5de36411cdfaf

Artiklar

WESTERBERG: Hur står det till med golfen i Sverige?

Hur mådde golfen i Sverige under 2019? I mina ögon kan två av den gångna säsongens markörer tolkas som symboler för golfens framtid. En framtid där det inte bara räcker att ha en bra idé. Eller att älska golf. Genomförandet, tänket och strategin måste ligga rätt i tiden för att i sin tur kunna flörta med framtiden.

Text: Simone Westerberg • 2019-11-18 Uppdaterad 2019-12-12

När jag blickar tillbaka på säsongen minns jag den officiella öppningen av årets snackis, nämligen Stensons första banprojekt – Öster by Stenson ute på Österåkers Golfklubb. Det är ett fantastiskt glädjeämne. Nu råkar jag vara medlem där, och är möjligtvis jävig i frågan. Men anledningen till att jag valde att köpa en aktie, efter att detaljplanerna presenterats för oss medlemmar, kan spåras till att det var en klubb som visade att de var på tårna, att de hade visioner och ambitioner som låg i tiden och en värdegrund som jag attraheras av. Och den nya banan har inte gjort många besvikna baserat på de recensioner jag läst och vad jag själv hör bland golfare som provat den. Öster by Stenson är den första banan med 18 helt nya golfhål som öppnats i Sverige sedan 2012 och en ren och skär njutning. För mig utgör den ett fint minne när frosten lägger sig över banorna och utesäsongen går i dvala för denna säsong.

Som en sorgsen motpol har vi nedmonteringen av Kungsängen Kings Course. En bana som har stått värd för Scandinavian Masters inte mindre än fyra gånger mellan 1998 och 2005. Banan och anläggningen var då i svensk toppklass och gav oss oförglömliga segrare från spelare som Jesper Parnevik och Lee Westwood. Det känns lite i golfhjärtat att denna bana, som ligger under Golfstars Paraply, skall bli en niohålsbana från nästa säsong. Anledningen kan vi bara spekulera i, och det är egentligen helt ointressant. För oss golfare är det bara ett faktum att konstatera. Redan denna säsong har vi känt av realiteten då hål 11 sedan mitten av sommaren inramats av en byggarbetsplats samtidigt som fairway rullats ihop och tagits till andra delar av banan. I Golfstars pressmeddelande den 28 augusti i år, stod att de kommer att utveckla de kvarvarande 27 hålen vidare – med nio från Kings course och 18 från Queens course. Men det är ändå med sorg som jag konstaterar att en klubb som flertalet gånger stått värd för den största tävlingen vi har i Sverige nu tar bort 9 hål på sin flaggskeppsbana.

WESTERBERG: ”Trist att alltid vara ensam tjej”

Reflektioner över två viktiga markörer för svensk golf 2019. Det är verkligen inte är enkelt att bara ta en bra idé och ett koncept och låta dem stå på egna ben. Jag och många med mig tror att det är nyttigt och bra att hitta moderniserade sätt att spela golf. Det har Golfstar varit drivande i och lyckades tidigt paketera valfrihet bättre än många traditionella klubbar. Du väljer bort klubbkänslan men får golf tillgängligt på ett icke traditionellt sätt. Många golfare har ju uppenbarligen gillat grundkonceptet med tanke på antalet medlemmar de har i sin övergripande paraplyklubb. Men samtidigt känner många av medlemmarna som jag pratat med som tidigare varit medlemmar på traditionella klubbar viss saknad av klubbkänsla och ett kollektivt ansvar för banans skick. Jag tänker självklart på hur man lagar nedslagsmärken, lämnar in upphittade klubbor och annat på klubben och sånt som vi vill skall vara självklart på en golfbana. Jag gissar att det är baksidan av myntet som kan komma med paketlösning. Men å andra sidan står många banor till buds för den som är medlem i denna typ av koncept.

KRÖNIKA: Så kan klubbar öka antalet kvinnliga medlemmar

Golfen i Sverige behöver olika segment av banor för att vi som golfare skall kunna välja. Enklare banor för stor tillgänglighet och spontan golf. Vi skall inte glömma golfboomen kring milleniumskiftet när det var omöjligt att komma ut och spela, eller bli medlem på en klubb. Då övergav många golfen. Av den anledningen är möjligheten till spontangolf viktigt, inte mist för tillväxten av knatte- och juniorgolf. Sedan finns mellan- och premiumsegmenten. Bro Hof är banan som går i bräschen för att golfrundan blir en hel upplevelse för oss svenska golfare. Och däremellan banor med hög kvalitet där man accepterar en viss planering för att få komma ut och spela.

KRÖNIKA: Rädda oss småbarnsföräldrar kvar i golfen!

När nu Kungsängen Kings blir av med 9 hål försvinner en bana som gjorde avtryck inom svensk golf på 1990-talet. Det är också en av banorna som tidigare tillhört ett premiumsegment, men som idag räknas till det övre mellansegmentet. Den bantyp som jag själv tycker behövs för att utveckla golfare och golfen. 

Hur står det till med golfen i Sverige? Finns det fler banor i detta segment som på annat sätt måste ge upp sin dröm om att bli en högkvalitativ anläggning eller i värsta fall kan tvingas i konkurs? Vi har tyvärr sett en del banor i bassegmentet som fått stänga bakåt i tiden. Som golfare vill jag tro på min hobby och dess framtid. Jag slits mellan många olika möjliga fritidsaktiviteter och vill spendera min tid och pengar på något som har en framtid. Liksom de padelfrälsta vill jag utöva en sport som exploderar. 

Jag vill därför såklart själv se mer av tidsmarkörer som Öster by Stenson framåt i tiden, och färre i stil med Kings Course nedmontering.



Text: Simone Westerberg • 2019-11-18
ArtiklarKrönikaSimone WesterbergSvenska golfbanor
Scroll to Top