5de37404a34fd

Artiklar

Vad är det mest psykande du råkat ut för av en spelpartner?

Moderna avståndsmätare eller 150-pinnen? Vad frågar en icke-golfare? Psykande motståndare. Dessa ämnen tycker panelen till om.

Svensk Golf • 2019-07-02

Helen Alfredsson: Majorvinnare, åttafaldig Solheim Cup-spelare och utrustad med en av Golf­sveriges vassaste tungor.
Ola Wenström: Sportjournalist och programledare på Viasat. Golfälskare med hcp just under 10.
Joakim Björkman: En av Sveriges allra bästa handigolfare, som bland annat vunnit Italian Open fyra år i följd mellan 2015 och 2018.

Vad är det mest psykande du råkat ut för av en spelpartner?
Foto: Getty Images/Viasat/Privat
Panelen består av Helen Alfredsson, Ola Wenström och gästen Joakim Björkman.

Vad föredrar du – moderna avståndsmätare eller 150-pinnen?

Helen: Det är ju lättare med kikare, men man tappar känsla. Jag tror ändå att 150-pinnar gick snabbare och var bättre, alla tror att de måste ha exakta mått numera. Instinkt är inget du får tillbaka. Man hade ett annat slagregister förr, inget slag var omöjligt.

Ola: Färgprickar och sprinklerlock i fairway vill jag ha. Pinnen är ful och dribblandet med enögskikare skulle för mig vara en koncentrationsstörning och tidstjuv. Helt ologiskt tar jag dock gärna exakta avstånd från mer digitala spelkompisar.

Joakim: Avståndsmätare. Jag vill ha en specifik siffra snabbt så jag vet exakt vilken klubba jag ska ta.

Skulle du vilja slå 25 meter längre – eller sänka alla puttar inom 1,5 meter?

Vad är det första en icke-golfare brukar fråga dig om golf?

Helen: Icke-golfare? Jag pratar aldrig med sådana, de är ointressanta för mig (skratt). Men de som spelar lite golf brukar oftast fråga hur man får backspinn eller hur man slår längre. De som inte ­spelar är ofta helt ointresserade av golf.

Ola: ”Golf, det är väl ingen sport?” Det hånfulla påståendet som fejködmjukt lindas in i en frågeställning har jag tröttsamt hanterat sen jag som utskrattad 10-12-åring tog sommarlovståg till mor- och farföräldrar med min röda bärbäg som enda sällskap.

Joakim: De brukar fråga mig: ”Är det möjligt?” … svaret jag ger dem brukar göra dem paffa: ”Ja, man kan bli bäst i världen.”

En Mulligan på första tee? Nej!

Vad är det mest psykande du råkat ut för av en spelpartner?

Helen: Jag är så stark så jag hör inget (skratt)! Men i min första LPGA-tävling minns jag hur Pat Bradley efter att ha missat en putt vände sig till mig och sa ”Helen! Ska du spela här ute får du stå stilla.” Trots att jag inte rört mig. Hon ville väl psyka mig, men det funkade inte så bra.

Ola: Inget särskilt riktat direkt mot mig. Men jag kan bli orimligt störd av att spela sämre än medspelaren som konstant och högljutt konstaterar hur dåligt dennes sving sitter. Allra värst är typen som frekvent också ska förklara vilken detalj som ”hela tiden” fallerar…

Joakim: Det var på Fullerö och inte av en spelpartner. Mitt under min sving så kommer en golfbil från hålet bredvid och sladdar ner i diket som delar hålen och över på min sida. Det var lite störande.

Panelen: Vilken är den mest sanna fördomen om golfare?


Scroll to Top