5de363c55bbb2

Golfklubben storsatsar för 36 miljoner

Eskilstuna GK inleder en storsatsning.

Text: CM Hellsten • 2019-11-20 Uppdaterad 2019-12-12

För några år sedan blev stadsnära Eskilstuna GK uppsagd av kommunen och tvingades att se sig om efter ett nytt område.
Beslutet drogs dock tillbaka och nu har relationen mellan golfklubben och kommunen verkligen förbättrats.

Eskilstuna kommun köper Eskilstuna GK:s nuvarande klubbhus för 13 miljoner. Detta ersätts med en ny klubbhusbyggnad samtidigt som ett nytt övningsområde, en ny drivingrange och en ny verkstad också uppförs.
Dessutom ska 12 nya hål konstrueras.

Därför ska du spela Eskilstuna GK

Richard Svalling är klubbchef på Eskilstuna GK:
– Härligt att vi har fått ihop alla bitar. Vi jobbar febrilt med detta och hoppas kunna sätta ner pålarna före årsskiftet. För att hålla ekonomin i balans bygger vi i olika etapper. I det inledande skedet ingår klubbhuset, verkstad, övningsområde och rangen. Vi hoppas kunna vara klara om ett år och det gamla klubbhuset är kvar fram tills det nya är färdigt.

Vad kostar satsningen?
– Vi har 36 miljoner att röra oss med. I etapp två tar vi hålen. Ambitionen är 12 nya hål men efter etapp 1 får vi se hur mycket pengar som finns kvar i plånboken och hur många hål det räcker till. Skulle det bara räcka till 6 får det bli så.

Golfklubben storsatsar för 36 miljoner
Foto: Eskilstuna GK

Hur finansieras projektet?
– Medlemmarna satsar inte en enda krona. Vi säljer nuvarande klubbhus till kommunen för 13 miljoner kronor, vi får ett bidrag på 800 000 kronor från Sisu och sedan lånar vi 22 miljoner kronor från den lokala banken.

Eskilstuna GK behåller de befintliga 18 hålen och när de 12 nya är klara kommer hålen att fördelas på fyra slingor:
Hål 1-12.
Hål 13-18.
Hål 19-24.
Hål 25-30.
– Alla fyra slingor startar och slutar vid klubbhuset som blir en fyrklöver. I dag kan vi skicka ut 32 golfare per timme – med de nya hålen kan vi få ut 128 personer. Golfarna kan välja att bli 6- eller 12-hålsmedlemmar, säger Richard Svalling.

Golfklubben storsatsar för 36 miljoner
Foto: Eskilstuna GK

Med sin satsning på fyra slingor vill Eskilstuna GK locka till sig morgondagens golfare.
– I dag handlar allt om en timme, man yogar eller spelar paddel i en timme. Hos oss kommer man att kunna spela golf på en timme om man vill. Vi har 1 300 skolelever som gratis provar på golf varje år. De är inte särskilt intresserade av att spela golf i fyra timmar – men däremot kan de tänka sig att spela 3 eller 6 hål som tar max en timme.

När Richard Svalling tillträdde som klubbchef 2006 spelades det 12 000 rundor på Eskilstuna. Nu har den siffran ökat till 37 000 per år och 2017 var Eskilstuna GK Sveriges mest spelade bana.Text: CM Hellsten • 2019-11-20
ArtiklarEskilstuna GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen