5de373b1712f1

Krönika

ZACHRISSON: Hur bra är bra?

Göran Zachrisson skriver om olika prestationer.

Text: Göran Zachrisson • 2019-07-03 Uppdaterad 2020-05-08

Bobby Jones vann fyra US Open, tre Open Championships, fyra US Amateur Championships samt ett British Amateur. Utan tvivel är han världens bäste amatörspelare någonsin och under sin tid var han världens bäste spelare, alla kategorier.

Under denna period drev han framgångsrikt en advokatbyrå, han studerade fria ­ämnen vid universitetet i Atlanta, Georgia.

Att mäta prestationer är omöjligt. Konkurrensen skiljer sig från ett år till ett annat och du kan inte sätta upp Bobby Jones mot Brooks Koepka. De spelar spelet på olika villkor, men jag skulle ändå, som en poetisk gest, sätta Bobby Jones först.

Under slutet av 60-talet skulle jag åka till Augusta, för att följa The Masters för SVT. Jag hade bokat ett rum hos Mrs Gildchrist och var mycket engagerad. Emellertid blev jag sjuk och tvingades avbryta projektet. Jag hade sett fram emot att få träffa Bobby ­Jones, vilket var ordnat.

Än idag svider det att tänka på vad jag hade vunnit på att få möta en av spelets intressantaste profiler. Jag menar inget ekonomiskt, eller något som skulle gynna mig, på något vis. Jag menar att Bobby Jones förmodligen är den klokaste, mest erfarne, mest insiktsfulle representanten för spelet hittills.

”Det jag skriver är givetvis proviant till en diskussion efter middagen, inget allvarligt och utan facit.”

Att gråta över spilld mjölk är föga produktivt. Vi går vidare.
Jag nämnde Brooks Koepka.
Han är inte bara ett fysiskt praktexemplar, om beskrivningen ursäktas, han är dessutom en utomordentligt vänlig och artig person, lågmäld och uppmärksam mot alla runtom.
Idag är han den högst rankade spelaren i världen.

Hur bra är bra? Vad säger Tiger Woods om det och hur gör vi med Ben Hogan, Jack Nicklaus, Harry Vardon, Tom Watson, ­Arnold Palmer med flera?

ZACHRISSON: När jag satte världsrekord

Peter Thomson vann The Open Cham­pionship fem gånger, under vilken tid han utbildade sig till civilingenjör!

Det jag skriver är givetvis proviant till en diskussion efter middagen, inget allvarligt och utan facit.

Du bestämmer, men visst är det imponerande att studera Bobby Jones, som utvecklade sin advokatbyrå under tävlingssäsongen, som färdades över Atlanten per båt, för att vinna både de brittiska amatörmästerskapen samt The Open Championship. Hur gick det till? Hur orkade han? När han växte upp var han ett sjukligt barn, en åkomma som hann i fatt honom och som gjorde att han hamnade i rullstol på äldre dagar.

Tiger Woods?

Han kan profitera på Koepkas framgångar. Woods är idag lejonet, som vaknar. Han är motiverad och vet att det inte räcker med att ryta efter en sänkt putt på tolfte hålet.

Vinnarna är vi, som får följa kampen om att vara bra…nej, bäst!

ZACHRISSON: Konsten att kunna säga tack


Text: Göran Zachrisson • 2019-07-03
ArtiklarGöran ZachrissonKrönika
Rulla till toppen