Anders Forsbrand under sin minnesvärda vecka på Augusta National 1993. Foto: Getty Images.

Tidpunkten

Tillbakablick: Förste svensken med fyra majors på ett år

Om säsongen där Anders Forsbrand skrev svensk golfhistoria utan att vinna.

Text: Tommy Jeppsson • 2021-04-16

Tidigare publicerad i Golf Digest 7, 2019

Man skulle nog kunna säga att svenska herrgolfare har haft ett aningen komplicerat förhållande till golfens fyra stora mästerskap.
Våra manliga spelare har närmat sig de tunga tävlingarna med viss försiktighet, för att inte säga andäktighet. Storögda och ödmjuka har man slagit ut i celebert sällskap främst för att se och lära. Så var det under många, långa år.

Det finns en första gång för allt. Varje litet steg på majorevolutionens stege finns noterat i någon gammal utgåva av Svensk Golf. Det började 1946.
Fram till dess hade ingen svensk herrgolfare spelat i en majortävling. Men det året klev Arne Werkell ut på St Andrews. Han treputtade de sista nio hålen – allihop! – och missade kvalgränsen.

Men vadådå?
En svensk i en stor proffstävling på St Andrews?
Det var ändå lite märkvärdigt, håll med om det! Det tyckte de 3 000 aktiva golfarna hemma i Sverige i alla fall.
1973 spelade Gunnar Mueller fyra rundor i samma tävling. Det är sådant som kallas utveckling, även om den inte går så fort.

Tjugo år senare passerades en annan milstolpe av liknande karaktär. Idag framstår det kanske inte som så märkvärdigt men man får ta i beaktande att detta utspelade sig i en tid då deltagande fortfarande ­kunde betraktas som en idrottslig framgång. När Anders Forsbrand missade kvalgränsen i PGA Championship i augusti 1993 blev han den förste svensk som deltagit i samtliga fyra herrmajors under ett och samma år. Därmed skrev han in sig i den svenska golfhistorien, trots att han spelade rätt så knackigt.

Anders missade kvalgränsen i tre av tävlingarna. Det var bara i The Masters Tournament han ­lyckades, och där spelade han där­emot väldigt bra. Han inledde lite ­tveksamt med 71, 74 respektive 75 slag innan han avslutade med en prydlig 66:a på söndagen för att hamna på elfte plats, nio slag efter segraren Bernhard Langer. Några år senare började de studera Bibeln tillsammans men det är en annan historia.

Resultatet på Augusta var länge den största svenska framgången i Masters, ända tills Robert Karlsson kom delad åtta 2008.
Typiskt nog blev det historiska 1993 ett mellanår för Anders Forsbrand. Han vann tävlingar både 1991–1992 och 1994–1995. Men inte just 1993 – året då han skrev majorhistoria.

Majorhistoria skrev han i och för sig även året därpå när han avslutade The Open på Turnberry med 130 slag (66-64).
Det gällde länge som tidernas bästa avslutning av en svensk i en major. Men inte många minns det. Det var inte särskilt uppmärksammat ens på den tiden.

Parneviks duell med Nick Price skymde sikten. Parnevik kom tvåa och var förste svensk att göra det i en major. Det var stort, det också.


Text: Tommy Jeppsson • 2021-04-16
ArtiklarAnders ForsbrandPGA ChampionshipThe MastersThe OpenUS Open
Scroll to Top