi besökte Bohuslän där golfklubbarna och företagen samarbetar för att skapa en riktig drömsemester.

Text: Karin Klarström • 2014-06-25

Guide till Bohuslän

GOLFEN

LYCKORNA GKAntal hål: 18 (par 72) + 9 korthål.
Greenfee: Mellan 450 och 300 kr, beroende på tidpunkt.
Spelklar: 1968.
Arkitekt: Anders Amilon.
Hemsida: www.lyckornagk.se
Öppen parkbana med sköna stigningar och sluttningar. Det rekommenderas att hålla sig på fairway då ruffen kan vara riktigt tuff. Härliga vyer över havet från flera av utslagsplatserna. Ladda gärna in en energikaka i tid för att orka avsluta med stil på det tuffa avslutningshålet.

STENUNGSUND GKAntal hål: 18 (par 72) + 6 korthål.
Greenfee: 490 kr, variationer förekommer.
Spelklar: 1992.
Arkitekt: Peter Nordwall.
Hemsida: www8.idrottonline.se/StenungsundGK-Golf/
Hedliknande parkbana med stora undulerade greener. Vandringen över Anråse å ger en pittoresk inramning och variation till det i övriga öppna landskapet. Övervägande flack, med inslag av kullar och upphöjda greener.

LYCKE GKAntal hål: 18 (par 71).
Greenfee: 500–600 kr.
Spelklar: 2005.
Arkitekt: Johan Henrikson och Helen Alfredsson.
Hemsida: lyckegk.se
Parkbana med inslag av både skogs- och seasidehål belägen på fastlandet och granne med Marstrand. Trots att banan byggdes så sent som 2005 känns det som att den har hunnit växa till sig. Varierad sträckning med höjder och dalar och snabba greener.

 

MER GOLF
I kustbandet mellan Norge och Göteborg finns över 20 klubbar. Några exempel:
• Gullbringa G&CC. 27 hål, där tre niohålsslingor alternerar som 18-hålsbana.
• Kungälv-Kode GK. 18 hål. Här bjuds bland annat på ett par 6-hål.
• Lunna Golf. 18 hål. Tidigare Ingetorps GK som gick i konkurs 2012. Nysatsning inför 2014 under annat namn.
• Orust GK och Allmags GK, två 18-hålsbanor på Sveriges tredje största ö. På grannön ligger Tjörns GK, en 18-hålare som också spelas som en 12-hålare.

 

BOENDE
VILLA SJÖTORPEtt sekelskifteshus som gjorts om till charmigt hotell med 14 rum. Utsikt över havsviken nedanför. Extra plus för den kompetenta kökspersonalen som verkligen kan laga mat. Paket med boende, middag, greenfee på Lyckornas GK samt musselfiske med M/S Märta kostar 2 495 kronor per person.
Hemsida: villasjotorp.se

HOTELL STENUNGSBADENS YACHT CLUBEtt imponerande hotell på Stenungsön utanför Stenungsund. Erbjuder en rad olika golfpaket tillsammans med närliggande klubbar, från 1 390 kronor per person.
Hemsida: stenungsbaden.se

TOFTA HERRGÅRDGranne med Lycke GK ligger denna 1700-talsgård, som idag fungerar som hotell- och konferensanläggning. Erbjuder golfpaket med middag och övernattning samt spel på Lycke GK från 1 495 kronor per person.
Hemsida: toftaherrgard.se

 

MER ÄN GOLF
FISKEFöretaget Klocktornet i Lyckorna arrangerar mussel- och hummerfiske och prova på-dyk. Musselfisket pågår hela säsongen, och hummern fiskas från slutet av september och framåt.

Bild 1130894
Musselfiskaren Janne Bark.

KAJAKPADDLINGLängs hela kusten finns en rad möjligheter att både hyra kajak och följa med på arrangerade turer. Läs mer: www.bohuslan.com

YOGATofta Spa, Yoga & Retreat i Lycke erbjuder både dagskurser i yoga, samt retreats på två eller tre dagar. Paket med boende och yoga från 2 500 kronor.

TURRIDNINGStall Tofta i Lycke arrangerar turridning på islandshäst i området kring Lycke GK och herrgården. En tvåtimmarstur kostar 500 kronor per person.

