AT&T Byron Nelson – Round Three

Artiklar

Vilken är den bästa och sämsta nya golfregeln?

Panelen tycker till om golfreglerna, det roligaste slaget och vad klubbcheferna bör göra.

Svensk Golf • 2019-08-07

Helen Alfredsson: Majorvinnare, åttafaldig Solheim Cup-spelare och utrustad med en av Golf­sveriges vassaste tungor.
Ola Wenström: Sportjournalist och programledare på Viasat. Golfälskare med hcp just under 10.
Simone Westerberg: Partner i Green Queens Golf med 12 i handicap och som skriver krönikor på svenskgolf.se/wp.

Vilken är den bästa och sämsta nya golfregeln?
Foto: Getty Images/Viasat/Green Queens
Panelen består av Helen Alfredsson, Ola Wenström och gästen Simone Westerberg.

Vilket är golfens roligaste slag?

Helen: Ett slag under tryck. Att lyckas med ett slag när det gäller, eller sätta en rätt lång putt som verkligen gäller något. Det finns inget roligare. För mig är det situationen snarare än typen av slag som gör det riktigt roligt.

Ola: Pluggade bunkerlägen… eftersom jag nyligen lyckades sänka ett för birdie och så småningom tävlingsvinst. Normalt sett alla typer av wedgeslag. Läskigt men när det funkar är det verkligen roligt, mycket fantasi och känsla.

Simone: För mig är det när du bombar greenen ”in regulation”. Det är en stor tillfredsställelse för mig med mitt spelhandicap att spela hålet som det ska göras. Och att sätta upp en greenträff med ett distinkt slag är då en riktigt skön känsla.

Vad är det mest psykande du råkat ut för av en spelpartner?

Du är klubbchef på din hemmaklubb – vad blir det första du gör?

Helen: Hålla en genomgång med mina medlemmar om hur man släpper igenom. Förklara hur en flytande genomsläppning ­funkar, alltid ge företräde för snabbare grupper. Och så behöver man inte ha kafferep därute, spela er golf, gå till era egna bollar, öl och samtal tar vi efteråt.

Ola: Tar banpersonalen med mig på en tur till brittiska öarna, besöker några enkla och kustnära gamla banor, allt för att ta reda på hur vi med små medel på ett noggrant sätt förädlar linkspärlan i Viken från 1923.

Simone: Ser över styrelsens och ledningsgruppens sammansättning. Den ska spegla de målgrupper vi vill attrahera och behöver för att säkerställa tillväxt och lönsamhet. Exempelvis fler yngre ledamöter och kvinnor i olika åldrar.

Skulle du vilja slå 25 meter längre – eller sänka alla puttar inom 1,5 meter?

Vilken är den bästa och sämsta nya golfregeln?

Helen: Den lokala out-of-bounds-regeln är bedrövlig. Den är diffus och märklig. Alla amatörer jag spelar med gillar att ha pinnen i när de puttar. Den regeln är bra. Men på tävling har jag svårt att putta med flaggan i, fick ingen känsla av att det hjälpte mig.

Ola: Flaggan i när du puttar är både den bästa och sämsta. Regeln både hjälper och förstör. Längdkänslan och tempot kan öka. Men det blir ofta ett jäkla dribblande med flaggan beroende på hur de andra i bollen vill göra. Värst är att hålkanterna blir fnasiga.

Simone: Den bästa är möjligheten att putta med flaggan i. Upplever att det påskyndar spelet. Sämst är lokala regeln för out of bounds. Tycker att samma bör gälla överallt, hela tiden eller inte alls.

En Mulligan på första tee? Nej!


Scroll to Top