5de36a1491f44

90-hålsmedlemskapet blev succé

Sand GC införde ett nytt medlemskap som bestod av 90 hål. Det blev succé.

Text: CM Hellsten • 2019-09-17 Uppdaterad 2019-12-12

Förr om åren fanns det få variationer när det kom till golfklubbarnas medlemskap, men på senare tid finns det många anläggningar som skräddarsyr sina erbjudanden för att passa olika typer av golfare.
Sand GC i Bankeryd utanför Jönköping införde ett helt nytt medlemskap säsongen 2019.

Peter Kindh är Sands vd.
Så här säger han till svenskgolf.se/wp:
– Vi började diskutera hur golfen kommer att se ut framöver och pratade en del med Hills som mäter vad medlemmarnas spel kostar under en säsong. Spelar en medlem sin golf bara lördagar klockan 10 varje gång så har golfaren spelat för uppåt 70 000 kronor när säsongen är slut. Spelar medlemmen måndagar klockan 07 när starttiden kostar 249 kronor så kanske totalsumman landar på 8 000 kronor.
– Hur kan vi fånga sådana som är medlemmar i avlägsna brevlådeklubbar men som ändå spelar ett par greenfeevarv på Sand varje år? Det var så vi bollade fram idén och då landade vi att man kan få testa Sand utan att comitta sig för ett fullvärdigt medlemskap direkt.

Svensk Golf besöker: Sand GC

Varför blev det just ett 90-hålsmedlemskap?
– 5 varv var grundtanken när vi startade projektet eftersom det är en bra morot, men till slut kom vi fram till 90 hål i stället för 5 varv. Därmed behöver inte golfaren spela hela varv utan kan nöja sig med att bara spela 3, 6, 9 eller ett annat antal hål. Hålen registreras inte utan vi litar på att golfaren håller räkningen.

Hur har intresset sett ut?
– 47 personer tecknade det här medlemskapet i år för 2 700 kronor och inom en månad uppgraderade tolv stycken sig till fullvärdig medlem. Då räknades den första insättningen av på årsavgiften och i nästa steg betalade de 6 000 kronor. Ett tiotal andra har köpt till mer spel och får då 18 hål för 500 kronor. Det här handlar om människor som egentligen skulle ha slutat med golfen och ingen av dessa 47 har varit medlem hos oss tidigare och hade inte heller blivit det genom det gamla tänket kring det fullvärdiga medlemskapet. Det här är en kund vi inte haft tidigare.

Sveriges svåraste par 5 – Sand GC hål 16

Kommer ni att fortsätta med 90-hålsmedlemskapet även 2020?
– Ja. Golfen måste uppdatera sig till den nya generationen. Vi mäter saker i tidsaspekter i dag. Vad har jag tid med och vad kostar det? Går man på bio idag är det ett pris på lågfrekventa tider och ett annat när det fredag och lördag kväll.Text: CM Hellsten • 2019-09-17
ArtiklarSand GCSvenska golfbanor
Rulla till toppen