Nu tackar CM Hellsten för sig. //Foto: Karl Nordlund

Artiklar

HELLSTENS HETA: Tack för allt!

Efter nästan två decennier är det dags för CM Hellsten att checka ut.

CM Hellsten • 2019-12-20

Tack till dig! Tack för att du läser, lyssnar och tittar på innehållet som finns i Svensk Golfs alla plattformar – tidningen, sajten och sociala kanaler.

Det har varit ett sant nöje att skapa texter, poddar och TV-material under mina snart 20 år som reporter och redaktör.

 Jag uppskattar verkligen att dåvarande chefredaktör Anders Nordlund gav mig chansen i början av seklet, för det har varit en riktig dröm att få jobba med min hobby. Jag har haft förmånen att arbeta med superproffs och helt underbara kollegor som blivit vänner för livet. Det sägs att man ska sluta när man har som allra roligast – och därför sätter jag punkt för det här kapitlet i kariären.

Nu har det blivit dags att göra någonting annat. Vad återstår att se.

Det som är så härligt med Svensk Golf, som är Europas största golftidning, är att a-l-l-a nummer sedan starten 1946 finns gratis och tillgängligt på svenskgolf.se/wp.

Du hittar arkivet här.

När jag nu försöker summera mina år är Svensk Golfs arkiv ett perfekt hjälpmedel att färdas tillbaka längs minnenas allé för att hitta mina personliga höjdpunkter.

Jag har alltid älskat att tänka utanför boxen och det har bidragit till en hel del udda idéer. De mest galna grejerna sa cheferna nej till – och det var nog tur det – men många andra klarade cutten och det var därför som mitt allra första reportage i Svensk Golf år 2000 handlade om… hur bra det svenska fotbollslandslaget var i golf – inför EM-turneringen den sommaren.

Här är mina 10 favoriter från alla år på Svensk Golf (utan inbördes ordning):

Franz Beckenbauer

Sex år efter fotbolls-EM var det dags för Tyskland att stå som värd för fotbolls-VM 2006. Franz Beckenbauer var tävlingsgeneral och jag åkte till München för att intervjua fotbollslegendaren som jobbat som expertkommentator från The Masters i golf. Kaiser-Franz fungerade också som mentor till Bernhard Langer när landsmannen skulle vara kapten i Ryder Cup.

Jack Nicklaus

1970 körde en ung man med färskt körkort alldeles för fort i Stockholm med en viss Jack Nicklaus baksätet. Det hade då bara gått några månader sedan han vann The Open. När polisen stoppade bilen lutade sig storstjärnan fram från baksätet, bad om ursäkt och tog på sig ansvaret eftersom han hetsat chauffören att stressa i trafiken. Nicklaus var sen till galamiddagen. Polisen kände igen golfstjärnan och den unge mannen fick behålla körkortet. När tävlingen i Stockholm var över åkte Sven Tumba hem till chauffören och gav honom klubborna som Jack Nicklaus vann The Open med. 2007 intervjuade jag Jack Nicklaus och ställde frågor om den där vådliga bilfärden i Stockholm 37 år tidigare.

Alice Cooper

När Alice Cooper spydde blod på morgonen sköljde han munnen med whiskey. Men heavymetalikonen insåg att livsstilen var på väg mot en tidig död och bestämde sig för att gå från grogg till golf. 2005 träffade jag Alice Cooper i Kalifornien och upptäckte att mannen bakom masken var otroligt sympatisk.

Carl Mattsson

Sommaren 2019 avled Sveriges äldste man, 111-årige Carl Mattsson. Som 76-åring började han spela golf och när han fyllt 104 år (!) fick jag äran att spela ett varv tillsammans med honom på Strömstad GK. Det är min mest underbara golfrond – vilken annan sport kan du fortfarande utöva i den aktningsvärda åldern?

Hugh Grant utanför fönstret

Ofta behöver man åka långt bort för att få chansen att träffa de största namnen, men en dag 2009 kom en av Hollywoods stjärnor till banan utanför redaktionen. Jarmo Sandelin hade bjudit in sin pro-am-kompis Hugh Grant till Stockholms Golfklubb och jag fick en pratstund med den karismatiske engelsmannen som delade med sig av sitt roligaste golfminne:
– Det är förmodligen också det värsta… Jag lyckades slå bort en boll när jag puttade (!) framför TV-kameror på skotska Kingsbarns. Jag var kort om green på ett par 5-hål och skulle putta upp på greenen. Bollen rullade upp och försvann ner i havet. Förödmjukande.

Annikas historiska tävling

2003 skrev Annika Sörenstam historia när hon utmanade männen på PGA Tour i tävlingen Bank of America Colonial på Ben Hogans bana i Forth Worth, Texas. Jag fick uppleva händelsen på plats. Allt började med ett spontant svar från Annika och slutade i rena vilda västern.

Lyssna på poddokumentet här.

Kerstin Nilsson toppade heta listan

Under åren som redaktör för Fri Dropp-sektionen hade jag en lista – Hellstens Heta – som uppmärksammade stora och små händelser från golfvärldens alla hörn. Den sista listan (1/2005) toppades av Kerstin Nilsson, Möre GK, som lyckades göra två HIO inom loppet av en vecka.

Left is right

Jag fick en galen idé och började ifrågasätta varför jag spelade golf från höger när jag svingat alla andra klubbor (hockey och innebandy) från vänster. Jag bestämde mig för att byta håll och testa hur svårt det var. Det här var min allra tuffaste utmaning – men jag spelar fortfarande från vänster.

Gyminstruktionen

När Golfskolan 2001 gjorde specialsidor om gymträning anpassad för golfare räckte jag frivilligt upp handen för att agera modell. Det slutade med en massa övningar som spreds ut över tre uppslag. Den här övningen vågar jag inte göra om nu…

Podden med Tumba, Tyson, Pelé

I februari 2018 var jag med och startade Svensk Golf Podcast som snabbt hamnade på topp-3 över poddar i kategorin Sport & Fritid. Det näst mest lyssnade avsnittet är ett 31 år gammalt tidningsreportage som gjordes om till poddokumentär och handlade om hur Sven Tumba byggde Sovjetunions första golfbana. När den invigdes fick Tumba med sig tungviktsboxaren Mike Tyson och fotbollslegendaren Pelé till Moskva.
Lyssna gärna på den här smått osannolika berättelsen.

Nu lämnar jag över till mina eminenta kollegor som får fortsätta skapa intressant innehåll. För att inte riskera att missa någonting framöver – se till att säkra en prenumeration av nya Svensk Golf här redan nu.

Det ska jag i alla fall göra.

Tack för allt.

Vi ses på fairway!


Scroll to Top