Tonen sätts redan på första hålet där två vattenhinder korsas på vägen mot green. Foto: Falun-Borlänge GK

Banor och resor

En härlig dalautmaning

Sugen på att utmana en bana som även ett proffs har respekt för? Då kan Falun-Borlänge vara något för dig. 18 hål som bäddas in vackert i dalanaturen och med en å som skärper sinnena redan från början.

Text: Eric Franzén • 2014-05-09 Uppdaterad 2014-05-09

SPELAT SEN SIST
BANA: Falun-Borlänge GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1977.
GREENFEE: 380 kr, juniorer betalar 150 kr.
ARKITEKT: Nils Sköld.
HEMSIDA: www.aspebodagolf.com

Arkitekten Nils Sköld satte i slutet av 70-talet tänderna i ett markområde vid Aspeboda där höjdskillnaderna och den skiftande karaktären omvandlades till en dynamisk samling av kluriga och natursköna golfhål.
Även om banan inte mäter övermäktigt många meter ligger en stor del i tjusningen kring hur det långa spelet får jobba sig igenom ronden. Här kan många av hålen locka fram ganska aggressiva spellinjer från tee samtidigt som de upphöjda greenerna håller oss på tårna.

KARAKTÄR: Park-, hed- och skogsbana.

PASSAR FÖR: Främst den som inte är rädd för att gå i närkamp med Aspån, som slingrar sig tvärs igenom de första hålen och begär att man kan få bollen att flyga.

SPELA NÄR: Beror på hur barsk vintern egentligen varit. Men förra året höll greenerna god fart och finish en bra bit in på hösten.

RÄCKER ETT TREPACK: Ruffen kan vara lite bitig i vissa passager. Om en utflykt till denna varvas med någon skakig duff på hålen där det finns vatten i spel… tja, då är ditt surt förvärvade trepack snart historia, kompis.

PRÖVAS KONDITIONEN: Här finns några rejäla stigningar att tröska sig igenom. Väl uppe efter de myndiga backarna belönas vi dock oftast med härligt upphöjda utslag.

BÄSTA HÅLET: Hål 10 är en finfin representant för layoutens starkare värden. Högt upp på tee andas vi av odödligt självförtroende och kan frestas att panga en drive över vänstersidans träd. Men för den som föredrar räntefonder framför högriskalternativen finns det en trygg väg rakt ut mot fairway.

SVERIGES KORTASTE PAR 4? Det finns möjligen på denna bana. Hål 4 mäter endast 235 meter från gul och 200 från röd. Visserligen spelas hålet lite uppför, men sett till vad som står på scorekortet så blir det knappast kortare än så här.

BANANS SVAGASTE PUNKT: Ja, vi stannar kvar på ovan nämnda ultrakorta hål 8. Det är trots allt mest en inklämd nödlösning som främst får spelaren vidare i sträckningen.

FALUN ELLER BORLÄNGE: Klubben hette från början Falun Golfklubb, och ligger inom denna stads kommungräns. Fast ett antal år bakåt i tiden har både Falun och Borlänge kommuner skjutit till pengar i driftsbidrag. Men bland medlemmar säger man oftast kort och gott “Aspeboda” om banan.

SÅ SÄGER | MARIA “MIMMI” MCBRIDE (FD HJORTH)
“Det är en utslagsgivande bana med otroligt svåra greener och greenområden. Man måste verkligen veta när man ska chansa och när man ska spela safe. Ett härligt landskap med mycket vatten. Alltid en utmaning att spela Aspeboda.”
Proffs på LPGA Tour och uppvuxen vid banan.

 

TUMMEN UPP
Utslagen. Den som är god vän med sina längre klubbor har en del skoj att se fram emot.

TUMMEN NER
Hål 18 tar oss tillbaka till klubbhuset igen med ett sista testande inspel. Men det är inte hålet som knyter ihop banans charmigt varierande andra halva.


Text: Eric Franzén • 2014-05-09
Banor och resorBanorBanor & resorDalarnaFalun-Borlänge GKSvenska golfbanor
Scroll to Top