Jens Lind med Göran Zachrisson. Foto: Bildbyrån

Mentorn

Jens Lind om vännen Göran: ”Påverkats jättemycket av honom”

Jens Lind arbetade med Göran Zachrisson på SVT för många år sedan. 2020 gjorde han ett porträtt om legenden.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-11 Uppdaterad 2021-08-11

I mitten av 60-talet började Göran Zachrisson att arbeta på Sveriges Television. Där skapade han reportage från hela världen och träffade ikoner som Muhammed Ali. Två decennier senare spelade han golf med en nyfiken vikarierande journalist på Dagens Nyheter. Jens Lind hette han och de båda blev redan då goda vänner. Några år senare blev de också kollegor när Lind började arbeta för SVT-sporten. Väl där var Göran Zachrisson ovärderlig för den nu så skicklige reportage- och dokumentärskaparen.
– Göran betydde otroligt mycket för mig, säger Jens Lind när Svensk Golf ringer upp.
– När jag kom till TV-sporten kunde jag ingenting men jag fick hänga med Göran. Jag blev inbjuden till hans värld. Jag fick luska i hur han tänkte och resonerade. Han var generös och delade med sig till någon som var nyfiken men inte kunde något. Det glömmer jag aldrig.

2020 var det premiär för Jens Linds porträtt av sin vän och kollega, vilket man kan se på SVT Play. Under tiden porträttet skapades hade de båda nära kontakt, kanske var Jens Lind då den som hade absolut mest kontakt med honom.
– Jag hade mycket kontakt i och med dokumentären om honom. Så vi återknöt kontakten då och jag pratade med honom varje dag och vi sågs flera gånger i veckan. Vi gick igenom hans liv. Vi kom varandra väldigt nära. Det var en ära att få göra det och jag är glad att få ha gjort det. Han är värd att berättas om.

Vad kommer du framför allt minnas från hans gärning?
– Jag tänker två saker: Hans reportage. De var nydanande i en tid när det bara var resultat som rapporterades. Med reportagen skapade han konst. Alla visste vad ett Zachrissons-rep var. Hans ton, hans språk och hans bildspråk.
– Sedan också som golfkommentator. Alla som lyssnat på golf vet vad jag talar om. Hur fascinerande han gjorde en sändning, även som oinsatt. Han gjorde sporten till vad den är idag. Göran och Sven Tumba är de enskilt viktigaste för den svenska golfen.

Göran Zachrisson kommer inte att kunna efterliknas av någon, han var så egen i sitt sätt att berätta. Men Jens Lind är kanske den som är närmast. Och visst, han medger att han inspirerats av sin mentor.
– Jag har påverkats jättemycket av honom. Det är väl inte så att jag tänker att ”nu ska jag prata som Göran Zachrisson” men när man får vara med och lyssna på någon som så suggestivt kan berätta en historia är det klart att man tar till sig. Jag har inspirerats till att inte prata så fort. Att vara noga med språket och att lita på min intuition.
– För vissa människor handlar allt om att få berätta. Göran Zachrisson sa själv att han var en sådan person, säger Jens Lind.

Här kan du se Jens Linds porträtt av Göran Zachrisson


Text: Jesper Johansson • 2021-08-11
ArtiklarGöran ZachrissonJens Lind
Rulla till toppen