5de370af64540

Artiklar

Stensons nya bana öppnad: ”Överträffat förväntningarna”

Öster by Stenson på Österåkers GK är Henrik Stensons debut som bandesigner. Nu är banan öppnad.

CM Hellsten • 2019-08-05

Det var i juli 2015 som Österåkers GK norr om Stockholm meddelade en storsatsning på sin anläggning och att uppdraget att rita om de två 18-hålarna gått till banarkitekten Christian Lundin och Henrik Stenson.
För majorvinnaren handlade det om debut inom designområdet.
Totalt landade investeringskostnaden på cirka 68 miljoner kronor.
Nu är fas 1 klar.

Stenson: ”En fantastisk möjlighet”

Torsdag 1 augusti var golfjournalister inbjudna för att spela ett varv och under helgen arrangerades Klubbmästerskapet på den nya banan som går under namnet Öster by Stenson.
Banrekordet på herrsidan blev 68 slag (av Anton Wilbertsson, som vann KM, och Martin Westerlund) samt 73 slag på damsidan som noterades av Sandra Andersson. Det räckte dock inte till seger utan Linnea Karlsson vann KM.
– Efter två år och åtta månader av byggnation och några års planering känns det nästan lite overkligt att vi är i gång. Hela vårt team – styrelsen, frivilliga, bangänget och alla andra som jobbar på anläggningen – har gjort ett fantastiskt jobb inför öppningen. Det har varit fullt fokus på att överträffa förväntningarna när det gäller kvalitet och upplevelse. Jag tycker att vi överträffat förväntningarna. Jag är oerhört stolt över vad vi åstadkommit och vad vi kan presentera, säger Österåkers vd Andreas Ljunggren till svenskgolf.se/wp.

KM inviger Stensons nya bana

Vecka 32 är det golfvecka på Österåkers GK och då får gäster spela om de bjuds in av medlemmar.
Lördag 10 augusti öppnas tidbokningen upp för allmänheten, men det är ett begränsat antal tider för enbart gäster.
– Fyra per dag. Det är ganska exklusivt, men det är så vi vill ha det eftersom medlemmarna har väntat länge på den här öppningen. Varje kvart slår en boll ut. Fyra bollar i timmen och banan är öppen mellan 08.00 och 15.45. Vi kommer att utvärdera upplägget hela tiden framöver, men kör så här i alla fall resten av säsongen. Sedan får vi se om vi ska öppna tidsfönstret och släppa ut fler bollar per timme.


Vattenhinder på nya rangen

Vad kostar greenfeen?
– 1 500 kronor alla dagar. 800 kr för gäst till medlem.

Vad händer med Västerled?
– Den är öppen som vanligt och kommer att vara det hela 2020 och förmodligen stora delar av 2021 också.

De två sista veckorna fram till KM fanns banarkitekt Christian Lundin på plats för att hjälpa till med allt från att klippa till att finjustera banan.
15:e september arrangeras den officiella invigningen och då kommer även Henrik Stenson till Österåker.
Han får sällskap av hedersmedlemmen Richard S Johnson och de två ska tillsammans med två kvinnliga proffs bland annat spela 9 hål på Öster by Stenson.


Scroll to Top