Banor och resor

Bästa golfbanorna på Costa Ballena

Golfbanorna håller hög klass och ligger i ett vackert och oexploaterat område. Efter ronden bär det av till Europas äldsta stad.

CM Hellsten • 2014-04-01

Från Sverige går det direktflyg till Malaga och den som vill uppleva ett mer genuint Spanien än Costa del Sol fortsätter färden i riktning mot Gibraltar och viker senare av mot Cádiz.
Efter drygt 25 mil och knappt tre timmar är du framme.
Cádiz är Europas äldsta stad och ligger vackert längs kusten.

Fem mil norr om Cádiz finns grannstaden Rota. Det tar en knapp timme att köra dit men många färdas i stället längs havets motorvägar på katamaraner som tar både arbetspendlare och turister mellan de två orterna på en knapp halvtimme.
Kuststräckan norr om Rota kallas för Costa Ballena.
– Jämfört med Costa del Sol är stränderna mycket finare här och alla konstruktioner har integrerats med omgivningen – det finns ingen byggnad som är högre än palmträden. Längs solkusten är varenda kulle bebyggd: Här är naturen mer orörd och inte lika exploaterad. Vill du se det riktiga Spanien så ska du åka hit, säger Gudrun Selzer.

Hon arbetar för Costa Ballena Ocean Golf Club. 27-hålaren designades av José-Maria Olazábal och stod spelklar 1999. Dessutom finns en korthålsbana över nio hål och ett gigantiskt träningsområde som lockar landslag från Danmark, Finland, Holland, Island och Tjeckien som förlägger sina vinterbaser dit.
– Mellan åren 2005 och 2011 arrangerade vi European Tours Qualifying School. Det spelas 47 000 ronder per år på Costa Ballena. Många svenska longstaygäster har rotat sig i Rota, köpt lägenhet och blivit medlemmar hos oss, säger Gudrun Selzer.

Inom en och en halv timme från Costa Ballena finns tio banor.
Två av dem är Golf & Country Club Montenmedio och Club de Golf Novo Sancti Petri.
Om dessa anläggningar kan du läsa mer om i det här reportaget.

Bild 1131068
Foto: CM HELLSTEN
Det ser ut att bli en bra dag på Montenmedio. Här är utslaget på hål 2.

Bild 1131070
Foto: CM HELLSTEN
Närheten till havet är påtaglig på Novo Sancti Petri. 

Scroll to Top