Ett tufft hål på Möre, tian är 196/119 meter långt och har en damm som ska besegras. Foto: CM Hellsten

Banor och resor

Borta med vinden?

Möre GK tillhör banorna gärna öppnar tidigt på säsongen. Anläggningen ligger vid östersjökusten och här kan din score blåsa bort om du inte håller bollen i spel.

Text: CM Hellsten • 2014-03-31 Uppdaterad 2014-03-31

SPELAT SEN SIST
BANA: Möre GK
ANTAL HÅL
: 18
SPELKLAR
: 1991
GREENFEE
: 200-380 kr
ARKITEKT: Tommy Nordström
www.moregk.se

Golfaren behöver inte alltid åka till Skåne för att inleda säsongen. Det räcker att stanna i Småland. Vid östersjökusten finns Möre GK som ofta öppnar redan i mars. Banan ligger alldeles intill vägen mellan Kalmar och Karlskrona – men är värd att upptäckas. Den inhemska proffstouren hittade hit bara fem år efter banans födsel. Nu är det din tur att besöka anläggningen. Det kan vara riktigt blåsigt här vilket gör ronden till en utmaning.

 

KARAKTÄR: Parkbana.

SPELA NÄR: Banan öppnar av tradition tidigt på våren och varför inte förlägga säsongspremiären hit? Det går även utmärkt att förlänga säsongen framåt höstkanten, klubben arrangerar Vintergolf varje lördag när banan är öppen under perioden 1 oktober–31 mars.

PASSAR FÖR: Tommy Nordström fick uppdraget att bygga en mästerskapsbana. Från de bakre regionerna mäter Möre 6 377 meter.  Från gul tee är avståndet 5 817 meter och från röd är det 4 678 meter.

KRAFTIG VIND: Det är inte bara längden som spelar in. Även vinden är en påverkande faktor. Banan ligger öppet och i ett utsatt läge nära havet. Det kan blåsa rejält. Det är därför inte så konstigt att ett antal vindkraftverk har monterats upp intill fairways och greener. Tornen går att använda som riktmärken.

TVEKSAMT HÅL: Hål 9 (299/219 meter). Par 4 i kortaste laget. Out-of-bounds längs hela högersidan. Vid inspelet är det blint upp mot kullen där greenen är placerad.

BOENDE: Klubben erbjuder golfpaket hos Stufvenäs Gästgifveri som ligger vid Kalmarsund fyra minuter med bil från banan. Den som vill ha mer stadspuls kan pendla från de trevliga orterna Kalmar och Karlskrona.

TRÄNINGSOMRÅDE: Nära till allt. Rangen finns på andra sidan den lilla vägen och puttinggreenen utanför shopen, alldeles ovanför första tee.

IMPONERANDE INSATS: Anders Petersson och Bengt Elofsson ställde i fjol sin tid och sina maskiner till förfogande – utan krav på ersättning – och såg till att hål 13 berikades med en damm och fick en ny look.

RÄCKER ETT TREPACK: Den lilla ån som rinner till vänster om hål 11, 12 och 13 har en fascinerande förmåga att ta hand om bollarna… Där hamnade mitt trepack.

HÖJDARHÅLET | HÅL 10 (196/119 m)
Banans tuffaste par 3. Högt placerat tee alldeles intill klubbhuset. En damm nedanför, två bunkrar vaktar greenen och du kan dessutom ha nyfikna åskådare som tittar på.

BÄSTA VÄGKROGEN LÄNGS E22: Det sägs ju att man ska försöka undvika vägkrogar men golfrestaurangen är en krog nära vägen som håller hög klass. På väggen till shopen finns en gigantisk skylt med en gaffel och sked som syns tydligt ända ut till E22:an. Lunchbuffé för 85 kr på vardagar och 110 kr på helger.

 

TUMMEN UPP
Om du råkar hamna i bunkrarna finns det ofta två krattor. Vid många hål finns det också bänkar och bord att vila ut vid.

TUMMEN NER
Kraftledningen vid utslaget på hål 7 samt inspelen mot green 4 och 14. Inget vackert inslag som dessutom påverkar spelet.


Text: CM Hellsten • 2014-03-31
Banor och resorBanorBanor & resorMöre GKSmålandSvenska golfbanor
Scroll to Top