Parkbanans sjunde hål i kvällsljus. Mer stämningsfullt än så blir det knappast. Foto: Tobias Bergman

Sjöutsikt som förför

Den vackra promenaden längs sjön på Hooks GK avbryts efter 13 hål då layouten vänder upp mot skogen. Den sparsmakade designen har fått mer utmanande inslag tack vare nya fairwaybunkrar.

Text: Tobias Bergman • 2014-03-28 Uppdaterad 2014-03-28

SPELAT SEN SIST
BANA: Hooks GK, Parkbanan
ANTAL HÅL
: 36 (Skogsbanan finns också)
SPELKLAR
: 18 hål 1984, men här spelades golf redan 1934
GREENFEE
: 370/470 kr
ARKITEKT
: Anders Amilon, Thure Bruce, Sigvard Edberg

www.hooksgk.se

Det är den perfekta eftermiddagen när Parkbanan verkligen får chansen att förföra oss. Solen sänker sig sakta men värmer fortfarande gott. Vinden har mojnat och Hokasjön ligger så spegelblank att allt som krusar ytan är de tysta årtagen från ett par roddbåtar. Tidigare var resortkänslan och den förhållandevis sparsmakade designen tydlig här på Hook, men sedan nya fairwaybunkrar adderades så tvingas vi skärpa våra sinnen redan på tee och ta ut färdriktningen ordentligt.

KARAKTÄR: Parkbana.

SPELA NÄR: Vardagar. På helgerna trängs ofta medlemmar med gästande gäng som gärna spelar 36 hål och det kan bli hård konkurrens om starttiderna.

RÄCKER ETT TREPACK: Svara först på frågan: Hookare eller slicare? Är du det förstnämnda ligger du pyrt till. Annars är det lugnt.

BANANS SVAGASTE PARTI: De två korthålen, 5 och 6, spelas fram och tillbaka bland bostadshusen och mäter ungefär samma längd. Inte banans mest minnesvärda del och känns inte som att de riktigt harmonierar med den övriga delen av layouten.

FRÅGA: Var arkitekten som ligger bakom Parkbanan slicare? Alla hål som spelas utmed Hokasjön har vattnet på vänster sida. Lite synd är det allt, för det hade varit roligt för variationens skull om några av dem hade gått i andra riktningen.

SÅ SÄGER PRON: ”Banan har blivit både mer intressant och roligare med de nya fairwaybunkrarna, som bör undvikas om det ska gå att göra en bra score.” Peter Grimfjord

VAR SKA MAN BO DÅ? Hooks Herrgård har blivit något av en svensk klassiker. Här trängs mängder av par och golfgäng i de olika byggnaderna och på kvällen samlas alla i den stora matsalen med vacker utsikt över sjön. Under 2014 kommer också ett stort spa att invigas.

OMBYTE FÖRNÖJER: Om du bara ska spela ett varv på Hook är Parkbanan troligen ditt förstahandsval, tack vare det vackra läget. Men vill du variera dig så lägger du förstås till en rond på Skogsbanan också, och den är faktiskt väl så bra.

HEMMASONENS FAVORITHÅL | PELLE EDBERG
Pelle Edberg är Hooks eget tourproffs och del av familjen som äger och driver herrgården. Han har spelat Parkbanan fler gånger än de flesta och har sin favorit klar: ”Jag gillar hål nummer 3. Det är ett par 5 med vatten hela vänstersidan och greenen är också omringad av vatten. Det betyder att även om du slår en bra drive och vill gå för green på två så har du ett krävande andraslag.”

TUMMEN UPP
Det går inte att värja sig mot miljön och läget. Att spela hål 7–13 är ren golfeufori. 

TUMMEN NER
Greenområdena är kanske inte de mest livfulla vi har sett.


Text: Tobias Bergman • 2014-03-28
Banor och resorBanorBanor & resorHooks GKSmålandSvenska golfbanor
Rulla till toppen