Hål 12 är banans bästa, tycker vi och Richard S Johnson. Foto: Jonas Alvsten

Banor och resor

Tuffare än de flesta

Vill du testa en mästerskapsbana i Stockholm är Österåkers Västerled fortfarande en utmaning som kan ställa till problem för scoren. Det vet både proffsdamerna och herrarna på touren.

Text: Tobias Bergman • 2014-06-13 Uppdaterad 2014-06-13

SPELAT SEN SIST
Bana: Österåkers GK, Västerled.
Antal hål: 18 (+18+9).
Spelklar: 1990.
Greenfee: 495–695 kr.
Arkitekt: Jan Sederholm, Sven Tumba.
Hemsida: www.ostgk.se

Tre tävlingar på damernas Europatour, två på herrarnas Challenge Tour och EM för herrlag. Listan över tunga evenemang som har arrangerats på Österåkers Västerled är lång – och kan göras ännu längre om vi räknar in SM och Nordea Tour.
Skälet är enkelt. Det här är en bra golfbana, som kan göras riktigt tuff.
Den har inte samma flirtiga utseende som många andra toppbanor och lever sitt liv lite i skymundan, men måste bockas av på listan för den som är pigg på en rolig utmaning.

Karaktär: Ängs- och hedbana.

Spela när: Gärna från sensommaren och framåt, när det vajande svingelgräset är som vackrast och ramar in hålen.

Passar för: Den som vill stämma av vad spelet går för. Banan är relativt tuff, speciellt om man överskattar sin förmåga och väljer en tee lite för långt bak.

Vad är EM-tee: Förutom nåt som definitivt inte rekommenderas för 99,99 procent av golfpopulationen? Klubben har valt att kalla sin allra tuffaste utslagsplats för detta, efter att ha arrangerat EM 2010.

Öppningshålet: Den med tryck i slagen kommer definitivt att börja fingra på drivern och ängsligt fundera över om carryn räcker eller inte. Vi andra startar lugnt och harmoniskt och spelar fram. Hade varit ett lysande hål om det kommit senare i ronden.

Räcker ett trepack: Flera farliga vattenhinder + rejäla ruffpartier = nej.

Bästa hålet: Ja, vi köper vad Richard S Johnson säger. Tolvan är bäst!

Underbart är kort: Få svenska banor har en så kittlande uppsättning par 3:or som Västerled. Hade vi fått ett riktigt kort korthål hade det varit full pott.

Svagaste hålet: Tuff duell mellan trean och sexan. Det första vinner med snäv marginal på grund av ett ännu tråkigare inspel mot en högt belägen green.

Tung historik: Det är ett tag sedan nu, men vi ska inte glömma att Västerled har haft damernas Europatour på besök vid tre tillfällen. En gång hette segrarinnan Annika Sörenstam, en annan Laura Davies. Det är roliga porträtt att kunna hänga upp i klubbhuset.

Chans till revansch: Österåker har ytterligare en 18-hålare, Österled, och har du fått duktigt med stryk på grannbanan så är det här ett snällare alternativ. 50 procent på greenfeen om det är dagens andra rond. Niohålaren Hagby är också ett fint alternativ.

 Johnsons favorit – hål 12
Richard S Johnson har vunnit på PGA-touren och har Österåker som hemmaklubb. Han vet vad som får honom att gå i gång på Västerled:
“Tolvan är min personliga favorit. Man måste träffa fairway där, annars är det bogey direkt. På tävling skulle jag nog köra spoon från tee nu. Slår du in dig i dungen är det bara chip ut, och till vänster är det vatten. Med inspelet vill man inte hamna kort, utan snarare pin-high till vänster för en uppförsputt.”

 

TUMMEN UPP
Som helhet betraktat är det här en av Stockholms vassaste golfbanor.

TUMMEN NER
Med 700 spänn i greenfee på en helg får man hoppas att banan inte har en dålig dag.


Text: Tobias Bergman • 2014-06-13
Banor och resorBanorBanor & resorÖsteråkers GKSvenska golfbanorUppland
Scroll to Top