Bilder av den här typen på svenska herrsegrare är sällsynta för tillfället // Foto: Getty Images

Reportage

Raset i svensk herrgolf – bara två spelare topp-200

"Kan bli några tunga år till"

Text: Martin Strömberg • 2022-05-06 Uppdaterad 2022-05-06

Det är inte länge sedan Sverige var en stormakt i golf på herrsidan. Mellan 2005 och 2010 tog svenska spelare 34 segrar på Europatouren, som idag heter DP World Tour, och tio segrar på PGA Tour. Siffror som nästan känns surrealistiska när vi summerar dagsläget.

Under 2021 tog Kristoffer Broberg enda svenska segern när han spelade hem Dutch Open och på PGA Tour får vi hoppa över nästan fem år tillbaks i tiden för att hitta den senaste segern när Henrik Stenson vann Wyndham Championship i augusti 2017.

De senaste åren har antalet spelare på såväl PGA Tour som DP World Tour minskat konstant. Vi har idag bara två svenska spelare bland de 200 främsta på OWGR, herrarnas världsranking (Alexander Norén (57) samt Alexander Björk (154)), jämfört med nio stycken 2005. Så sent som i början av 2020 fanns sex svenska spelare bland de 200 främsta i världen. Under 2021 hade vi i snitt drygt sex startande svenska spelare per ET-tävling och mindre än 50 procent av starterna resulterade i klarade kvalgränser. Totalt blev det en seger (Broberg) och 15 topp tio-placeringar, ett magert facit även om de tre andraplatserna, Rikard Karlberg på Irland, Joakim Lagergren i Skottland och Alexander Björk i DP World Tour Championship i Dubai, alla kom i stora tävlingar.

Trenden är tydligt negativ och oroande då få nya svenska herrspelare tar sig in på någon av de stora tourerna underifrån.

ÅrAntal spelare topp-100 OWGRAntal spelare topp-200 OWGRHögst rankade spelare OWGRAntal segrar – DP World Tour
Maj 202212570
Jan 202036260
Jan 20153723
Jan 20104876
Jan 200549395
Jan 200049155
Jan 199549425

Att fundera över orsakerna till tappet kan ge förutsättningar att förändra saker i framtiden och att konkurrensen ökat är självklart, men det gäller ju även spelare från andra nationer. Att klubbar ute i landet prioriterar annat än junior- och elitverksamhet är en annan tänkbar variabel. Satsningar på juniorer och elit kan ofta se ut som en ren utgift medan en populär fyrmannascramble genererar intäkter, och i tider då många klubbar tvingas räkna kronor och ören är det inte svårt att räkna ut vad man prioriterar. Att allt fler svenskar spelar golf kan ju naturligtvis ses som positivt men för många unga och elitsatsande innebär det istället sämre träningsmöjligheter och svårare att få värdefull tid på banan och övningsområden.

Vi hade också några år utan eller med mycket få CT-tävlingar i Sverige och Norden, vilket innebar att vi gick miste om många speltillfällen och i slutänden troligen spelare som tog sig vidare till ET. Under 2022 ingår både Dormy Open på Österåker och Indoor Golf Group Challenge på Allerum på på CT-schemat och hela augusti på CT spelas i Norden.

Från golfförbundets sida är man naturligtvis mycket medvetna om hur siffrorna och trenden ser ut när det gäller herrgolfen. Förbundskapten, Katarina Vangdal, ser ett antal orsaker till att siffrorna just nu ser sämre ut:

– En grundförutsättning, för att vi både nu och i framtiden ska få fram spelare som tar sig upp på högsta nivå är att vi först och främst behöver spelare som vill det, som vill och orkar göra det stora och hårda arbete som krävs. Tyvärr ser vi färre och färre som gör det och det gäller nog inte bara vår idrott, det kan man se i flera idrotter. Varför kan det nog vara idé för forskare med flera att ta reda på. Omvärlden blir bättre och bättre, det är flera länder och individer som gör stora satsningar på att få fram spelare vilket bidrar till hårdare konkurrens. När golfen är populär i Sverige och många vill spela, vilket vi tycker är både kul och bra, så blir tillgängligheten sämre för den kategori som vill satsa. Jag är ganska säker på att våra bästa spelare både spelade och tävlade betydligt mer än dagens generation spelare. Man kanske till och med spelade 36 hål om dagen vilket är betydligt svårare att göra idag.

Ola Lindgren, head coach för det svenska herrlandslaget, har ungefär samma bild av dagens verklighet, men ser samtidigt positiva signaler för framtiden. Både i Europa och i USA där till exempel Vincent Norrman och Pontus Nyholm valt vägen över Korn Ferry Tour för att så småningom slå sig in på PGA Tour. Tim Widing och Linus Lilliedahl återfinns på PGA Tour Latinoamérica med samma slutmål i sikte.

Pontus Nyholm är en av de svenska spelare som knackar på dörren till PGA Tour // Foto: Getty Images

– Vi har ett gäng unga spelare på Challenge Tour som är på väg uppåt och en hel del unga nyblivna proffs samt amatörer i USA som snart blir proffs som har goda förutsättningar att lyckas. Jag är definitivt förhoppningsfull när jag tänker på framtiden, vi har ett riktigt bra gäng med spelare på väg, men det finns inga garantier att lyckas. Det är hårt arbete som krävs och det kan mycket väl blir några tunga år till innan det vänder. Samtidigt kan det gå fort och en tävling kan förändra allt, det är ju så golf fungerar, tror Lindgren, som fortsätter.

– Förutsättningarna ute på de svenska klubbarna är en av de viktigaste faktorerna som behöver bli bättre. Just nu är det några klubbar som agerar lok och driver en väl fungerande ungdomsverksamhet medan många andra knappt har någon verksamhet alls. Maskrosbarn som Annika eller Henrik kommer alltid att ta sig fram oavsett förutsättningar men ska vi få en bredd och fler spelare som lyckas så behöver många klubbar se sig i spegeln när det gäller hur man hanterar sin ungdomsverksamhet.

Läs också:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Martin Strömberg • 2022-05-06
ArtiklarChallengetourenDP World TourHerrgolfKatarina VangdalKorn Ferry TourOla LindgrenPGA TourPGA Tour ChampionsPGA Tour Latinoamerica
Scroll to Top