 

Bild 1130895
Foto: Tom Fakler

RECEPTKlocktornets musselpanna– 4 pers• 2 kg blåmusslor frånBohuslän
• 1 dl rapsolja
• 1 klick smör
• 2 st finhackade gula lökar
• 4 st finhackade vitlöksklyftor
• 4 dl vitt vin
• 3 nypor flingsalt
• 2 knippor färsk bladpersilja
• 2 st morötter i slantar
• 2 nypor chili
• 1 halv finhackad fänkål
• 2 dl vispgrädde
• 1 näve persiljeblad som garnering
Skölj och skrubba musslorna rena. Släng de som eventuellt är trasiga. Fräs upp rapsolja tillsammans med vitlök och gul lök. Innan löken fått färg häll på en rejäl skvätt vitt vin. Koka upp och låt vätskan reducera några minuter, i med musslorna och koka ordentligt under lock.
När musslorna börjar öppna sig är det dags för den färska bladpersiljan, chilin, morotsslantar, den finhackade fänkålen, flingsaltet och ytterligare en skvätt vin. Rör om i pannan och låt musslorna koka i 5–10 minuter tills de är fasta och fina. Väljer du att tillsätta grädde så gör det nu, koka med en minut och servera sedan i lämplig skål eller direkt ur pannan. Garnera med lite persiljeblad och servera med en kraftig aioli och ett gott färskt bröd. Drick gärna något kallt med lite sötma, äppelmust, vitt vin eller varför inte prova en porter till.

Båten kränger till när kroken får fäste i några ton pinfärska blåmusslor, som kan anas där under ytan för den som nyfiket kikar över relingen. Musselfiskaren Janne Bark vevar vant in vinschen som löper genom den rejäla kranen som monterats fast mitt på däck på M/S Märta II. Intill båten guppar uppåt hundra tomma plasttunnor, vars uppgift är att hålla Scanfjords musselodling flytande och tillgänglig för skörd. Här, i de klara vattnen mellan fastlandet och Orust, får besökaren chansen att med egna händer lägga maten på bordet.

Janne Bark driver företaget Klocktornet, där han erbjuder besökarna i denna gästvänliga del av landet att följa med ut i den bohuslänska skärgården. Just idag står musselfiske på schemat men han arrangerar också hummerfiske och andra utflykter.

– Där ligger Kungsparken och det var där Robert MacFie etablerade Lyckorna som kurort i slutet av 1800-talet.

Janne Bark är inte bara fiskekunnig, han kan sin lokala historia också. Han pekar in mot fastlandet där imponerande villor i olika arkitektoniska stilar kantar de saltstänkta klipporna längs kusten. Ett av de mer förtjusande husen kan mest anas från vattnet, där det ligger dolt bakom en gigantisk blodbok, men det ska vi snart bekanta oss med.

Granne med Barks firma, bara strax uppför backen i det charmiga lilla samhället, ligger Lyckorna GK. Golfklubben har berikats med en hänförande utsikt över de nyss besökta vattnen och kommer därför väl till pass för besökare som söker variation till livet därhemma.

Bild 1130891
Villa Sjötorp har utsikt över det bohuslänska fjordlandskapet.

Även om golfen i sig är nog, så har klubben, företaget Klocktornet samt grannen Villa Sjötorp slagit ihop sina påsar för att göra erbjudandet ännu mer lockande. De har kryddat rätten “golfpaket” ytterligare och dukat upp ett smakprov som lämpar sig för den nyfikne livsnjutaren. Här bjuds på golf, stjärnkrogsmässig mat och charmigt boende plus musselfiske ute till havs. Ett axplock av det bästa Bohuslän har i sitt utbud.

 

JUST DENNA MAJMORGON är det lugnt på första tee på Lyckorna GK. Banan utgörs av ett öppet, böljande landskap, där hålen växelvis rullar ned i dalgången, tar sig på skrå bortåt och sedan klättrar upp igen i sin anpassning till de naturliga skiftningarna.

Arkitekten Anders Amilon måste ha tänkt på morgonstela golfare när han ritade öppningshålet. Här finns en generös och bred landningsyta och det är dessutom nedför. Visserligen ligger några bunkrar i vägen för illa slagna inspel, men det är en skön start på en härlig rond.

Det är dock lika bra att du skakar av dig den generösa starten, eftersom det krävs ordentligt med koncentration och snabbsökning i erfarenhetsbanken för att klura ut vilken typ av slag du behöver behärska härnäst. Det är inte många flacka partier, och bollen ligger antingen högre eller lägre än fötterna i takt med att du (i bästa fall) följer fairways skiftande natur. De förhållandevis små greenerna bjuder motstånd, men låt dig inte avskräckas. Det finns fem olika siffertees att välja mellan, så varje spelare kan hitta ett lagom tufft motstånd.

Havet är i sikte vid många av hålen och en av höjdarupplevelserna är när det är dags att slå ut på det sjunde. Från en högt belägen tee kan du spana ut över vattnet och kanske få syn på musselfiskaren Bark någonstans där ute, innan du sedan driver på bollen ut över fairway som tar vid någonstans långt där nere. I bästa fall har du kalkylerat vinden rätt, i sämre fall är marginalen för liten och bollen landar utanför de vita pinnarna.

