5de36fad918de

Artiklar

Banan med Sveriges HIO-tätaste hål

En bana för själ och sinne. På Tjörn är hjärnan den viktigaste klubban.

Svensk Golf • 2019-08-07

PLUS & MINUS:

PLUS. Upp och ner. Nivåskillnaderna skapar många sköna teeplaceringar.

MINUS. Svagt parti. Sträckningen 7–9 är ingen omedelbar ­kärlek för första­gångsbesökaren.

Banan med Sveriges HIO-tätaste hål

Tjörn räknas som Sveriges sjunde största ö. Den omges av fjordar, sund, grund, kobbar och skär och har ett näringsliv vars huvudgren byggts upp på närheten till havet och det är också av den anledningen som så många turister återvänder år efter år.

Men allt det där märks det väldigt lite av på öns golfklubb.

Eller inget alls om man ska vara riktigt ärlig.

När initiativtagare letade lämplig mark för Tjörns GK i slutet av 80-talet var Rävlanda – ganska exakt mitt på Tjörn – det enda riktigt bra alternativet och därför fick Jan Sederholm uppdraget att layouta banan där.

Så några storslagna vyer över blanka vattenspeglar kan du inte räkna med.

Men däremot en spelupplevelse där Sederholm har lyckats fånga, utnyttja och framhäva den säregna västkustkaraktären och tar dig med på en spännande resa med stora nivåskillnader och inslag av markerade klipphällar som dikterar villkoren för hålen.

Banan med Sveriges HIO-tätaste hål

Som på så många andra banor i den här delen av landet ska du inte döma banan efter de siffror som står i scorekortets längdkolumn. För här kommer du att hitta ett gäng par 4-hål som är att betrakta som korta. Men det går upp, det går ned, svänger hit och svänger dit – och om du kopplar bort insidan av huvudet och låter drivern tala i alla lägen så är du ganska snabbt körd.

Den stora utmaningen på Tjörn är att hitta den där ultimata balansen mellan gaspedal och broms. För det kommer absolut att bjudas lägen att attackera, men det gäller också att förstå var du inte kan göra det utan bara placera ut bollen i spel. Sedan kommer i vanlig ordning Jan Sederholms greenområden avslöja dig och din förmåga att använda fantasin i både närspel och puttning.

Tjörns GK handikappanpassas – för nästan 6 miljoner kronor

Men vi sparar det allra bästa till sist. Det finns få saker som går upp emot att kliva upp på en högt belägen tee, se hur uppgiften tydligt framträder framför dina fötter och sedan se bollen segla iväg – påhejad av höjdskillnaden. Den känslan får du tillfälle att uppleva ofta på Tjörn, framförallt på de sista nio hålen.

Det gör gott för självförtroendet och får oss att vilja pegga upp igen efter lunch, i tron att vi har lärt oss hur den här ­banan ska spelas… 

HIO-CHANS!

Här flödar champagnen: För några år sedan letade vi efter Sveriges HIO-tätaste hål. Vi hittade sexan på Tjörn! Ingen annanstans i landet producerades det så många ess som just här – och det går att begripa. Mycket handlar om hålets längd, föga avskräckande 80/100 meter. ”Alla siktar höger eftersom bollen studsar in därifrån. Så har det gått till många gånger”, sa klubbens HIO-ansvarige Bo Bäckman då.
Så det är bara att lyda order – och korka upp champagnen…

Banan med Sveriges HIO-tätaste hål
Läs reportaget i Svensk Golf 1/2008.

Scroll to Top