5de369e82c274

Artiklar

Klubben satsar på 12-hålstävling

Golfklubben arrangerar 12-hålstävlingar.

CM Hellsten • 2019-09-18

Lennart Weiss är ordförande i Gumbalde GK på Gotland. Under ett besök på Troxhammars GK på Ekerö utanför Stockholm spelade han en rond på anläggningens 12-hålsbana och fick en aha-upplevelse.
– Jag tillhör själv dem som tycker att 9 hål är lite rumphugget men ronden på Troxhammars 12-hålare tyckte jag att det var helt perfekt. Man spelar på två timmar och en kvart och knäcker inte dagens alla planer, säger Lennart Weiss till svenskgolf.se/wp.

Tillbaka på Gotland funderade Lennart Weiss på om en 12-hålsbana skulle gå att konstruera inom ramen för klubbens 18 hål.

Det gick och 2018 var det premiär för Gumbaldes 12-hålstävling.
– Initiativet bakom tävlingen är diskussionen om att golf tar väldigt lång tid. Vi har en bra bansträckning och 11 av Gumbaldes bästa hål finns på vår 12-hålare. Alla kan inte göra som Troxhammar och lägga en 12-hålare bredvid en 18-hålare – men om man planerar på rätt sätt kan man ha 9 och 12 hål inom ramen för 18 hål och i följdordning så att de blir handicapgrundande och därmed attraktivt. Har du lagt hålen i rätt ordning så har du samtidigt skapat fler spelalternativ. På Gumbalde kan du gå ut och spela de resterande sex hålen efter avslutad 12-hålsrond om du vill. Det här har varit ett sätt att stimulera intresset.

Greenkeeperns galna tävlingsform – en succé

Gumbaldes “tolva” är alltså en del av den ordinarie 18-hålsslingan och efter 5 hål fortsätter spelet på en annan del av banan.
– Om det blir krock där så är regeln att de som spelar 18 hål har företräde. Jag spelar själv ganska många tolvor och det är väldigt sällan som det uppstår krockar.

2019 spelades den andra upplagan av 12-hålstävlingen.
Vad har ni fått för respons?
– Positivt! Många har sagt: “Vad kul att spela senare på eftermiddagen och känna att man fått en fullgod golfrunda utan att det tog hela dagen”. Eftersom jag är utbildad sommelier så har vi dessutom arrangerat en vinprovning efter 12-hålstävlingen.

Fortsätter ni med 12-hålstävlingen nästa säsong?
– Ja, definitivt. Vi har dessutom lagt den veckan efter midsommar så att många fastlänningar kan vara med.


Scroll to Top