Saudi International – Day One

STRÖMBERG: Lita på att Stenson kommer att fixa stjärnor till Bro Hof

Lita på att Stenson kommer att fixa stjärnor till Bro Hof

Text: Martin Strömberg • 2019-10-28 Uppdaterad 2019-12-12

Det är nu ett par veckor sedan Scandinavian Invitation blev Scandinavian Mixed.

En helt ny tävlingskropp med 78 manliga spelare och 78 kvinnliga som spelar om samma prispott.

Genast dök det upp skeptiska kommentarer på sociala medier och de flesta från män.

Det är klart att för de manliga spelarna blir det en halvering av antalet spelare och därför är det väntat och normalt att många i den kategorin tycker mindre bra om det nya formatet.

Nu ser jag ju framför mig en tävling med 156 män och 156 kvinnor om några år när den här tävlingen har satt sig.

Jag tror inte att 78+78 är slutpunkten, snarare bara en försiktig start.

Mediaintresset har varit enormt så här långt och det lär knappast bli mindre när tävlingsdatumet närmar sig. Jag tror att Claes Nilsson och Henrik Hilford Brander kommer att ha ett tacksamt jobb att sälja in det här konceptet.

Att successivt bygga ut startfältet känns därför naturligt om allt går som det ska första året.

Säg 100+100 nästa år och 125+125 om två år?

Känns rimligt för mig.

På någon av våra anläggningar som klarar av att presentera 36 hål som duger går det sedan att pressa in två fulla startfält utan problem.

 

 

Mixad herr- och damtävling till Sverige

Kanske Barsebäck, kanske Bro Hof, kanske Vasatorp och möjligen en kombination av några närliggande anläggningar, man skulle kunna tänka sig Hills och Vallda om ett antal år liksom Österåker när allt är klart där.

Den här tävlingens resa har bara börjat.

Det viktiga i det här skedet är dock vare sig spelplats, exakt format eller antalet spelare.

Nej, att man visat att man vill skapa något nytt och att man i det nya inkluderar alla är naturligtvis ett statement som heter duga och härifrån kan man bygga vidare.

Sedan om kursändringen beror på att man plötsligt börjar bry sig om grundläggande humanistiska värderingar eller om det har med kapital och marknad att göra spelar mindre roll för mig.

Det viktiga är trots allt vad man gör och den här gången blev det helt rätt.

STRÖMBERG: Lita på att Stenson kommer att fixa stjärnor till Bro Hof
Erik van Rooyen tog hem enda upplagan av Scandinavian Invitation // Foto: Getty Images

Att knyta till sig Annika Sörenstam och Henrik Stenson är naturligtvis också det ett drag som kommer att föra med sig vissa positiva effekter.

Deras deltagande och värdskap är ovärderligt i PR-sammanhang av olika slag och jag är ganska övertygad om att det kommer att dras i diverse vänskapstrådar och att gentjänster kommer att ges och tas när det gäller Stensons kollegor.

Det är så det fungerar även om Stenson var väldigt blygsam när jag ställde just den frågan om vilka spelare han kunde tänka sig att försöka få hit nästa år.

Klart att han jobbar med det.

Han brinner för sitt v��rdskap och vill ge den svenska publiken mervärde i form av duktiga spelare, allt annat är otänkbart för Stenson när han går in i någonting.

Det är veckan före US Open som gäller 2020 och det är klart att det krävs en del för att få spelare att åka över och spela en tävling och sedan åka till New York veckan efter även om det bara är sex timmars tidsskillnad.

Men jag är säker på att Stenson redan arbetar för fullt med att lobba för tävlingen.

Man skulle ju lätt och naturligt kunna drömma om Justin Rose eller Ian Poulter, nära vänner till familjen Stenson. Man skulle kunna drömma om Sergio Garcia, Tommy Fleetwood eller Adam Scott, han har ju svensk anknytning om någon precis som Danny Willett.

Hade jag varit Danny hade jag gärna velat spela i mitt andra hemland så ofta som möjligt.

Senast han var här var 2013 då han bröt efter 18 hål på Bro Hof så det är verkligen dags igen.

Man skulle kunna drömma om fler stora namn och jag tror att det nya formatet är något som ganska många spelare skulle kunna tänka sig att förknippas med.

STRÖMBERG: Lita på att Stenson kommer att fixa stjärnor till Bro Hof
Förhoppningsvis kommer Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist till Bro Hof // Foto: Getty Images

På damsidan är det lite svårare att sia om ett eventuellt startfält. LPGA är inte lika snabba med att få klart sitt schema och mycket hänger på hur det ser ut den veckan. Jag inbillar mig att många svenskor vill komma hem och spela men i konkurrens med en bra LPGA-tävling är det inte helt stensäkert att alla väljer Sverige.

En seger i en historisk tävling på hemmaplan smäller ändå någonstans ganska högt hos många spelare och visst vore det grymt att se Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg mäta sig med Henrik Stenson och Alex Norén?

Nästa år ligger KPMG Women´s PGA Championship två veckor efter Scandinavian Mixed och vi får väl se hur spelarna som är majorklara ställer sig till detta.

Vi får helt enkelt vänta och se där men att det blir ett starkt damfält är jag inte särskilt orolig över.

Och att de skulle bli slagpåsar och att män kommer att dominera resultatlistan – som somliga på sociala medier verkar tro – är heller inte troligt.

Då har man inte följt damgolfen särskilt nära.

Jag skulle tro att det blir fifty-fifty om vi får en manlig eller kvinnlig segrare lite beroende på hur fälten till slut ser ut.

Man kommer att sätta upp banan på ett rättvist sätt och det kommer att bli en oerhört rolig tävling att se på.

Jag längtar redan.

KRÖNIKA: Skulle älska en mixad partävling i Sverige


KRÖNIKA: "Det bästa och sämsta med Nordea Masters på Hills"


TV: Stensons hyllning till svenska publiken


STRÖMBERG: Spännande framtid för Scandinavian Invitation


Mixad herr- och damtävling till Sverige


Text: Martin Strömberg • 2019-10-28
ArtiklarAdam ScottAlexander NorenAnna NordqvistAnnika SörenstamDanny WillettHenrik StensonIan PoulterJustin RoseMartin StrömbergPernilla LindbergScandinavian InvitationSergio Garcia
Rulla till toppen