Henrik Stenson och Fanny Sunesson arrangerar stor juniortävling i veckan.

Artiklar

Stenson & Sunesson älskar att ge tillbaka: ”Gåshud”

I veckan är Henrik Stenson spelledig. Även Fanny Sunesson befinner sig på svensk mark. Anledningen är att de båda är värdar för en golftävling för juniorer. Stenson är också arrangör av en golftävling för paragolfare.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-29 Uppdaterad 2021-06-30

Sveriges bästa spelare i åldrarna 13 till 18 år befinner sig på PGA Sweden National under den här veckan. Anledningen är att Stenson Sunesson Junior Challenge ska spelas. Totalt är 78 spelare på plats och ett vanligt år skulle det vara internationella stortalanger med i tävlingen. Men på grund av pandemin har fältet begränsats till spelare med svenska pass.

Men vad gör det, när man för fjärde gången inleder tävlingen som arrangeras av två av Golfsveriges största profiler.
– Vi pratade ihop oss för ett antal år sedan och tyckte att det skulle vara kul att göra en tävling där vi ger tillbaka till golfen. Vi ville skapa en juniortävling som man gör bättre och bättre för varje år. En tävling som alltid skulle finnas där. Sagt och gjort, nu sitter vi här, säger Fanny Sunesson.

På en annan skånsk bana, Bokskogens GK, anordnas en annan tävling i Henrik Stensons namn. Majorvinnaren har sedan länge varit engagerad i svenska paragolfen och med hjälp av R&A efter segern kunde svenske stjärnan skapa Henrik Stenson Handicamp 2017. Därefter har lägret utvecklats till att idag anordnas på sju olika klubbar runt om i landet. Dessutom spelas i år, för andra gången, Henrik Stenson Paragolf Challenge, som är en deltävling i nationella Folksam Paragolf Tour.
– Första tävlingen spelades på Barsebäck förra året och den föll väl ut. Det är några bra dagar för paragolfarna. Det är ett engagemang som får bra backning och det är jättekul att vara med, säger Stenson.

Med ett stort engagemang i nästa generations svenska golfare kan man undra hur mycket tid det tar. Om det är “värt” det då de båda lever med hektiska scheman. Men om man lyssnar på de båda arrangörerna verkar det här snarare vara en källa till energi en något som gör dem trötta.
– Det är kul. Även om vi båda nu sitter här, lastgamla, kommer vi ihåg hur kul det var att tävla när man spelade juniorgolf. Det här är en möjlighet att ge tillbaka till kommande generationer. Vi har fått väldigt mycket av golfen och sett världen och kunnat göra väldigt mycket av det vi velat göra då vi haft golfen som jobb. Nu vill vi ge tillbaka och det är entusiasmen och glädjen hos juniorerna, och deras vilja att bli bättre, som gör det värt, säger Stenson.

Sunesson:
– Vi växte upp med golf och har lärt oss mycket genom sporten. Att kunna ge tillbaka är så stort. Jag får gåshud när jag tänker på det. Det är så härligt att dela med sig. Vi älskar golf, det är en underbar sport och att få ge en del av den glädjen… gåshud.

Klicka här för att se ledartavlan


Text: Jesper Johansson • 2021-06-29
ArtiklarFanny SunessonHenrik StensonPGA of Sweden National
Scroll to Top