Meg Mallon var starkast under sista upplagan av Du Maurier Classic. Foto: Getty Images.

LPGA Tour

Tillbakablick: Majorn som svenskorna aldrig vann

Vi riktar blickarna mot Kanada och den enda majorn i modern tid som Annika Sörenstam eller någon annan svenska aldrig lyckades bärga.

Text: Eric Franzén • 2021-10-20 Uppdaterad 2021-10-20

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 8/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Damgolfen har idag fem stora mästerskap i schemat, efter att Evian Championship upphöjdes till majorstatus under 2013. Sedan 1930, då den allra första dammajorn ägde rum, har tre av dem försvunnit. Allra först ut var Women’s Western Open som spelades mellan 1930 och 1967 medan Titleholders Championship arrangerades oregelbundet från 1937 till 1972.

Det enda mästerskapet som försvunnit i den moderna eran är Du Maurier Classic. Den kanadensiska majorn avgjordes för sista gången under år 2000, och ersattes till efterföljande säsong av Women’s British Open.

Du Maurier Classic var också den enda moderna majorn som Annika Sörenstam, eller någon annan svenska, inte lyckades vinna. Hoppet om att Sörenstam skulle gå hela vägen i denna tävling levde visserligen hela vägen till den allra sista ronden i den allra sista upplagan, som hon startade med tre slags ledning.

Men detta blev inte hennes söndag. Fjärde speldagens fyra bogeys och två birdies bottnade i en mindre konkurrenskraftig 74:a, vilket räckte till en tredjeplats. 

Istället bärgades historiens sista Du Maurier Classic av Meg Mallon efter en imponerande slutspurt med 66 slag i kortet. Amerikanskan hade därmed vunnit tre av damgolfens fyra majors och sågs nu som en trolig kandidat till att bli den femte spelaren någonsin att ta en karriär-grand slam. Något som tyvärr inte infriades. Mallon tog ytterligare en major­seger till i 2004 års US Women’s Open, men stannade vid en andraplats som bästa notering i dåtidens Kraft Nabisco Championship (ANA Inspiration idag).

Det stod redan klart att Du Maurier Classic hade spelats för sista gången. Detta efter att nya kanadensiska lagar för marknadsföring av varumärken eller företag med kopplingen till tobak instiftats, och medförde att Du Maurier skulle försvinna som huvudsponsor. När jakten på en ny sponsorpartner hade gått i stå och dåvarande Weetabix Women’s British Open samtidigt knackade ihärdigt på dörren föll det sig logiskt att stuva om majorkalendern med ett efterlängtat stopp i Europa. Paradoxalt nog segrade Annika Sörenstam i forna Du Maurier Classic året efter, när den begåvats med normal LPGA-status och landat i schemat som Canadian Women’s Open.


Text: Eric Franzén • 2021-10-20
ArtiklarAnnika SörenstamMeg Mallon
Rulla till toppen