5de36f66391ef

Artiklar

GUSTAFSON: Att kämpa sig till en score

Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson skriver om att kämpa ute på banan.

Text: Sophie Gustafson • 2019-08-09

Du vet egentligen aldrig vad som väntar när du står på första tee. Det kan bli din bästa runda någonsin eller ett varv fyllt med ­sockets och jämnt utportionerade svordomar. Som junior hade jag aldrig någon riktig plan att luta mig mot när spelet inte funge­rade. Istället utmynnade det ofta i någon form av argt vevande som sällan blev bättre ju längre ronden gick. När rundan började risigt valde vi juniorer på Kungsbacka ofta att gå av och starta om, eftersom treans green låg nära första tee. Det var ju främst handicapsänkningen vi ville åt.

Som proffs var jag däremot tvungen att snabbt lära mig att scora även om formen inte ville infinna sig. Du tvingades alltid att försöka spela med det som fanns där för dagen. Oftast kände man om något otrevligt var på väg att krypa in i spelet. Det kunde vara att den sköna lilla faden sakta men säkert blev mer och mer av en pushslice. Dök denna upp kunde man totalglömma att försöka sig på att slå en draw, som kunde vara så användbar. Jag fick helt enkelt bara acceptera att vissa av slagen jag ville slå inte fanns där. Vid en flagga som stod till vänster på den bakre delen av greenen var det bara att snällt sikta på pinnen och leva med att bollen gled höger. Dessa rundor handlade till stor del om fokus och beslutsamhet. Att försöka tvinga fram vissa slag kunde medföra att scoren sprang iväg med en otrolig fart.

GUSTAFSON: Att resa med golfbagen…

“Jag fick helt enkelt bara acceptera att vissa av slagen jag ville slå inte fanns där”

GUSTAFSON: Om pengarna på touren

Envisas du ändå med att slå en draw i ­detta läge är det egentligen två saker som kan hända. Du överkokar din draw och ­missar vänster om greenen, vilket ger en svår
up-and-down. Det andra är att du undermedvetet klämmer fram samma slag som du hittills lutat dig mot under ronden, men ändå siktat höger om flaggan för att skapa utrymme för din tänkta draw. I så fall ­missar du höger om greenen istället. Finns det exempelvis vatten eller en out of bounds-gräns runt greenen kommer en dubbel- eller trippel­bogey in i bilden. 

Du kommer aldrig att ha en kanonrunda när spelet krånglar på detta vis. Men målet är inte att skjuta många slag under par, utan att minimera skadan på din totala score för tävlingen. Jobbar du dig igenom en sådan dag utan att det springer iväg har du eftermiddagen och kvällen på dig för att försöka komma till rätta med problemet innan morgondagens runda. Det var många gånger jag stod på rangen och kliade mig i huvudet. Men till slut lyckades jag hitta något som klickade för att kunna gå ut och spela med en helt annan slagrepertoar till nästa dag.

”Vi slår herrtouren med hästlängder vad gäller kontakten mellan spelarna och sponsorerna”Text: Sophie Gustafson • 2019-08-09
ArtiklarKrönikaSophie Gustafson
Scroll to Top