5de36f6029d8d

Artiklar

ÅSGÅRD: Skapa din roligaste bana

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver om hur du kan skapa din roligaste bana.

Oskar Åsgård • 2019-08-09

Ledaren publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 7/2019.

Vilken tee ska vi spela ifrån? Frågan är egentligen okomplicerad och okontroversiell, men jag undrar hur ofta den faktiskt ställs eller funderas på. Jag bytte hemma­bana i år och konstaterade nyligen att jag bara spelat den från två av fyra tillgängliga utslagsplatser.

Min gissning är att många gör likadant. Promenerar upp till gul/röd tee, eller motsvarande siffertee, av vana eller slentrian och tänker inte mer på det. Någon gång kliver man bakåt ett hack för att känna hur det är att spela en längre bana, men oftast håller man sig till “sin” tee.

Det har gått åtta år sedan Tee it Forward-initiativet ­lanserades av USGA och PGA of America. För nio år sen publicerade vi en artikel i Svensk Golf med rubriken “Är teefärgerna döda?” apropå att fler banor gick över till siffertees och debatten huruvida många svenska banor var för långa från röd tee. Det var den första av flera artiklar i Svensk Golf om detta ämne som bidrog till att skapa uppmärksamhet och debatt kring frågan.

En positiv effekt vi sett i spåren av dessa diskussioner är att flera klubbar Sverige ­investerat i nya tees, inte minst för att öppna möjligheten att kunna spela en kortare bana. Jag är säker på att klubbar som aktivt jobbat med att rekommendera medlemmar och gäster att välja tee utifrån spelstyrka har fått fler golfare att öppna ögonen för hur avgörande samspelet mellan banans längd och den egna spelupplevelsen är.

ÅSGÅRD: Landets läckraste ”hemmabanor”

“Välj röd tee på ett hål, vit tee på nästa hål, blå tee på det tredje och så vidare. Fundera över vilka slag som vore mest intressanta för dig att slå.”

ÅSGÅRD: Krångla inte till driverköpet

Men varför väljer vi inte oftare att bara spela banan så som vi själva upplever att den blir roligast? Välj röd tee på ett hål, vit tee på nästa hål, blå tee på det tredje och så vidare. Fundera över vilka slag som vore mest intressanta för dig att slå. Kanske öppnar ett helt nytt spännande risk- och belöningsmoment upp sig om du flyttar fram eller bak en tee på ett visst hål. Kanske blir det skönt att inte rutinmässigt dra fram järnsjuan på ett visst korthål, utan istället försöka attackera det med en wedge.

Jag är inte dummare än att jag förstår att det blir svårt att spela en handicapgrundande rond om du komponerar din egen bana på det här viset. Men kanske är det handicapgrundande elementet inte nödvändigtvis den ingrediens som alltid gör din golf roligare? Kör matchspel så kan du och din motståndare fritt variera tee under ronden.

När banarkitekten Tom Doak i mitten av 2000-talet byggde Ballyneal GC i Colorado fick han chansen att förverkliga en idé han haft länge. På Ballyneal finns uppklippta ­teeytor och några sporadiskt utspridda plattor som talar om avståndet till green. Men inga teekulor överhuvudtaget. Här väljer du helt själv var du vill pegga upp på varje hål, endast din egen fantasi sätter gränserna.

Precis det ser jag fram emot att testa på hemmabanan i sommar.

Utvalt! Åsgårds åsikter

• Skaftö OpenDebuterade på SGT i fjol. Nordens största damtävling i år. En häftig och inspirerande resa!

• Budgetresan. Vi gav tre reportrar 3 500 kronor att kom­ponera varsin svensk golfresa för. De åkte åt olika håll och valde även skilda inriktningar för sina äventyr bland snabbmat och stugboende. Sverige har mycket skön golf att bjuda på.

– Övernattning i bilen räddar golfresan!

– Fyrhushotellet på en av landets bästa banor

– Få golfbanor i Sverige är vackrare belägna!

ÅSGÅRD: Golf-tv behöver en omgörning


Scroll to Top