5de373b3b459c

Artiklar

”Varför avsluta med en halvmetersputt om ditt första slag är en 250-metersdrive?

Sophie Gustafson skriver krönika om hur hon brukade värma upp som tourspelare.

Text: Sophie Gustafson • 2019-07-03

Den legendariska tränaren och Solheim Cup-kaptenen Pia Nilsson frågade en gång “varför ska du avsluta med att slå en halvmeters putt om ditt första tävlingsslag för dagen är en 250-metersdrive?”. En högst angelägen fråga som verkligen etsades fast i huvudet på mig. Jag var därför alltid stenhård med att avsluta uppvärmningen med den klubban jag skulle slå ut med på första hålet.

Under min proffskarriär brukade jag alltid börja med uppvärmningen 70 minuter innan min starttid. Jag föredrog helt klart att ha en tidig starttid. Det var alltid lite svårt med att fördriva tiden på morgonen om jag gick ut efter lunch. Många proffs kan köra ett något lättare träningspass på gymmet men det fungerade aldrig för mig. Jag provade några gånger men spelade alltid skräp de eftermiddagarna. Tror att det berodde på att “lätt” och “träningspass” inte fanns i samma mening hos mig. Oftast blir det allt eller inget och jag tröttade helt enkelt ut mig själv om jag tränade gym på morgonen.

“Det spelar ingen roll om du är proffs eller bara en glad amatör som ska ut och lira med kompisarna. Golf är roligare om man spelar bra.”

Jag försökte alltid börja med puttningen och någon drill som jag jobbade med för tillfället. Till exempel kunde jag sätta upp ett snöre som jag hade spänt mellan två stickor, lägga bollen precis under snöret och putta där. Då såg jag direkt om jag siktade rätt, om bollen startade på min tänkta linje och om min puttrörelse var solid. Det kunde vara ­puttar mellan en halvmeter upp till tre meter. Att göra liknande små och enkla övningar kan ge en stor trygghet ute på banan om du ­verkligen vet att du gör rätt på övningsgreenen. När ­övningen var klar så puttade jag runt lite för att få in känslan för greenerna.

Med närspelet var det lite blandad kompott beroende på hur banan såg ut. Spelade vi på en linksbana var det mycket “bump-and-runs” och bunkerslag från djupa bunkrar, var det US Open så var det mycket små chippar från tjock ruff och lobbslag.

”Vi slår herrtouren med hästlängder vad gäller kontakten mellan spelarna och sponsorerna”

På rangen slog jag de olika slagen som jag trodde jag skulle behöva på banan. ­Någon fade här, någon draw där. Om du har sett ­slaget framför dig på uppvärmningen och lyckats slå det, tror du inte att det är större chans då att du lyckas ute på banan?

Helt klart är det så, om du frågar mig. Speciellt om du har visualiserat det specifika hålet som du ska slå slaget på.
Det spelar ingen roll om du är proffs eller bara en glad amatör som ska ut och lira med kompisarna. Golf är roligare om man spelar bra. Ge dig själv en bättre chans till det ­genom en bra uppvärmning.
Du får igång golfmusklerna, kan öva lite olika slag som kanske dyker upp under ronden och får även ­mental förberedelse.

GUSTAFSON: Att resa med golfbagen…Text: Sophie Gustafson • 2019-07-03
ArtiklarKrönikaSophie Gustafson
Scroll to Top