Layouten lotsar oss genom det sörmländska landskapet på ett naturligt sätt. Foto: Åda G&CC

Banor och resor

En naturlig skönhet

Putsa puttern om du vill ha en bra score på Åda och var beredd på att vatten kommer i spel på över hälften av hålen. Här finns boende och generös restaurang vid banan och i kiosken heter storsäljaren vildsvinskorv.

Text: Eric Franzén • 2014-04-10 Uppdaterad 2014-04-10

SPELAT SEN SIST
BANA: Åda G&CC.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 2003.
GREENFEE: 295–495 kr.
ARKITEKT: Rolf Collijn.
HEMSIDAwww.adagolf.se

Det är först efteråt vi inser att vatten faktiskt är i spel på tio av hålen. Det säger en del om hur väl banans varierande park- och skogsavsnitt smälter in i landskapet. Men vid sidan av det forna säteriets finfina naturvärden är det ofta greenerna som lägger beslag på större delen av fokus. Att skrapa ihop en bra score på Åda kräver oftast något mer av puttern än drivern då puttytornas varierande konturer gärna biter ifrån. Men järnen får också sitt under sträckningens starka korthål.

 

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

PASSAR FÖR: De som vill spela en teknisk bana där puttern kan få jobba lite, eller bara njuta av en tillbakalutad helg med golf, boende och mat på anläggningen.

SPELA NÄR: Sommar eller tidig höst gör sig omgivningarna som bäst. Då har även banan vaknat ur vinterdvalan.

RÄCKER ETT TREPACK: Troligen inte. Åda är ingen bana som kommer att kännas övermäktig från tee för de flesta och där du kommer att leta efter förirrade utslag i all evighet. Fast förr eller senare kommer någon boll eller två att hitta till något vattendrag eller försvinna alltför djupt in bland träden.

PRÖVAS KONDITIONEN: Merparten av banan är ganska platt. Men här och där bjuds det på några stigningar till upphöjda utslagsplatser.

BÄSTA HÅLET: Hål 2 presenterar sig tidigt under ronden, och visar sig vara en utmärkt representant för Ådas samling av sköna korthål. För många väntar ett mellanjärn som ska lirkas in aningen diagonalt över bunkrarna eller den bevakande dammen. En precis landningspunkt på greenen är ett mindre måste då tvåputten för par kan bli alltför tuff från fel sida av greenen.

PÅ GÅNG: Mellan hål 15 och 18 byggs ett nytt träningsområde, som senast kommer att stå klart till 2015. Där kommer gäster och medlemmar att kunna vässa wedgeslag mellan 30 till 70 meter mot en stor green, omgiven av konstgrästees samt en bunker.

BANANS SVAGASTE PUNKT: Inget av par 5-hålen utmärker sig som riktigt starkt. Speciellt under första nio där det inte direkt slår gnistor om den friskt krängande sjuan eller de ganska färglösa slagen in mot greenen på nian.

KIOSKTIPSET: Ådas egen vildsvinskorv är smått legendarisk bland medlemmar och återkommande gäster. Över ett halvt ton av den närproducerade anrättningen prånglas årligen ut genom luckan.

SÅ SÄGER PRON: “Åda är resortbana som är skapad för att medelgolfaren ska må bra. Fast på vissa av hålen, som ettan eller 13, ligger backtee högre upp och ger en riktigt fin utsikt över hålet. Jag har till och med spelat hålen med damer därifrån som blivit överraskade hur inbjudande det är därifrån, trots att hålet spelas längre.”
Johan Tärnström, Head pro, Åda G&CC

 

TUMMEN UPP
Maten, det närliggande hotellet och en bana som välkomnar en bredare skara av spelare Landar rätt i helhetskonceptet.

TUMMEN NER
De är långt ifrån i majoritet. Men semiblinda utslag får sällan spelaren att sjuda av Upphetsning.


Text: Eric Franzén • 2014-04-10
Banor och resorÅda G&CCBanorBanor & resorSödermanlandSvenska golfbanor
Scroll to Top