Hål 16 är slingans sista par 5 och har index 18. Här är det ofta medvind. Foto: Lasse Davidsson

Banor och resor

Mysfaktor nära kusten

Här börjar dagen på ett spännande korthål med vatten i spel på hela högersidan. Och vatten och vind gör dig sällskap över ronden på Ystads kustnära bana.

Text: Tommie Gustavsson • 2014-05-09 Uppdaterad 2014-05-09

SPELAT SEN SIST
BANA: Ystad GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1930.
GREENFEE: 300–400 kr.
ARKITEKT: Thure Bruce.
HEMSIDA: www.ystadgk.se

Det känns redan när man går ur bilen på klubbens parkeringsplats att man trampar klassisk golfmark. Allt, drivingrange, puttinggreen, klubbhus och första tee, ligger inom bekvämt avstånd. Ystad GK bildades redan 1930. I dag är det en livligt frekventerad bana av alla kategorier spelare. Närheten till vattnet, Östersjön, den slingrande Nybroån samt den härliga naturen gör mysfaktorn mycket hög.

KARAKTÄR: Parkbana med inslag av links och hed.

SPELA NÄR: Banan är nästan alltid öppen för spel. Men en vacker vår- eller sommardag är nog det optimala. Vinden från Östersjön kan vara riktigt råkall på vintern. På sommaren är den en faktor att räkna med på banan.

PASSAR FÖR: Den här banan erbjuder utmaningar för alla.

RÄCKER ETT TREPACK: Nej, knappast. I alla fall inte för den som vill chansa lite. Många strategiska vattenhinder lurar både här och där.

CHOCKSTARTEN: Svårt att komma i gång snabbt på ronden? Då kan det bli kämpigt på Ystad. För har man klarat av de tre första hålen kan det bli en riktigt bra score. Ettan, par 3, med mycket vatten, är tufft. Ofta står det också folk vid klubbhuset och tittar. Tvåan svänger något höger med ett vattenhinder mitt i fairway. Här gäller det att tänka till. Trean har en ö-green och den kloke spelar kanske in tredjeslaget på detta par 4-hål. Ett alltför långt inspel kan vara svårt att landa på green.

PRÖVAS KONDITIONEN: Inte ett dugg. Här går man på plan mark och det är nära mellan green och nästa tee.

TREPUTTSFAKTOR: Inte särskilt hög. Greenerna, som håller hög klass, är inte speciellt undulerade.

BÄSTA HÅLET: Det är inte ofta vi lyfter fram hål där out of bounds är så påtaglig som på hål 6. Men just på detta hål har outgränsen sin charm. Ju närmare du vågar gå, desto kortare inspel får du. Greenområdet, med en nedsänkt green och osynliga bunkrar bakom ett antal kullar, skapar en härlig linkskaraktär.

TVEKSAMT HÅL: Det är i och för sig inget fel på hål nummer 8, par 3. Men placeringen. Redan när man går av ettans green tvingas man gå över fairway på trean. Känns lite feltänkt.

FÖRSTA NIO ELLER SISTA NIO: Andra nio har mer karaktär. Här är landskapet ganska öppet och känslan av links mer tydlig. Första nio är mer likt en trixig parkbana.

VI MÖTTE | JOHN GRANT, TRÄNARE PÅ YSTAD GK I 23 ÅR, NUMERA PÅ PGA NATIONAL.
– Jag älskar banan i Ystad. Mitt favorithål är 14, ett par 4, som ser rätt enkelt ut. Men vattenhindret vid green har slukat många bollar. Att jag gjort några eagles på just det hålet kanske gör att jag tycket extra mycket om det.

  

TUMMEN UPP
För korvsortimentet i restaurangen. Perfekt om man inte vill äta en hel lunch före ronden.

TUMMEN NER
Bollarna på rangen är visserligen gula och fina. Men inte så roliga att slå på. Lite av gummiboll som går nästan lika långt oavsett klubba.


Text: Tommie Gustavsson • 2014-05-09
Banor och resorBanorBanor & resorSkåneSvenska golfbanorYstad GK
Scroll to Top