Några timmar senare kan du meditera över klubbval, vindriktning och spelstrategi när du sitter bekvämt tillrätta på den veranda som är en del av Villa Sjötorps fascinerande uppenbarelse. Här kan du sitta under den rödskimrande blodboken och blicka ut över fjordlandskapet strax nedanför trädgården. Det gamla trähuset stod klart 1901 och ägdes av grundaren av Lilla Edets pappersbruk, Emil Haeger. 94 år senare köpte Ellika Mogenfelt den gamla släktgården och förvandlade den med mycket slit och hårt arbete till det praktfulla hotell och restaurang som står där idag. Här finns 14 rum, en stor matsal, en härlig trappa och ett och annat spöke – sägs det.

Inne i restaurangen tillagas en mästerlig femrättersmiddag där allt från nässelsoppan via den smörstekta makrillen till det lättrökta lammet är närproducerat och ekologiskt. Smaklökarna sjunger trestämmigt av lycka och sömnen blir god, oavsett vilket av de personliga rummen du hamnar i.

 

FRÅN NORSKA GRÄNSEN ned till Göteborg är över 20 svenska golfbanor utspridda i kustbandet och erbjuder unika upplevelser var och en på sitt vis. Några är mer kända, andra trillar utanför uppmärksamhetsfältet.

Ett sätt att få uppmärksamhet är att vara arrangör av en tävling av dignitet. Lyckorna har arrangerat både JSM, RM, EM med flera. Även Stenungsunds GK har varit arrangör för EM, och i höst är det dags för klubben att ta emot de bästa juniorerna i Skandia Cup-finalen.

Promenaderna mellan hålen på Stenungsunds 18-hålare bjuder ofta på passager genom skyddad skog. Vackra träbroar bär besökaren över Anråseån, ett skyddat vattendrag där bävern håller till. Här måste fallna träd ligga kvar, eftersom området kring ån är fridlyst och ska ligga orört. Det är dock bara ett plus eftersom det bidrar till den trolska stämningen.

Fem olika siffertees ska hjälpa golfaren att hitta rätt på sin väg genom det öppna, hedliknande landskapet. Det är brett, det är inbjudande och greenerna rejäla, som det anstår en Peter Nordwall-skapelse. Det finns en rad härliga hål som man tror sig kunna bemästra efter en snabb studie av skissen och måtten. Men icke. En lurig sänka, en förrädisk lutning och svåra greener kan snuva en på det par man var så säker på.

 

DET FINNS MÅNGA EXEMPEL på golfanläggningar som hittat smarta samarbeten med lokala företag och kreerat något mer än bara klassiska golfpaket. Bra spel är såklart utgångspunkten, men varför inte sätta lite övrig piff på besökarens tillvaro?

Efter att ha hålat ut på ettan inväntar jag en töltande islandshäst som passerar innan det är dags att ta sig an hål två. Konstigt nog har jag havet rakt fram och vinden i ryggen.

Jag befinner mig på Lycke GK, anläggningen som efter ett stålbad rest sig ur den ekonomiska askan och bjuder på en högklassig golfupplevelse. Om banorna här i krokarna stoltserar med fina tävlingsmeriter är Lycke en av ett fåtal banor som varit värd för en Europatourtävling. Damernas Göteborg Masters spelades nämligen här 2008.

Lycke är utlagd på fastlandet, granne med Marstrand, och harmonierar väl med den övriga västkustska atmosfären. Lokala golfare har förhoppningsvis inte blivit hemmablinda, för en besökare är det bara att öppna sinnena och ta in.

Här vandrar man mellan ko- och hästhagar, puttar ut på jämna hårda greener, bländas av solglittret i havet när man ska slå ut, eller blir stående på en höjd över det läckra landskapet och hämtar andan.

Bild 1130893
Tofta Herrgård är idag en konferensanläggning.

Banan är granne med Tofta Herrgård där Petter Karlander och hans fru Karen har tagit över familjegården och nu driver hotell, restaurang och konferens. Alldeles bakom herrgården arrangerar Tofta Spa yogakurser och helgretreats, som snabbt blir uppbokade.

Den golfare som vill dröja sig kvar lite längre i havsbandet saknar inte skäl. Du kan gå på lite avslappnande och muskelstretchande yoga, få en spabehandling eller prova på turridning på islandshästar hos grannen Stall Tofta. Under sommaren bjuds det också på teater när kritikerrosade Teater Tofta återkommer till herrgården.

Men du kan också bara sätta dig på Lycke GK:s balkong, ta en kopp kaffe, andas ut och sedan bestämma dig för att ta en runda till.


Text: Karin Klarström • 2014-06-25
Banor och resorBanorBanor & resorBohuslänLycke GKLyckorna GKStenungsund GKSvenska golfbanor
Scroll to Top