5de36fb664a04

Artiklar

Korthålsbanan som är gratis för alla

Harmoni på välskött bana. Arboga GK i Västmanland gör många nöjda med små medel.

Text: Svensk Golf • 2019-08-07

PLUS & MINUS:

PLUS. Skicket. Dåligt utgångsläge plockar fram det bästa ur banstyrkan som jobbar fram en ypperlig bana.

MINUS. Livlösa greenområden. De svåra hålen skulle må bra av visuellt starkare greenområden och de lätta av mer taktiska.

Korthålsbanan som är gratis för alla

Envar sin egen lyckas smed. Arboga GK stoppar inte huvudet i sanden. Som många andra golfklubbar har guldåldern passerat. Kampen om medlemmar i golf­rika Mälardalen är benhård. Placeringen på gammal åkermark omgärdad av blandskog är trivsam men har inget unikt estetiskt skrytvärde. Och någon större plånbok för att med stora ingrepp höja kvaliteten på ytorna och vässa designen finns inte.

Men oj vad familjevänliga ­Arboga GK förvaltar det som faktiskt finns.

Redan på första tee märks att klubbens banstyrka lägger hjärta och själ för att presentera en välskött bana. Gröna tees och frodiga fairways. På greenerna är det en fröjd att se bollen rulla jämnt hela vägen.

Ettan, en rak par 4, är en behaglig mjukstart och en utmärkt bild av vad som kommer. På Arboga finns relativt breda landningsytor där det antingen kan satsas från tee, men det är också fullt möjligt att konservativt ta sig fram med kortare klubbor på alla hål.

Första nio spelas mestadels i en öppen parkmiljö. Sune Lindes layout är spelvänlig och samtidigt utmanande. Hål nio, par fyra, sätter an
tonen för sista halvan, som spelas i korridorer kantad av tät blandskog.

Korthålsbanan som är gratis för alla

Det är fortfarande relativt gott om utrymme att missa sidledes, men på sista nio ­gäller det att till varje pris undvika skogsbesök.

Skötseln är fortsatt ypperlig men det är samtidigt tydligt att gräsytorna sett bättre dagar. Det är som en extremt välstädad och bonad sportstuga där furuväggarna, i det här fallet gräset, skriker efter färg eller moderna tapeter. 

Korthålsbanan som är gratis för alla
GolfIdyll. På spelvänliga Arboga GK får du en behaglig rond på ängen och in bland träden.

Greenområdena är främsta exemplet. De ser småtrista och trötta ut. Bunkersättningen höjer inte pulsen och på ett par hål ser puttytan mest ut som en förlängning av fairway helt utan inramning.

Starkaste partiet på banan kommer i slutet med start på hål 13, par 5, där flera roliga vinklar och slag väntar längs med ett ­retligt sidovatten hela vänstersidan. Hål 16 är en charmig par 3 med vatten framför. Här väntar ett roligt slag och höjda HIO-förhoppningar. Avslutningshålet delas av ett dike och den som kan och vågar slå över diket från tee ges fördelar.

I bilen hem konstateras: All heder till en liten klubb som verkligen gör det bästa av ­situationen den befinner sig och verkar i.

Gratis golf: Mellan avslutningshålet på stora banan och infarten ligger en välskött och ­rolig korthålsbana med sex hål. Här kan vem som helst gå ut och spela ett varv. Helt gratis! Det finns även klubbor att låna vid första tee. Perfekt för den som behöver öva närspel eller för rena nybörjare att prova på sporten.

 Text: Svensk Golf • 2019-08-07
ArtiklarArboga GKSvenska golfbanor
Scroll to Top